loader-logo

Beste matras 2023

De beste prijs/kwaliteit matrassen van 2023 in één overzicht

We weten natuurlijk allemaal dat goed slapen super belangrijk is voor je gezondheid. Maar goed slapen kan niet zonder een goed matras. Wat is het beste matras? Hoe weet je nou welk matras perfect bij jou past? Moet je dan echt alle matrassen uitproberen of zelf online onderzoek gaan doen? Nee hoor! Geen zorgen, in deze blog gaan we alle matrassen erg uitgebreid vergelijken en doen wij dus in feite het werk voor jou! We kijken naar de voor en nadelen van zowel het matras zelf, als de service die de matras-fabrikanten bieden. Lees dus snel door voor meer informatie voor het beste matras 2023!

Op zoek naar de beste prijs kwaliteit verhouding voor het beste matras in 2023

Ook kijken we naar de prijs-kwaliteit verhouding en eerdere recensies. De matrassen die hier vergeleken worden zijn de beste matrassen van 2020, 2021, 2022 en 2023. 

Dus wanneer je dringend op zoek bent naar een nieuw matras voor de beste prijs-kwaliteit, maar je door de bomen het bos niet meer ziet, lees dan dit artikel voor tips voor het beste matras. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid op matrassen jacht gaat en de juiste keuze maakt voor jouw perfecte nachtrust. Wij helpen je graag met de juiste keuze te maken voor het beste matras.

beste matras

Inhoudsopgave

De beste matrassen in 2023

Het Matt Matras: een bijzonder aanpasbaar matras

Volgens de Matt fabrikanten is Matt een matras is voor iedereen. Het past zich aan je lichaam aan, onafhankelijk van je gewicht doordat je hem harder en zachter kunt maken. Het matras is ontworpen in samenwerking met studenten van de Technische Universiteit. Er lijkt dus goed over dit matras te zijn nagedacht. Ook is er een focus gelegd op het gebruik van duurzame materialen. Ze hebben een hoes van tencel ipv polyster. Dat zijn we nog niet tegengekomen bij de andere matrassen. Het matras is 25 centimeter hoog net als Emma. Wat uniek is aan dit matras is dat je het matras harder of zachter kan maken door zelf de lagen te draaien in de hoes. Er zijn 6 verschillende comfortopties zoals ze dit noemen. Het matras is gemaakt van traagschuim, latexschuim, koudschuim en Tencel. Het matras kost 400 euro en je kan matt 120 dagen uitproberen. Dat is de kleinste maat.

Review Matt Matras

Over het algemeen zijn de reviews van Matt bijzonder positief. Matt Sleeps heeft een hoge trustpilot score, dit zegt wat over de klanttevredenheid. Als allergrootste voordeel wordt natuurlijk gezien dat het matras letterlijk aanpasbaar is aan verschillende slaapbehoeften. We lezen reviews als ‘slim concept’. In de consumentenbond wordt het matras van Matt aangeraden met veel sympathie. Gesproken wordt over de vriendelijke consumentenvoorwaarden en een ‘one size fits all’ matras. We lezen verder op het internet dat het soms wel even tijd kost om de juiste comfort modus te vinden. Dat zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat je het matt matras 120 dagen kunt proberen.

Op de website van Matt kun je kijken welke ‘comfortoptie’ het best bij je past. Over het algemeen is het sentiment van de reviews van het Matt matras op het internet positief. Wat nog meer opviel is dat je via de site zelf het bezorgmoment van het matras kan kiezen, waardoor je niet hoeft af te wachten wanneer het matras zal komen.

Het Lidl matras: goedkoop is duurkoop?

LIDL verkoopt verschillende soorten matrassen in verschillende prijscategorieën. Maar over het algemeen zijn de matrassen van LIDL erg goedkoop vergeleken met andere matrassen. Volgens LIDL bieden zij verschillende matrassen aan, omdat mensen verschillende wensen hebben als het op slapen en comfort aankomt. Ze bieden comfortschuimmatrassen, koudschuim matrassen en pocketvering matrassen en polyester matrassen. Volgens LIDL biedt het pocketvering matras goeie ventilatie en vochtafvoer, en wordt je gewicht goed over het matras verdeeld. Bijvoorbeeld bij je schouders of bekken veert het matras meer mee.

Opvallend is dat LIDL vrij weinig vermeld over de comfortschuimmatrassen en de polyester matrassen. Over het koudschuim matras zegt LIDL dat het matras de drukverlaging op je lichaam verlaagd, zich compleet aan je lichaam aanpast en het een goede prijs kwaliteit heeft. Het koudschuim matras kost namelijk maar 100 euro. Ook komt het matras in verschillende hardheden (H1, H2, H3). Hoe hoger de H waarde van het schuim hoe steviger.

Lidl matras reviews

Over het koudschuim matras zijn mensen niet erg te spreken. “Het zou voor op de camping nog wel kunnen” zegt C. Nederhorst van Matrasseninfo.com. De reviews op de site van de consumentenbond zijn verschillend, maar neigen meer naar negatieve comments. Er wordt ook gezegd dat de matrassen niet geschikt zijn voor wat zwaardere personen en dat er snel kuilen in komen. Waarschijnlijk omdat de schuimkwaliteit een stuk lager is. Ook de cover van het matras trek je zo een scheur in blijkt bij enkele reviews te lezen.

Het Hema matras: wederom een matras “voor iedereen”

Er zitten veel luchtkanalen in dit matras waardoor er snel kuilen in kunnen komen. En waardoor het weinig steun biedt. Het schuim is verder ook niet erg elastisch. Als je over het matras wrijft versnippert het schuim. Voor de prijzen moet je je verwachtingen natuurlijk ook wel een beetje aanpassen. Ook kwam uit de recensies dat dit matras niet geschikt is voor zwaardere mensen. En viel er te lezen dat de informatie die op de Hema-site staat over dat er materiaal traagschuim niet correct wordt gebruikt. Best raar. Het bedrijf is daar al voor gewaarschuwd door de consumentenbond. Het matras van Hema bestaat namelijk enkel uit koudschuim. Als je naar de kwaliteit van dit matras kijkt is het goed te vergelijken met het Lidl matras.

Reviews Hema matras: Versnipperd

Ook Hema benadrukt dat de matrassen zich aanpassen aan iedereen. En dat ze helpen het lichaam te ontspannen. Het matras zou ook goed liggen zowel op je buik, rug of zij. Je kunt de matrassen kopen in 5 verschillende afmetingen. 80 x 200, 90 x 200, 140 x 200, 160 x 200 en 180 x 200. De matrassen bestaan uit vijf verschillende lagen die er uiteindelijk voor zorgen dat je geen last hebt van drukpunten, maar wel de juiste ondersteuning krijgt. De matrassen zijn vochtregulerend, ventilerend en ondersteunend volgens Hema. Ook kan je op het Hema-matras 100 dagen proefslapen. Het Hema matras kost tussen de 200 en de 600 euro.

beste matras

Het Emma matras: 100 dagen thuis proberen

Volgens de makers van het Emma matras past het matras zich aan je lichaam aan en wordt je gewicht zo goed mogelijk over het hele matras verdeeld. Het matras past zich dus aan de specifieke slaaphouding aan en geeft steun waar nodig. Het Emma matras is gemaakt van Airgocell schuim, Traagschuim, en HRX-schuim. Deze materialen zijn gekozen met als doel een duurzaam matras te bieden. Er is vandaag de dag nog maar één variant over van het Emma matras en dat is de Emma 02. De Emma O2 is 25 centimeter hoog en bestaat uit 3 lagen. Ook bij Emma kan je het matras 100 dagen uitproberen wat erg consumentvriendelijk is. De prijzen van Emma verschillen per matras en vallen wat hoger uit dan LIDL en HEMA maar je krijgt er een beter materiaal voor terug.

Reviews Emma Matras: goed matras

Bij de consumentenbond is het Emma Matras al een aantal keer als beste uit de test gekomen. Maar is dat sinds eind 2018 niet meer. De reden waarom ze niet meer in de testen zijn opgenomen is onbekend. Een aantal mensen vinden het Emma matras te zacht en niet ademend genoeg. Ook over de service zijn de recensies niet altijd lovend. Uit veel recensies blijkt dat de klantenservice van Emma niet heel erg soepel verloopt. Ook schijnt het Emma matras voor zwaardere mensen niet erg ideaal te zijn en hangt er een chemische geur aan het matras. Maar dit trekt meestal wel weg. De makers van het Emma matras zeggen dat de matrashoes gemaakt is van vochtregulerend materiaal, maar eigenlijk is het gewoon gemaakt van polyester, zoals bij de meeste matrassen, wat niet per definitie vochtregulerend is.

Over het algemeen is het matras beter beoordeeld dan het matras van Hema en Lidl, maar de prijs is ook veel hoger. Het matras wordt ook maar in één hardheid gemaakt. Met een prijs van 500 euro is het Emma matras wel wat prijziger dan Lidl en Hema, maar dit zie je wel terug in de betere kwaliteit. Dat is de kleinste maat.

Waar je bij het Emma matras rekening mee moet houden is dat dit bedrijf erg slim gebruik maakt van marketing. Zo werken zij bijvoorbeeld samen met influencers die een matras krijgen als ze er reclame voor maken. Ook verdienen zij aan deze matrassen per verkochte matras. Hou hier dus rekening mee wanneer je besluit dit matras aan te schaffen. Het Hema matras hebben we ook voorbij zien komen bij influencers.

beste matras

M line iconic star 3

Het M Line matras in onze matrassentest is de Auping M line iconic star 3. Dit matras bestaat uit 3 verschillende lagen. De contour support basislaag is een van de lagen en ondersteunt je lichaam precies op de plekken waar nodig. Zo biedt het bijvoorbeeld extra ondersteuning bij de rug en heupen. De andere twee lagen van het matras zijn de HR laag en de Talalay laag. Ook deze bieden ondersteuning waar nodig en bieden veel comfort. Het gehele matras ventileert uitstekend en neemt zo het nachtelijke vochtverlies met gemak op. Het matras is in veel verschillende maten verkrijgbaar. De kleinste maat is 70×200 en de grootste maat is 200×200. Uiteraard verschilt de prijs per matras. Als we kijken naar de normale afmetingen, dus 80×210, dan kost het matras momenteel met aanbieding 599,- euro (zonder 799,- euro). Op het matras zit na aankoop 10 jaar garantie! Ten slotte schijnt het matras uitstekend te zijn voor elk soort slaper. 

M line iconic star 3 review

Helaas zijn er niet echt recensies te vinden over dit matras. Als we kijken naar het feit dat het via verschillende bedrijven (bijvoorbeeld fastsleep en Beter Bed) verkocht wordt kunnen we er vanuit gaan dat het kwalitatief goed zal zitten. Zowel de duurzaamheid, de kwaliteit van de lagen in het matras en de garantie die erop zit zien er allemaal goed uit. Het enige wat bij ons negatief binnenkomt is de prijs van het matras. In onze zoektocht naar het beste matras van 2023 leggen we de nadruk namelijk vooral op de prijs-kwaliteitsverhouding. De kwaliteit is goed, maar de prijs is toch echt aan de hoge kant. 

PerfectMatras Koudschuim Matras

Het voordelige koudschuim matras van PerfectMatras is speciaal ontwikkeld voor slapers met een lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 kg. Het matras is gemaakt van koudschuim en is voorzien van 7 comfortzones, wat zorgt voor een goede drukverlichting en ondersteuning. De hoes van het matras is afritsbaar en daardoor gemakkelijk te wassen. Een voordeel van het matras is dat er veel afmetingen zijn, niet alleen in de breedte maar ook in de lengte. Daardoor kunnen ook lange gebruikers voor dit matras kiezen. Het matras wordt op Bol verkocht en is verkrijgbaar in maar liefst 41 maten.

PerfectMatras Koudschuim Matras matras Review

Er zijn nog niet veel reviews over het matras te vinden, maar de 3 reviews op de Bol website geven het matras allemaal een 5 sterren recensie. Zo wordt het matras als stevig beschreven en een aanrader voor slapers met een zwaarder gewicht. Kortom, zeker een matrassenmerk om in de gaten te houden.

Hypnia Welzijn Supreme Matras

Het Hypnia Vitality matras is speciaal ontworpen voor gebruikers die tijdens het slapen veel bewegen. Het matras heeft namelijk een onafhankelijke ligging, waardoor je het draaien van je partner veel minder doorkrijgt. Het matras is 30 cm dik, bestaat uit 7 comfortzones en heeft een matrashoes die gemaakt is van de CoolSoft-stof. Daarnaast is het matras OEKO-Tex Standard 100 gecertificeerd wat inhoudt dat het matras vrij is van schadelijke stoffen. 

Hypnia Welzijn Supreme Matras Review

Het merk Hypnia is nog niet zo lang tot de Nederlandse markt getreden en is op dit moment nog bezig om grote naamsbekendheid op te bouwen. Daarom zijn er nog niet veel Nederlandse reviews, maar wel veel Franse reviews. Hierin wordt vaak geschreven dat het matras van goede kwaliteit is gemaakt, dat het helpt tegen rugpijn en dat Hypnia een goede klantenservice heeft.

Waar moet je op letten? Focus op jouw eigen matras voorkeuren voor het beste matras

Waar je bij het kopen van een matras vooral op moet letten zijn je eigen persoonlijke voorkeuren. Hou je van een hard matras, dan is het ene matras beter voor jou dan voor iemand die van een zacht matras houdt. Ook is erg opvallend dat al deze matrasfabrikanten één ding met elkaar gemeen hebben. Ze zeggen allemaal “Ons matras is het beste matras voor iedereen”. Dit is een vrij harde claim aangezien slaapvoorkeuren toch echt voor iedereen persoonlijk verschillen. Het Matt matras gaat hier wel slim op in doordat je de hardheid per kant nog kan aanpassen.

Ik raad dus vooral aan om alle matrassen zelf uit te testen. De online matrassen bieden hiervoor mooie uitprobeergaranties van 100 dagen of meer.

beste matras

Verschillende maten van een matras

90×200 cm matrasHet klassieke eenpersoonsmatras
140×200 cm matrasDe twijfelaar 
160×200 cm matrasHet klassieke tweepersoonsmatras
180×200 cm matrasEen ruim tweepersoonsmatras

Beste goedkope matras

Ook met een kleine portemonnee kun je een goed matras vinden. Het is hierbij vooral belangrijk om wat aspecten in je achterhoofd te houden. Het is ten eerste belangrijk om te weten naar welk type matras jouw voorkeur uitgaat. Het beste matras kan dus voor iedereen verschillend zijn. Naast de prijs is ook de matras dikte relevant. Een matras dient namelijk een minimale dikte te hebben van 20 cm om genoeg ondersteuning te bieden aan de rug en schouders. Daarnaast zijn er ook manieren om een matras juist langer goed te houden. Denk hierbij aan een matrashoes die het matras beschermen tegen vuil. Ook is de topper een goed alternatief als je matras nog niet aan vervanging toe is, maar wel extra comfort kan gebruiken. 

Waar op te letten bij de aankoop van een goed matras?

 • Warmte-isolatie
  Dit aspect is belangrijk in een matras zodat de lichaamswarmte tijdens de nacht stabiel wordt gehouden. Als je lichaam het te warm krijgt, gaat het transpireren. Als je lichaam te koud is, dan krijg je rillingen. Beiden reacties hebben een negatief effect op de diepe slaap.
 • Conformiteit
  Het is belangrijk dat een matras comfortabel is en goed aansluit op je lichaam. De elasticiteit en flexibiliteit van een matras zijn hierbij belangrijke factoren. Ben je een rug- buik of zijslaper? Ook de positie waarin je slaapt moet worden meegenomen bij het vinden van het perfecte matras.
 • Vochtregulatie
  Wist je dat je tijdens je slaap zo’n halve liter aan vocht verliest? Daarom is het essentieel dat een matras het vocht kan afvoeren. Niet alleen is dit belangrijk voor een fijne nachtrust, maar ook voor de hygiëne. Een ophoping van vocht kan namelijk leiden tot huisstofmijt en andere bacteriën. 
 • Hardheid
  Met de juiste hardheid van een matras voorkom je dat je last krijgt van nek- en rugklachten. Het kan lastig zijn om de juiste hardheid te kiezen. Er zijn ‘one size fits all’ matrassen, zoals het Matt matras dat met z’n 6 hardheden kan worden aangepast naar de gewenste comfort. 

Koop jij het beste matras? Investeer voor de lange termijn

Ook is een matras een investering voor een langere tijd. Je slaapt er 1/3 van je leven op! En het is prettig dat je er de komende 10 jaar goed op ligt. Kijk daarom ook naar de garantietermijn. Hierdoor neig ik ertoe om te zeggen dat het beter is om een kwalitatief bewezen goed matras te kopen, dan een matras van de prijsvechters. Maar zoals ik zei, deze afweging is verschillend voor iedereen. Waar ga jij voor? Matt of Emma? Of de goedkopere matrassen? Laat het ons weten in de comments en deel eventueel jouw ervaring! Bekijk ook trouwens de onderstaande video van de jongens van Handig. Een goede video over het beste matras. Laatste tip is om onze matrassen koopgids door te nemen!

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Er zijn een aantal factoren, die mee kunnen spelen als het matras aan vervanging toe is. Dit leidt er toe dat de levensduur van een matras kan verschillen van gemiddeld 5 tot 10 jaar is. De kwaliteit van het matras kan bijvoorbeeld afnemen door intensief gebruik, transpiratie, gewicht of postuur. Tekenen die aan kunnen tonen wanneer het matras vervangen dient te worden, zijn bijvoorbeeld een onaangename geur van het matras of de vorming van kuilen in het matras. Bovendien kunnen nek- en rugpijn na een nachtje slapen indicaties zijn voor vervanging.

Wat is het beste matras bij rugklachten?

Het beste matras voor mensen met rugklachten is een drukverlagend traagschuimmatras. Dit matras zorgt ervoor dat de druk op je rug, schouders, nek en heupen vermindert wordt. Bovendien kan je in zo een matras lekker wegzakken en vormt het matras zich naar het lichaam en dus ook de rug.

Wat is het beste matras voor zware mensen?

Bij zware mensen is het van belang dat zij een matras hebben met voldoende veerkracht, dat ervoor zorgt dat de persoon niet teveel doorzakt in het matras en uiteindelijk zelf ook voldoende ondersteund wordt. Om deze reden is het handig om een stevig matras uit te kiezen. Er zijn verschillende matrassen die voldoen aan deze eisen.

Welke maat matras heb ik nodig?

De maat van uw matras hangt af van uw lengte of de lengte van de langste met wie uw matras mogelijk deelt. Vaak is het handig om 20 cm bij deze lengte op te tellen. Wanneer uw 180 cm bent, is het verstandig om een matras van 2 meter aan te schaffen (voor mensen onder de 180 cm zijn deze matrassen ook uitstekende keuzes). Mocht u langer zijn dan 180 cm, dan is het een goed idee om een matras aan te schaffen van 210 of 220 cm, aangezien matrassen van 205 cm niet voorkomen. Ook voor de breedtemaat is het postuur van belang. Echter hangt het vooral ook af van je persoonlijke keuze. Mensen met brede schouders kiezen daarom bijvoorbeeld vaker voor een breder matras.

Is het een goed idee om je matras online te kopen?

Het online kopen van een matras biedt verschillende voordelen. U kunt uitgebreid zoeken naar het juiste matras zonder dat u zich hoeft te begeven naar een winkel. Bovendien zijn deze matrassen meestal goedkoper en komen ze het matras thuis bij u afleveren. Het risico is dat u wel slechts af kan gaan op de beloftes over het matras die online staan, maar het matras uiteindelijk niet echt kan uitproberen door er op te gaan liggen. De online verkopers van matras bieden daarom vaak de mogelijkheid dat het matras na een bepaalde garantieperiode zonder extra betaling opgehaald kan worden.

Wat is het beste matras voor rug, zij en buikslapers?

De beste matrassen voor rug, zij en buikslapers verschillen van elkaar. Rugslapers doen er goed aan om een comfortabel matras te gebruiken met een stabiel ligoppervlak dat de wervelkolom goed ondersteunt. Het beste matras voor zijslapers is er een met een goede ondersteuning, maar waar iemand tegelijkertijd ook lekker in weg kan zakken. Vaak zijn dit zachte matrassen, die het lichaam goed ondersteunen. Buikslapers hebben een matras nodig dat een zacht oppervlak combineert met een goede ondersteuning. Door de goede ondersteuning van dit matras kan de ruggenwervel van een buikslaper in een comfortabele positie blijven liggen.

Wat is het beste matras voor mensen met een stofallergie?

De beste matrassen voor mensen met een stofallergie zijn speciale anti-allergie matrassen. Vaak is dit het koudschuimmatras met ademend materiaal en een open celstructuur. Zo blijft het matras goed geventileerd en blijven bacteriën zoals bijvoorbeeld de huisstofmijt niet op het matras zitten. Ook is het verstandig om een extra matrastijk aan te schaffen dat gewassen kan geworden op 60°C om mogelijke bacteriën te doden.

Wat is het beste matras bij artrose en reumatische klachten?

Een ideaal matras voor mensen met artrose of reuma is een drukverlagend matras, waarin iemand lekker kan wegzakken. De drukpunten worden zo namelijk verminder en zorgen er zo voor dat lichaamsdelen zoals de heupen en schouders verlicht worden van de pijn. Bovendien zorgt een drukverlagend matras ervoor dat de bloedsomloop wordt ondersteund.

0 Points


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *