fbpx

Heb je een boxspring nodig bij een nieuw matras?

Als je een nieuw matras koopt, is een van de belangrijkste vragen of je ook een nieuwe boxspring mee naar huis neemt.

De boxspring wordt vaak beschreven als “dat ding onder je matras”, maar kan ook extra ondersteuning bieden en de levensduur van je matras verlengen. De vraag is alleen of een complete boxspring essentieel is voor een goede nachtrust? 

Lees hieronder wat feiten over boxsprings. Hopelijk helpen deze punten bij de eventuele beslissing om een boxspring aan te schaffen bij je nieuwe matras. Wij hebben de beste boxspring alvast voor je getest in onze jaarlijkse online boxspring test.

Boxspring of ledikant

Wat is een boxsprings?

Dus, wat is een boxspring precies en hoe weet je of je er een nodig hebt? Een boxspring is eigenlijk een onderlaag die je matras optilt en dient hiermee als bedbodem om je gelijkmatig en goed te ondersteunen tijdens je slaap.

Hoe is een boxspring samengesteld?

Geloof het of niet, de term “boxspring” is eigenlijk een verkeerde benaming omdat ze recentelijk zijn gestopt met het plaatsen van echte veren in het product. Fabrikanten zijn namelijk een meer stevige oplossing gaan gebruiken om boxsprings van hout of metaal te kunnen bouwen. In tegenstelling tot echte veren, ondersteunt hout of metaal het matras stukken beter en heb je hiermee een duurzamer, steviger product.

Hoe biedt een boxspring ondersteuning?

Oorspronkelijk werden boxsprings enkel gebruikt om het matras op te hogen. Tegenwoordig worden boxsprings juist aanbevolen om de stevige ondersteuning te bieden die een matras nodig heeft. Als een matras namelijk op de grond ligt, is er niets dat helpt om schokken op te vangen. 

Na verloop van tijd kan een matras, zonder boxspring, zijn vorm verliezen. Een boxspring zorgt ervoor dat een gebruikt matras, na jarenlang normaal gebruik, dezelfde vorm en structuur behoudt als toen je hem voor het eerst kocht.

Boxsprings verhogen de hoogte van een matras, waardoor het gemakkelijker is om in en uit bed te klimmen. Tot slot, zorgen ze ook voor verfijnde en formele uitstraling van je bed.

Zijn er alternatieven voor boxsprings?

Als je toch besluit dat een boxspring niets voor je is, zijn er altijd andere alternatieven die je matras op een vergelijkbare manier kunnen ondersteunen. Er zijn spiraalbodems tot ledikanten en stapelbedden.

Als je uw matras op een ongelijke of niet-ondersteunend oppervlak plaatst, kan dit in strijd zijn met je garantie. Controleer daarom altijd de garantie van je matras.

Al met al hebben niet alle matrassen een boxspring nodig, maar het kan je matras beschermen tegen slijtage en biedt ook extra ondersteuning tijdens je slaap. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Lees dan hier onze gids voor het kiezen van een bedframe.

0 Points

beste matras 2023
Next Article