We kunnen niet vaak genoeg benoemen hoe belangrijk de nachtrust is voor het welzijn van de geest en het lichaam van de mens. Bedden bestaan simpel gezegd uit een bed, kussen, deken en niet te vergeten, een matras. Het matras is misschien wel het belangrijkste aspect en zeer bepalend voor jouw nachtrust. De voorkeur voor een bepaald soort matras is zeer persoonlijk. Sommige mensen slapen het lekkerst op iets hards en kiezen voor een hard matras, andere zakken juist het liefst helemaal weg in hun matras en kiezen voor een zachte. Een latex matras is er eentje voor de wegzakkende liefhebbers, maar wat is een latex matras nou precies?
Wat is een latex matras?
Latex is in principe gewoon een ander woord voor rubber. Rubber wordt gewonnen uit bomen in Zuid-Amerika en Azië. Ze halen het sap uit de schors van de bomen en brengen dit dan naar fabrieken waar het verwerkt wordt tot rubber. Bij een latex matras bestaat de kern, dus het midden, uit latex. Een latex matras is soepel/rekbaar en elastisch/veerkrachtig. Dit zorgt ervoor dat het latex matras zich vormt naar jouw lichaam. Klinkt niet gek toch? Daarnaast houdt een latex matras veel warmte vast. Dit komt doordat het latex bestaat uit dichte celstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat het latex matras weinig tot niet ventileert. Er bestaan ook latex matrassen met een open celstructuur. Die ventileren dus een stuk beter en zijn uitstekend voor de warmere dagen in het jaar. Dit latex is bekend onder de naam Talalay latex. Het klinkt bijna als een stukje refrein van een smartlap, maar het bestaat echt! Het is zelfs super populair onder de mensen en wordt door velen gebruikt. Een Talalay latex matras wordt tijdens de productie bevroren plat gewalst door een machine. Wanneer het er ontdooit uitkomt ontstaat er een open celstructuur wat dus zorgt voor een goede ventilatie in het matras.
Waarom een latex matras?
Vanwege de veerkrachtigheid en soepelheid van een latex matras is het voor ieder soort slaper goed. Het maakt dus eigenlijk niet uit of je nou een rug-, buik- of zijslaper bent! Daarnaast is het ook perfect voor stelletjes die samen het bed delen. Doordat het latex matras zo soepel is voel je de bewegingen van je partner ’s nachts nauwelijks. Hierdoor kan je nadat de knuffelpartij voorbij is rustig aan je eigen kant liggen zonder door elkaar geschud te worden. Wederom goed voor je nachtrust dus! Verder ventileert een latex matras nauwelijks. Omdat het zoveel warmte vasthoudt is het uitstekend voor in de winter of voor mensen die het altijd koud hebben. Als je het juist vaker warm hebt kun je kijken naar Talalay latex, omdat dit juist heel goed ventileert en vochtregulerend is! Zoals voorheen genoemd zorgt het soepele latex matras ervoor dat het zich aanpast aan jouw lichaam. Hierdoor is het mogelijk voor je rug om op een natuurlijke manier te liggen, uitstekend voor mensen met rugklachten. Verder is een latex matras ook anti-allergieën doordat het latex geen goede leef omstandigheid biedt voor bacteriën en ander leven zoals huisstofmijt. Ten slotte is een latex matras van een natuurlijk product gemaakt en is daarom eco-vriendelijk en duurzaam. Heel veel nadelen heeft een latex matras niet, alleen de warmte kunnen sommige mensen als een probleem ervaren. Voor de mensen die liever een wat koeler matras hebben kunnen dus kiezen voor een Talalay latex matras!
Hoelang gaat een latex matras mee?
De reden dat een matras op een gegeven moment vervangen moet worden is omdat het simpelweg niet hygiënisch is om het te lang te gebruiken. Gemiddeld verliest een mens een kwart liter vocht tijdens de slaap en in tijden van ziekte en veel warmte kan dit nog veel meer zijn. Daarnaast ontstaat er op den duur ook kuilvorming. Het matras ligt dan niet meer comfortabel en is slecht voor bijvoorbeeld de rug. In het algemeen wordt er aangeraden je matras zo na ongeveer 7 jaar te vervangen. Echter is de levensduur van een latex matras iets langer. Daar zou de levensduur namelijk rond de 8/9 jaar liggen. Een Talalay latex matras zou zelfs 10 tot 15 jaar mee kunnen gaan. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe je met het matras omgaat. Het kan helpen om je latex matras een aantal keer per jaar even om te draaien. Op deze manier ga je kuilvorming een beetje tegen en kan je latex matras iets langer mee.
Wanneer vervang je een latex matras?
Het moment dat je lichamelijke klachten begint te krijgen, zoals last van de rug en/of nek, is reden genoeg om je latex matras even goed na te kijken. De kuilvorming in matrassen gemaakt van latex zorgen op den duur dat je met last wakker wordt. Ook als je nog geen last hebt maar tijdens het in slaap komen merkt dat je niet comfortabel ligt, is het misschien tijd om je matras in te ruilen. Daarnaast zijn jeuk en/of andere huidirritaties na het slapen ook reden om je matras goed te onderzoeken. Ten slotte kan je zelf bijhouden hoelang je het latex matras al in bezit hebt. Aan de hand van de voorheen genoemde levensduren van een matras, kan je er dan voor kiezen om hem te vervangen.
Neem ik een latex matras?
Een latex matras is dus: veerkrachtig, soepel en isolerend. Heb je het vaak warm in je slaap? Kies dan voor een Talalay latex matras. Die ventileert goed en kan daardoor de hitte goed kwijt. Verder zijn latex matrassen ontzettend comfortabel doordat ze vormen naar jouw lichaam. Dit is ook nog eens goed voor eventuele fysieke klachten! Al om al zijn het heerlijke matrassen die fijn zijn voor zowel de koude als de warme slapers onder ons!