fbpx

Matras kopen? De beste matrassen van 2023 volgens Bedtwijfelaars

Matras kopen, wanneer is het tijd om je oude matras te vervangen? Als je moeilijk slaapt of pijnlijk wakker wordt, is het misschien tijd om jouw matras te upgraden. Maar waar moet je beginnen? Beschouw dit als de ultieme gids voor het kopen van het beste matras, van het selecteren van de juiste maat tot het kiezen van het materiaal en het vaststellen van je budget.

Hoe weet ik welke matras ik moet kopen?

Een matras kopen kan een ontmoedigende taak zijn. Er zijn zoveel opties, van materialen tot afmetingen en alles daartussenin. Hieronder vind je een uitgebreide koopgids voor matrassen, zodat je de ideale maat vindt voor jouw bed. Lees hieronder verder om je voor te bereiden op het kopen van een nieuw matras. Hopelijk helpt deze uitleg je zoektocht te verfijnen en het perfecte matras voor je te vinden.

Type matras kopen

Het eerste wat je moet overwegen is welk type matras je wilt bij een matras kopen. Er zijn tal van matras materialen en -ontwerpen die je kunnen helpen beter te slapen. Maar niet elk materiaal is geschikt voor iedereen. Hieronder volgt een korte uitleg van enkele van de meest voorkomende typen matrassen.

  • Pocketvering: Dit matras maakt gebruik van individuele pocketveren onder de stof om druk uit te oefenen en jouw lichaam te ondersteunen.
  • Koudschuim: Een koudschuim matras is gemaakt van polyurethaanschuim, dat helpt warmte weg te trekken van je lichaam en de omgeving om nachtelijk zweten te voorkomen en je koel te houden.
  • Natuurlijk Latex: Deze matrassen gebruiken latex uit het sap van een rubberboom en hebben een glad, zijdeachtig gevoel. Latex kan warmte afvoeren en is het beste voor zware slapers.
  • Traagschuim: Een van de populairste opties zijn traagschuim matrassen, vaak gecombineerd met veren of ondersteunend schuim. De toplaag is indrukbaar en vormt zich naar jouw lichaam, terwijl het toch ondersteuning biedt.

De beste manier om een materiaal of ontwerp te kiezen is door een winkel te bezoeken en enkele matrassen aan te raken of erop te gaan zitten om te zien hoe ze aanvoelen. Maar ook online kun je een matras kopen, let goed op de Google reviews, Trustpilot en lees je in de materialen in en de duurzaamheid.

Dikte van een matras

De dikte van een matras kan variëren van een schamele vijf centimeter tot 40 centimeter dik. De gemiddelde dikte van een slaapkamer matras ligt meestal tussen de 20 en 30 centimeter. Wil je hoger slapen of heb je een oncomfortabel bedframe? Dan kan een superdik matras comfort toevoegen. Dikkere matrassen kunnen aanzienlijk duurder en zwaarder zijn, waardoor ze niet gemakkelijk te verplaatsen zijn. Als je een huurder bent en vaak verhuist, is een heel dik matras kopen niet aan te raden.

Grootte van de kamer

Een van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een matras is de grootte van jouw kamer. De meeste mensen willen een groot bed zodat ze zich kunnen uitspreiden en ruimte hebben om zich uit te rekken. Je wilt echter geen matras kopen dat te veel ruimte inneemt in de kamer.

Zelfs als een matras in de kamer past, kan het manoeuvreren rond het bed ongemakkelijk zijn. Aanbevolen wordt 120 centimeter vrije ruimte aan weerszijden van het bed aan te houden en aan het voeteneinde. Als je het niet erg vindt om ruimte op te geven, kun je slechts 75 centimeter ruimte rond het bed laten, maar dat zal krap aanvoelen. In het interieurontwerp is er een richtlijn die de 60-30-10 regel heet.

Dat betekent dat 60% van het vloeroppervlak van een kamer moet bestaan uit meubels, 30% uit loopruimte en de overige 10% kan worden gebruikt voor diverse zaken zoals een mand of plant. Deze regel is nuttig bij een matras kopen. Als je je aan de 60-30-10 regel wilt houden, kun je de kamer opmeten en het vloeroppervlak berekenen en op basis daarvan aankopen doen.

Het bedframe van de matras

Jouw bedframe kan ook een rol spelen bij het matras dat je kiest. Als je al een bedframe hebt die je mooi vindt, moet je een matras vinden die in het frame past. Als je nog geen bedframe hebt, heb je meer flexibiliteit met jouw matrasmaat.

Sommige bedframes hebben opbergruimte en een hoofdeinde, terwijl andere strak, compact en eenvoudig zijn. Als je een extravaganter of functioneler bedframe wilt, houd daar dan rekening mee als je berekent hoe het bed in jouw kamer zal passen. Maar als je een eenvoudig, slank bedframe wilt, zal dat de vrije ruimte in jouw kamer niet of nauwelijks veranderen.

Je persoonlijke slaapbehoeften

Wie slaapt er in het bed? Als het bed voor jou en je partner is, wil je misschien een kingsize of queensize matras, zodat je allebei voldoende ruimte hebt. Als het een logeerkamer is, is een matras kopen van volledige grootte waarschijnlijk groot genoeg voor tijdelijke gasten, zelfs als het een stel is.

En hoewel het verleidelijk kan zijn om voor kinderen een kleiner matras te kopen, kan een groot en volledig matras voorkomen dat wanneer ze ouder zijn ze gaan klagen en een groter matras nodig hebben. Je moet ook rekening houden met de grootte van de slapers.

Een groter stel zal zich meer op het gemak voelen op een kingsize matras, terwijl een kleiner stel misschien genoegen neemt met een queen size matras kopen en de extra ruimte rond het bed op prijs stelt. Het is ook een kwestie van voorkeur. Als je een partner hebt die veel woelt en draait, of als je graag slaapt als een zeester, ben je misschien gelukkiger met een grotere matras.

Budget bij een matras kopen

Ten slotte moet je nagaan hoeveel je bereid bent uit te geven aan een matras kopen. Een koudschuim matras klinkt misschien idyllisch, maar het prijskaartje kan je doen nadenken. Bij het winkelen voor matrassen wil je  een middenweg vinden tussen dure matrassen en goedkopere, oncomfortabele matrassen van lage kwaliteit.

Je wilt niet voor de goedkoopste matras kiezen en uiteindelijk op iets oncomfortabels slapen wat je binnen een jaar moet vervangen. Maar je hoeft ook niet voor het duurste matras te gaan. Probeer een betaalbare middenweg te vinden zonder aan kwaliteit in te boeten! Gelukkig bieden veel matrasmerken betaalbare matrassen van hoge kwaliteit aan, zodat je goed kunt slapen terwijl je je aan jouw budget houdt.

Matras kopen van 80 cm x 200 cm 

Een matras van dit formaat wordt meestal een caravan- of eenpersoonsmatras genoemd. Deze bedden zijn iets smaller dan een lits-jumeaux en ideaal voor het reizen in een camper of het opzetten van een kinderbedje. Het kleinste formaat matras kopen is handig om op te bergen, omdat het niet te veel ruimte inneemt.

Deze matrassen zijn niet geschikt voor koppels of grotere volwassenen. Als de persoon die op het matras slaapt bijzonder lang of zwaar is, zal hij of zij zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen op dit matras. Als je een camper of caravan hebt, is dit matras kopen praktisch een noodzaak. Voor thuis is het echter geen goede keuze. Als je de ruimte en het budget hebt om een lits-jumeaux te kopen, is dat de meest comfortabele optie. Maar deze eenpersoonsmatrassen kunnen worden gebruikt voor logeerbedden of kinderkamers.

Beste matras van 80 cm x 200 cm

Als je een caravan- of camper matras nodig hebt, of gewoon een iets slanker en compacter matras wilt, kan een matras kopen van 80 cm x 200 cm perfect voor jou zijn. Het Hypnia 80×200 matras biedt een knusse optie. Het is een van de meest betaalbare matrassen in Nederland en is ideaal voor kleine ruimtes.

matras kopen

Matras kopen van 90 cm x 200 cm  

Een matras kopen van 90×200 is klein en ideaal voor kinderen of tieners. De meeste mensen beschouwen deze maat als een lits-jumeaux matras of noemen het een eenpersoonsmatras. Ze zijn iets breder dan een caravanmatras, maar niet veel breder. Volwassenen kunnen ook een lits-jumeaux matras gebruiken, maar dat laat niet veel beweging toe en is niet genoeg ruimte voor een stel.

Omdat dit type matras klein is, hoef je je meestal niet al te veel zorgen maken over de grootte van de kamer. De gemiddelde slaapkamer is ongeveer 43 vierkante meter, waardoor er genoeg ruimte is om dit matras te kopen. En voor kinderkamers is het prima om het bed tegen de muur te plaatsen, omdat kinderen zich dan vaak veiliger voelen.

Degene die op dit matras slaapt is waarschijnlijk een kind, tiener of jong volwassene zijn. Een lits-jumeaux zal voor de meeste volwassenen en ouderen niet comfortabel zijn en is meestal te klein voor grotere mensen. Veel mensen gebruiken deze eenpersoonsmatrassen in logeerkamers waar ze geen stellen verwachten. Je kunt ook twee 90×200 matrassen kopen en ze naar behoefte tegen elkaar schuiven of uit elkaar trekken als je gasten te logeren krijgt.

Beste matras kopen 90 cm x 200 cm

Als een matras kopen van 90×200 ideaal klinkt, dan is het Matt matras een goede optie. Het matras past gemakkelijk in een kleine kamer zonder dat het bed te veel vloeroppervlak inneemt. Het matras bestaat uit verschillende lagen, waardoor het duurzaam en comfortabel is. Matt Sleeps gebruikt hoogwaardige schuimen, waaronder traagschuim en koudschuim. De afzonderlijke lagen zorgen voor een stevige basis, een schuimlaag voor luchtstroom en ventilatie, en een toplaag die jouw lichaam masseert terwijl je slaapt.

Matras kopen van 120 cm x 200 cm

De meeste mensen noemen een matras van 120×200 een full size. Op dit matras passen twee kleinere volwassenen. Maar de meeste koppels kopen dit matras niet, omdat het voor twee personen te krap is. Aan de andere kant kan dit matras kopen ideaal zijn voor een alleenstaande die meer ruimte wil dan een lits-jumeaux, maar niet de ruimte heeft voor een queen of king.

Veel mensen kiezen dit formaat matras voor hun logeerkamers en soms zelfs voor tieners en kinderen als ze ruimte hebben in hun slaapkamers. Hoewel deze optie voor velen een goede middenweg is, is het geen super gangbare maat omdat de meeste mensen meestal kiezen voor grotere bedden.

Beste matras kopen 120 cm x 200 cm 

Emma Sleep biedt premium dit formaat matrassen aan, ideaal voor één persoon. Dit matras is betaalbaar en heeft comfortzones die de druk gelijkmatig verdelen. Het is als slapen op een marshmallow en kan je slaapkwaliteit verbeteren. 

Matras kopen van 140 cm x 200 cm 

Een matras van 140×200 wordt meestal een queensize of twijfelaar bed genoemd. Een queen size matras is een populaire keuze voor koppels, omdat ze voldoende ruimte bieden voor beide personen, maar niet te veel ruimte innemen in de kamer. Een queensize is een uitstekend compromis als je een kleinere slaapkamer hebt, maar geen genoegen wilt nemen met een kleiner matras.

Maar queens zijn niet alleen voor koppels! Als je alleen slaapt en ’s nachts graag over het bed slingert of alle hoeken van het matras in beslag neemt, biedt een queensize matras je voldoende ruimte om je uit te spreiden.

Veel mensen geven ook de voorkeur aan een queensize bed in hun logeerkamer als er vaak stelletjes op bezoek komen. Een queen is comfortabeler voor de meeste mensen, maar niet altijd een noodzakelijke maat, dus bedenk of je een queen nodig hebt bij een matras kopen.

Beste matras kopen 140 cm x 200 cm 

Als je een queensize, ofwel twijfelaar, matras van topkwaliteit wilt, is een van de beste opties van 2023 het Matt matras. Dit comfortabele matras is goed geventileerd en voorzien van 36 drukpunten, zeven comfortzones en een wasbare hoes. Daarnaast krijg je bij Matt Sleeps uitstekende servicevoorwaarden, zoals gratis levering, 10 jaar garantie en 120 dagen proefslapen.

Een matras kopen van 160 cm x 200 cm 

Een matras van 160×200 wordt meestal een tweepersoonsmatras of een kingsize genoemd en is een van de meest voorkomende matrassen voor koppels. Deze matrassen zijn ruim, zodat grotere volwassenen hun eigen ruimte hebben en comfortabel naast hun partner kunnen slapen.Gewoonlijk hebben de meeste mensen geen kingsize matras nodig als ze alleen slapen. Maar grotere volwassenen en mensen die zich gedurende de nacht verplaatsen kunnen baat hebben bij de extra ruimte.

In een queensize bed voelen sommige stellen zich opgesloten in hun kant van het bed en hebben ze weinig tot geen bewegingsruimte om hun slaappositie aan te passen. En niemand wil het gevoel hebben dat hij of zij op de rand van zijn matras slaapt en er elk moment vanaf kan vallen. Maar met een kingsize matras hebben koppels wat meer ruimte aan weerszijden, zodat ze zich comfortabel kunnen omdraaien en aanpassen zonder hun partner te storen. Een goede opties dus om dit type matras te kopen!

Studies tonen aan dat mensen minder goed slapen als ze een partner in hun bed hebben, of eventueel kinderen en huisdieren. Maar je kunt de REM-slaap verbeteren door jezelf, je partner, jouw huisdieren en jouw kinderen meer ruimte te geven om te rusten. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen aparte matrassen te kopen voor jezelf en jouw partner. Slapen met iemand van wie je houdt kan ook je slaapkwaliteit verbeteren, maar dan moet je wel het juiste bed en matras kopen!

Beste matras kopen 160 cm x 200 cm

Het M-Line Matras is de beste optie als je zoekt naar een matras kop 160×200. Dit grote bed biedt ondersteuning en drukverdeling over meerdere comfortzones. De M-Line matrassen combineren pocketveren met schuimlagen om een pluche en aangenaam oppervlak te creëren.

Matras kopen van 180 cm x 200 cm

Als een kingsize matras nog steeds niet genoeg ruimte is voor jou en jouw partner, kun je een matras kopen van 180×200. Deze maat heet een California king of groot tweepersoons matras. De meeste winkels hebben dit als grootste optie. Tenzij je een enorm huis hebt en een groot budget hebt, hoef je je niet verplicht te voelen om een California king te kopen voor je gastenkamers. Maar voor jouw slaapkamer? Ga ervoor! Een California king is het perfecte bed voor stellen die hun slaapruimte willen. Zorg er wel voor dat je slaapkamer groot genoeg is voor dit enorme matras.

Beste matras kopen 180×200

Het Matt matras is het beste matras 180×200. Het is een aanpasbaar matras en maakt het een geweldige optie voor stellen die genoeg ruimte in huis hebben of singles die gewoonweg veel ruimte in bed willen hebben. Een matras kopen van 180×200 bestaat meestal uit verschillende lagen, waardoor het duurzaam en comfortabel is. Matt Sleeps gebruikt hoogwaardige schuimen, waaronder een mix van Tencel, traagschuim en koudschuim. De afzonderlijke lagen zorgen voor een stevige basis, een schuimlaag voor luchtstroom en ventilatie, en een toplaag die jouw lichaam masseert terwijl je slaapt. Daarnaast krijg je bij Matt Sleeps uitstekende servicevoorwaarden!

Conclusie

De kwaliteit van je slaap moet altijd een prioriteit zijn. Slechte slaap kan veel aspecten van je leven beïnvloeden, waardoor je humeurig, moe en zelfs ziek wordt. De eerste stap naar een gezondere slaap is het perfecte matras kopen en dat vind je hier!

0 Points