loader-logo

Emma matras review (2023)

Is het Emma matras echt zo goed?

Volgens de makers van het Emma matras, zit het matras op zo’n manier in elkaar dat het zich aanpast aan je lichaam en je gewicht zo goed mogelijk over het hele matras verdeelt. Het matras past zich dus aan jouw specifieke slaaphouding aan en geeft steun waar jij dat nodig hebt. Waardoor je dus altijd lekker ontspannen kan liggen! Omdat het matras erg flexibel is kun je zowel op je buik als op je rug lekker slapen.

Het aanpassingsvermogen van dit matras is natuurlijk een uitkomst, aangezien iedereen een andere lichaamsvorm heeft. Een ander voordeel van dit matras: het is erg ademend, waardoor het matras dus luchtig en droog blijft (hierdoor zweet je minder tijdens je slaap). Wat wij verder van het matras vinden? Lees het in onze Emma matras review.

Inhoudsopgave

Geschiedenis van Emma 

Emma matras is in 2015 opgericht als dochteronderneming van Bettzeit Group in Duitsland. In december 2016 is Emma matras live gegaan in Nederland. Emma is begonnen met het Emma original matras. Daarnaast bieden ze ook een premium matras aan: Emma air en een budget matras; Emma One. Het premium matras wordt niet in Nederland verkocht maar wel in andere landen als Duitsland. Niet alleen is het aanbod per land verschillend maar ook de prijzen.

*Update: de website van Emma is sinds kort veranderd van www.emma-matras.nl naar www.emma-sleep.nl.

Emma prijzen

Het 90×200 matras van Emma kost €499 inclusief verzendkosten en het 180×200 matras kost €949 inclusief verzendkosten.

Voor een overzicht van alle maten, zie hieronder de prijstabel. Standaard geeft Emma altijd een korting, voor meer informatie hierover zie ons kopje: Emma kortingscode. We zijn benieuwd wat onze lezers vinden van de prijs-kwaliteitsverhouding.

Afmetingen Emma matras Prijzen Emma matras
80×200 matras  €449
80×210 matras €509
80×220 matras €529
90×200 matras €499
90×210 matras €569
90×220 matras €849
100×200 matras €950
100×210 matras €619
100×220 matras €639
120×200 matras €599
140×200 matras €749
160×200 matras €849
180×200 matras €949
Prijzen Emma matras

Het verschil tussen Emma Orginal en Basic

Als je overweegt een Emma aan te schaffen is het belangrijk om te weten dat er twee opties zijn waar je uit kan kiezen. De Emma Basic en de Emma Original. Het Emma Basic is 18 centimeter hoog en bestaat uit 2 lagen. De Emma Original is 25 centimeter hoog en bestaat uit 3 lagen. Beide matrassen worden van dezelfde materialen gemaakt.

Verder zit er nog wel een verschil in prijs. De kleinste variant van de Emma Basic (80 x 210 cm) is verkrijgbaar voor 309 euro. De grootste variant (200 x 200 cm) voor 599 euro. De kleinste variant (70 x 200 cm) van de Emma Original koop je voor 399 euro. De grootste variant (200 x 200 cm) voor 999 euro. Er zijn voor elk matras zo’n 18 verschillende maten beschikbaar. Voor ieder wat wils dus!

Opvallend is dat de prijzen in verhouding vrij weinig verschillen in de kleinere maten, maar hoe groter de maat hoe groter het prijsverschil. Goed om over na te denken wanneer je besluit één van deze matrassen te kopen.

Duitsland

Emma original is niet meer verkrijgbaar in Duitsland. Daar verkopen ze alleen nog de Emma One. De 180×200 Emma One kost in Duitsland €449 terwijl die in Nederland voor deze maat €669 kost. Overweeg je voor de Emma One te gaan dan adviseren wij deze over de grens te bestellen.

Emma 02 vs. Emma Hybrid

Het Original matras is sinds kort niet meer verkrijgbaar op de website van Emma Sleep. Het orginele matras is slechts nog verkrijgbaar bij Beter Bed. Welke matrassen kan je dan nog wel kopen bij op hun eigen website? Dit zijn enkel en alleen nog het 02-matras en het hybrid-matras. Wij zullen elk van dit matras van een eigen review voorzien. Echter, een kleine samenvatting kan nooit kwaad.

Emma 02

Zowel het Emma 02 matras als het Emma Hybrid matras hebben een dikte van 25 centimeter. De 02 heeft een een medium tot stevig karakter. Dit maakt het geschikt voor rug- of buikslapers. Daarbij is dit matras geschikt voor de gemiddeld iets zwaardere slaper. De samenstelling van de 02 bestaat uit diverse types schuim. Er is een kleine Airgocell schuimlaag aanwezig aan de bovenkant van het matras. Gevolgd door een dune plak visco-elastische schuimlaag. Verder bestaat dit matras uit een dikke laag HRX-schuim dat zij blijkbaar op een innovatieve manier hebben gesneden. De kleinste maat is beschikbaar vanaf €499,00.

Emma Hybrid

De allernieuwste aanwinst voor de Emma familie en het assortiment is het Emma Hybrid matras. Het is een matras dat net wat steviger is dan het 02 matras. Het enige wat anders is dan zijn voorganger is de nieuwe pocketvering laag die is toegevoegd. Deze laag maakt het een hybride matras. Er wordt namelijk schuim met pocketvering gecombineerd. Een pocketvering matras is een wat oudere techniek van matrassen maken. Interessant is dat de lijn van Emma hierna toe beweegt. De overige schuimlagen in dit matras zijn: Airgocell schuim, Visco-elastisch traagschuim en HRX-schuim. De kleinste maat is beschikbaar vanaf €798,00. Kijkend naar het 02 matras lijkt ons dat de betere koop aangezien deze matrassen niet veel van elkaar verschillen.

Eigen websites van Emma

Als je googelt op Emma matras kom je al snel veel positieve artikelen tegen. Zo heb je wellicht de website www.top5matrassen.nl voorbij zien komen. Dit lijkt een onafhankelijke website maar onderaan kun je in het klein lezen dat deze website onderdeel is van Emma zelf (Bettzeit Group) 

Review Emma matras

 

Bettzeit group beheert websites van Emma

Voor ieder land hebben ze een review website en het zal je niet verbazen dat ze voor ieder land op nummer 1 staan.

 

Emma matras is product van het jaar

Net als de website top5matrassen.nl vinden we ook het keurmerk “beste product van het jaar”. Misleidend. De organisatie achter “product van het jaar” is POY Operations BVBA, een commercieel bedrijf waar het merk €2.500 voor moet betalen om aan mee te doen en €16.000 om het keurmerk te mogen communiceren. Eerder heeft NPO radio hier een kritisch artikel over geschreven, we zijn het met Radio 1 eens dat je dit kan zien als een nep verkiezing.

Korting op het matras

Toen Emma lanceerde in Nederland kostte het 140×200 matras minder dan €600. Hetzelfde matras kost nu €749. Sinds deze verhoging geeft Emma standaard kortingen tussen de 10 en zelfs 45%. Een korting van 20% is dan ook een sigaar uit eigen doos. Maar hoe is het mogelijk om tot 45% korting te geven en nog steeds een winstgevend bedrijf te zijn? 

De enige reden als je standaard zoveel korting kan geven is dat de kwaliteit van het product standaard te hoog geprijsd is. Het is daarom goed te kijken wat er in de Emma matrassen zit en of je als klant wel zo’n goede deal te pakken hebt als je maar 20% korting krijgt.

Emma matras korting

 

Materialen

Als we Emma vergelijken met andere soortgelijke matrassen dan zien we dat de materialen die ze gebruiken niet vallen onder ‘kwaliteit’. Als hoes gebruiken ze 98% polyester en 2% elastaan,  het matras heeft 3 lagen waar de koudschuim laag een densiteit (SG waarde) heeft van slechts 30kg/m2. 

Zelf zegt Emma op hun website het volgende over de SG waarde: ”Een matras met een hoge SG-waarde is vaak een kwalitatief goed matras. De levensduur is langer, de veerkracht en de draagkracht zijn groter. Probeer daarom altijd informatie over de SG-waarde van het matras te krijgen”. Bron: https://www.emma-sleep.nl/begrippenlijst/soortelijk-gewicht/

Ondanks dat Emma adviseert naar de SG waarde te vragen bij aankoop is dit niet iets wat Emma zelf wil prijsgeven. Beter Bed die het matras ook verkoopt communiceert deze waarden wel:

  • 4cm Airgocell 40 kg/m2
  • 4cm traagschuim 57 kg/m2
  • 17cm HRX schuim 30 kg/m2

Emma matras

 

Emma matrashoes

De hoes van de Emma-matrassen heeft een grijze zij afdekking en een dunne bovenhoes. Beiden zijn gemaakt van 98% polyester en 2% elastaan. De hoes komt met 4 handige handvatten en kan op 60 graden gewassen worden. De hoes heeft het OEKO-TEX® label. Dit betekent dat het textiel getest is op niet schadelijke materialen. 

Bedden van Emma

Emma biedt naast haar matrassen en accessoires ook bedden aan. Zij hebben 3 verschillende varianten op de markt gebracht en dit zetten wij voor jou op een rijtje: 

Het Emma Essential Bedframe

Het bed frame is het ‘simpelste’ bed uit alle Emma bed varianten, dankzij zijn minimalistische look and feel. Het platform bed moet een goede ondersteuning bieden en doordat er vrije lucht door de lattenbodems heen kan lopen, blijft de kwaliteit van het matras langer goed.  Het bed frame is verkrijgbaar in 3 formaten: 90×200, 160×200 cm en 180×200 cm en de prijzen variëren tussen €199 euro en €349 euro. Het bed frame is echter wel slechts in éen kleur beschikbaar, namelijk navy blauw. Dit moet natuurlijk wel net in je interieur passen.

Het Emma Orignal Bed

Geïnspireerd door de Scandinavian lifestyle, het Emma Original bed heeft een minimalistisch design wat ervoor zorgt dat het in vrijwel elke slaapkamer past. Er zijn verschillende elementen beschikbaar om toe te voegen aan het bed. Zo is er de keuze om een hoofdbord toe te voegen maar dit kan ook zonder. Het is opvallend dat de bed bekleding 100% polyester is, terwijl er veelvoudig over duurzaamheid en hoogwaardige kwaliteit wordt gesproken door Emma. Polyester is namelijk een synthetische vezel en is geen natuurlijke grondstof. Het Emma Original bed is verkrijgbaar in 4 formaten: 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm en 200×200 cm en de prijzen variëren tussen de €599 euro en €949 euro.

Het Emma Boxspringbed Deluxe

Vind je het lastig om een volledig bed zelf uit te kiezen? Een boxspringbed is ideaal als je alles in 1 wilt ontvangen. Hierbij ontvang je namelijk het bedstel en het matras samen, met de mogelijkheid om een topper toe te voegen. Van alle Emma bedden, is dit de variant met de meeste opties. Er zijn namelijk 6 formaten verkrijgbaar. Het Emma Original bed ligt met de hardheidsgraad van het matras tussen de 5-6 (op een schaal van 1= hard en 10 = zacht). Dit betekent dat het voor de gemiddelde slaper goed te verstellen is. Echter kan bij andere wensen de aanpassingsmogelijkheid mogelijk niet voldoende zijn. De prijs van het Boxspringbed Deluxe ligt tussen de €2.099 en €2.599 euro.

Emma kussen

Naast de bedden biedt Emma twee verschillende kussens aan, een aanpasbaar schuim kussen van €69 en de iets duurdere microfiber kussen van €79. Ze hebben de prijzen per kussen net met €10,- omhoog gedaan. Waarschijnlijk vanwege duurdere productiekosten. Dat moet natuurlijk ergens verhaald worden, maar laten we in de kussens duiken.

Het kussen

Het standaard kussen bestaat uit drie lagen die met elkaar zijn om te wisselen voor de juiste ondersteuning. Je kunt lagen omdraaien, weghalen of toevoegen en is het kussen geschikt voor elke type slaper. Over het algemeen is het een traagschuim kussen. Deze bestaat volgens hen uit ZeroGravity, Airgocell en viscoelastisch schuim. Kort gezegd allemaal marketingtermen voor Traagschuim. Daarbij is de kussenhoes afritsbaar en wasbaar. 

Er wordt gesproken op de site van een “ultra duurzaam” product. Dat is verre van een groen product, maar zij spreken in de zin van een lang bruikbaar product. Toch handig om te vermelden aangezien de consument wellicht wat anders verwacht. Daarbij was het kussen een paar maanden geleden nog €69,- en wordt het nu verkocht voor €10,- meer.

Cloud kussen

Het Cloud kussen moet je het gevoel geven om op wolken te slapen. Het is een kussen dat gevuld is met twee lagen aan ultralichte microvezels. Net als bij het standaard kussen zijn deze lagen eruit te halen en het kussen aan te passen aan je behoefte. Er wordt niet vermeld voor welk type slaper dit kussen bedoeld is. Echter, dit kussen is vaak het beste geschikt voor buikslapers. Het deukt nogal in en buikslapers moeten hen nek wat meer laten zakken om in een rechte lijn te liggen. 

Net als bij het standaard Emma kussen was dit kussen enkele maanden geleden €10,- goedkoper. De verkoopprijs nu ligt op €89,-. Toch een aanzienlijk bedrag voor een kussen.

Emma matras topper

Flip topper

De flip topper voor Emma matrassen is handig als je nog een goed matras thuis hebt en je wat meer comfort wil geven aan je matras. Slaap jij liever zacht of hard? Met de flip topper hoef je niet te kiezen.  Voor de bovenste laag gebruiken ze dezelfde laag als het Emma matras (Airgocell), Alleen is dit geen 4cm zoals bij het Emma matras, maar 2.5cm. Als onderste laag hebben ze niet gekozen voor traagschuim maar voor een koudschuim laag. De topper zal daardoor wat steviger aanvoelen. De hoes is 98% polyester en 2% elastaan en op 60 graden te wassen. De prijzen van de topper liggen tussen de €209 en €309 incl verzendkosten.

Diamond Degree topper

Er is een nieuw product in het assortiment. Een topper waar zij zelfs een patent op hebben en dat volledig is geproduceerd in Europa. Het hele idee achter de Diamond Degree topper is dat het je lichaamswarmte op een juiste manier afvoert en je op diepe slaapmomenten de ideale lichaamstemperatuur meegeeft. Er zit nieuw ontwikkelde grafietschuim laag die hiervoor moet zorgen.

De topper is aan te schaffen voor een bedrag vanaf €263,20. Echter, vanaf de meest toegankelijke maat, 160×200, begint de prijs op €399,20. 

Accessoires

Naast het hoofdassortiment van Emma Sleep bieden zij nog diverse andere slaap accessoires beschikbaar in hun online webshop. Deze zetten wij hieronder graag voor je op een rijtje:

Beddengoed

Emma heeft beddengoed in 5 verschillende kleuren en 2 verschillende maten:

  • 200×200
  • 240×200

De prijzen incl. kussensloop en hoeslaken liggen tussen de €109 en €128

Matrasbeschermer

De matrasbeschermer, die in alle maten verkrijgbaar is, vinden we aan de prijzige kant, deze begint bij een 80×200 voor €99 en voor een 200×200 €145. 

Dekens

Er worden twee soorten dekens aangeboden. Ten eerste, bieden zij

een 100% polyester deken als accessoire, die op 60 graden wasbaar is. Deze is verkrijgbaar in 3 maten en begint qua prijs vanaf €109 euro.

Ten tweede is er nieuw in het assortiment: het Emma’s verzwaringsdeken, wat voor minder stress en ontspanning moet zorgen. Dit deken wordt aangeraden voor mensen die tussen de 60 en 80 kg wegen. Ondanks dat het mogelijk is om de deken te wassen, is de deken te zwaar voor huishoudelijke wasmachines.  Er is een formaat beschikbaar van 150×200 cm en de prijs is €208 euro. 

Temp pad

Met de temp pad tool, kan de temperatuur van het bed worden gereguleerd. Het apparaat dient naast het bed te worden geplaatst en kan met een afstandsbediening worden versteld. Hiervan zijn de batterijen niet standaard inbegrepen. De prijs van de temp pad is €259 euro

Zit er een geur aan het nieuwe matras

We lezen veel reacties over een chemische geur die bij de Emma matrassen voorkomt. De geur heeft te maken met het ontgassen van het matras, dit is niet schadelijk, het is hetzelfde wat je hebt als je een nieuwe auto koopt. Doordat na de productie matrassen direct vacuüm verpakt wordt en in een doos gestopt worden blijft de nieuwe geur gevangen. Deze komt vrij in je slaapkamer. Je zal zien dat de geur na een aantal dagen al minder wordt en over een aantal weken geheel verdwijnt. 

Matras: bezorging en retouren

De bezorging van het Emma matras is geheel gratis. De matrassen worden verzonden vanuit Duitsland en worden tussen de 3 en 6 werkdagen bij je thuis aangeboden. Tot de 140×200 worden de matrassen verzonden met DPD, daarboven met GLS. Helaas is het niet mogelijk om een voorkeursdatum aan te geven. Voor €75 kun je jouw oude matras ook laten ophalen.

Je hebt 100 dagen om het matras uit te proberen. Als het matras niet bevalt kun je het matras retour sturen via https://www.emma-sleep.nl/retourenservice/. Zodra het matras retour is krijg je het volledige bedrag retour.

Contact

Ondanks dat Emma in Duitsland is gevestigd was de klantenservice altijd goed. Ze hadden een Nederlandse klantenservice en een live chat waar je snel antwoord kreeg op je vragen. Sinds kort is het bereiken van Emma matras een stuk lastiger. Er staat geen contactnummer op de website, het enige contact dat nu mogelijk is, is per email: [email protected]. Daarnaast geven ze ook aan dat de service in het Engels moet.

Emma matras ervaringen

Conclusie

Het Duitse Emma matras heeft in een korte periode veel bekendheid verworven in Nederland met name vanwege de vele TV reclames, de keurmerken, Consumentenbond testen en goede service (100 dagen gratis uitproberen). Maar we kijken bij Bed Twijfelaars juist voorbij de marketing en misleidende keurmerken en focussen ons liever op de inhoud. Een matras bestaande uit 3 lagen die voor 68% uit slechts 30kg/m2 bestaat vinden we niet vallen onder een kwaliteitsmatras. Een prijs van €948 voor een 180×200 matras vinden wij dan ook veels te hoog voor dit matras. Een korting van 45% vinden wij op basis van deze kwaliteiten dan ook meer gepast. Maar als je echt op zoek bent naar een kwalitatief matras dan zijn er volgens ons veel betere opties. In onze top 5 komt Emma dan ook slechts op de 5de plaats.

Iedereen heeft een andere lichaamsvorm en het vinden van het juiste matras kan daarom lastig zijn. In de grote matrassentest van 2021 zetten wij verschillende plus- en minpunten van matrassen tegenover elkaar!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het Emma matras?

  1. Emma heeft twee verschillende matrassen: de Emma O2 en de Emma Hybrid. Beiden matrassen hebben een dikte van 25 cm. De O2 heeft een medium tot stevig karakter, wat goed past bij zij en rugslapers. De hybrid is net iets steviger. Het grote verschil tussen de twee matrassen is dat aan de hybrid een pocketvering laag is toegevoegd. 

Het kleinste formaat van het Emma O2 matras kost €499 en het grootste formaat €1.199. Bij het Emma Hybrid matras beginnen de prijzen vanaf €809 t/m €1.819. Zoals je kunt zien lopen de prijzen sterk uiteen. 

Wat is de prijs/kwaliteitverhouding van het Emma matras?

Kijkend naar andere vergelijkbare matrasmerken, vinden wij de materialen die worden gebruikt om het matras te maken niet van hoge kwaliteit. Het is een prima matras, maar er zijn zeker wat minpunten.  De hoes is gemaakt van 98% polyester, wat geen duurzaam materiaal is. Daarnaast bestaat het matras uit 3 lagen en is de SG-waarde van het matras maar 30 kg/m2. Er zijn andere merken die hier hoger op scoren. 

Dit in combinatie met de prijzen, die zonder korting totaal niet in verhouding zijn met de kwaliteit, zorgt ervoor dat wij niet enthousiast zijn.

Wordt er korting gegeven op het Emma matras?

Emma Sleep staat bekend om haar prijsstunts. Toen Emma voor het eerst lanceerde met het Emma matras, koste het 140×200 exemplaar minder dan €600. Dit is nu omhoog gegaan naar €879. Een flink verschil dus. Nadat deze prijsverhogingen zijn ingevoerd, stunten zij met standaard kortingen tussen de 10% en 45%. Wij zetten hier onze vraagtekens bij. De reden om standaard zo’n hoge korting te geven is voor ons dat de normale prijs van het product te hoog geprijsd is voor de geleverde kwaliteit.

Hoelang geeft Emma garantie en wat wordt er gedekt?

Emma geeft 10 jaar garantie op de matrassen. Dit houdt in dat als er beschadigingen aan het schuim ontstaan er naar een passende oplossing wordt gezocht.

Wat zijn de leveringsvoorwaarden van Emma Sleep?

Het Emma matras wordt verstuurd vanuit Duitsland en wordt tussen 3-6 werkdagen gratis bij je thuisbezorgd. Het is niet mogelijk om een voorkeursdatum aan te geven. Het matras wordt verpakt in een vacuüm verpakking en wordt opgerold in een doos aangeleverd.

Welke certificaten heeft het Emma matras?

Beiden matrassen, de O2 en de Hybrid, bezitten het Öko-Tex 100 certificaat. Dit houdt in dat er geen schadelijke stoffen in het product zitten en dat er dus zelfs baby’s op mogen slapen.

Wat zit er nog meer in het assortiment van Emma Sleep?

Naast de matrassen, zijn er andere slaap gerelateerde producten in Emma’s assortiment. Zo is er een boxspringbed wat bestaat uit de box, het matras en de topper. Maar ook 5 verschillende bedden, waar voor elk interieur wel iets passends tussen zit. Om het matras comfortabeler te maken, hebben zij ook twee toppers. 

Verdere slaapaccessoires zijn de kussens, matrasbeschermer, dekbed en het verzwaringsdeken.

Waarom ruikt het Emma matras niet lekker?

Er wordt door veel klanten aangegeven dat het matras een chemische geur heeft. Belangrijk om te weten is dat deze geur niet schadelijk is, maar dat dit komt doordat het matras gelijk in vacuüm wordt verpakt. Probeer de slaapkamer goed te ventileren en de geur zal vanzelf na een paar weken verdwijnen.

Wat zijn de meningen van klanten over Emma Sleep?

Wij zijn in de Emma Sleep reviews gedoken die op trustpilot (een onafhankelijke consumenten recensie website) staan. Zij scoren hier een 4 uit de 5 sterren. Wat ons opvalt is dat er een mix is van boze en blije klanten. De boze reviews gaan voornamelijk over dat de klantenservice slecht is en dat de leveringstijden langer duren dan wordt aangegeven.

Hoelang kun je proefslapen op het Emma matras?

Bij aankoop van het Emma matras heb je 100 dagen om het thuis zelf uit te testen. Mocht het toch niet bevallen, dan wordt het matras gratis bij je opgehaald en krijg je het aankoopbedrag retour.

0 Points


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *