fbpx

Pocketvering matras

Inhoudsopgave

Voordelen en nadelen van pocketvering matrassen

Een pocketvering matras beschikt over een holle kern. De holle kern maakt het mogelijk dat het matras optimaal lucht, met als resultaat dat de gebruiker minder last ondervindt van geurtjes of vocht. Om deze reden is een pocketveringmatras een interessante optie voor een slapers die ’s nachts veel zweten.

Een grote reden voor de goede hygiëne is de holle kern van een pocketveer matras. Vochtige en warme plekken vind je niet snel bij een pocketveer. Bij een volkernmatras is dit helemaal anders, die vormen een uitstekende plek voor bacteriën. 

Pocketvering matrassen hebben minder snel last van kuilvorming. ‘Materiaalmoeheid’ is hierbij een belangrijk begrip. Dit betekend een vermindering in de weerstand en tegendruk van het gebruikte materiaal. Onder metalen wordt dit fenomeen ‘metaalmoeheid’ genoemd. Metalen zijn over het algemeen veel minder gevoelig voor materiaalmoeheid dan diverse schuimen zoals traagschuim, koudschuim, polyether en latex.

Een kwalitatief hoogstaand pocketveermatras zal na 10 jaar, in de meeste gevallen, van gebruik nog geen last hebben van metaalmoeheid. Echter de schuimlagen waarmee pocketveringmatrassen normaliter zijn bekleed wel. Het resultaat is dat een pocketveringmatras enkel zo duurzaam is als de gebruikte comfortschuimen in de afwerking.

Een pocketveer matras en hygiëne

Door de hiervoor besproken holle kern is de hygiëne van een pocket vering matras beter als de meeste andere matrassen. Bacteriën duiken op in warme en vochtige plaatsen. Een pocket vering matras houd minder vocht op en is koeler. Dit maakt het matras een minder geschikte kweekbodem voor bacteriën dan een volkernmatras.

De huls van een pocketveer matras zorgt voor ruimteverlies

Een pocket matras heeft, in de meeste gevallen, een schuimrubberen huls. Deze huls is van belang om de stalen veren goed op hun plek te houden. Het schuimrubber zorgt daarnaast ook voor ruimteverlies. Dit komt omdat het schuimrubber gemiddeld 10 cm tot 15 cm dik is. Bij een 90 x 200 cm pocketmatras komt dat op een verlies van 30 cm. Dat komt neer op 1/3 van de totale oppervlakte van het matras. In de omranding zitten overigens géén zones en ze zijn vaak ook nog harder dan het overige gedeelte van het matras. Als je twee pocket matrassen tegen elkaar aanlegt kan het zo zijn dat je een dikke rand overhoudt tussen u en uw partner.

Pocketvering matras - BedTwijfelaars

Overgang zones en pocketveringzones

Een pocket matras heeft, zoals je dat noemt, een harde overgang in de comfort zones. Dit betekent dat je van de ene plek opeens overgaat in de volgende zone. De zones lopen dus onevenredig in het matras over zoals bij koudschuim of latex matrassen. Maar gaan spontaan over in de volgende zone. Deze zones moeten bij voorkeur kloppen met je lichaamsbouw (lengte en breedte). Verder zitten de zones niet in de schuimrubber huls en dus gelukkig niet over de gehele breedte van de matras.

Metaalmoeheid en roest

Roest komt bij veren van roestvrijstalen gelukkig niet voor. Echter, als er geen gebruik is gemaakt van roestvrijstaal dan hebben de pocketveren een kortere levensduur. Het resultaat is meestal vieze bruine vlekken op je matras. Een pocket matras is helaas niet het meest geschikt voor mensen met een allergie. In een pocketmatras trekken namelijk diverse stoffen en huisstofmijt wat er niet gemakkelijk meer uitkomt.

Het magnetische veld van een pocketvering matras (Elektrisch geladen)

Metaal in een matras zorgt voor een magnetisch veld dat negatieve effecten op de nachtrust heeft. De spierspanning wordt verhoogd en er is juist ontspanning nodig om in slaap te kunnen vallen en fijn door te kunnen slapen. Mensen die op pocketmatrassen en boxsprings slapen ervaren in hogere maten kramp in kuiten en tenen. Dit is dus een resultaat van de verhoogde spierspanning. Het is al enige tijd bekend,  sinds 2005, dat een magnetisch veld spierspanning verhoogt. Staal in een matras resulteert in een verhoogde spierspanning en uiteindelijk in een minder goede nachtrust.

Wat is een pocket matras?

Een pocketvering matras is een matras dat is opgevuld met stalenveertjes die afzonderlijk van elkaar zijn ingepakt in zakjes (pockets). De zakjes zijn, in de meeste gevallen, geproduceerd door een synthetisch non-woven materiaal en de stalen veren van staaldraad. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat elk veertje zich, onafhankelijk kan bewegen door de druk die erop wordt gegeven. Daarnaast heeft het de functie dat de veren niet in elkaar verstrikt raken als je het matras buigt (bijvoorbeeld bij een verstelbare bedbodem). Om het gehele ‘pakket’ met pockets wordt een schuimrubberen huls (rand) aangebracht om de pockets bij elkaar te drukken. Aan de boven- en onderzijde, op de veren, worden covers geplaatst en daar weer omheen een matrastijk (het textiel). De cover leggen de basis voor een groot deel van het comfort van het matras. Koudschuim of latex zijn hiervoor de beste materialen.

De hoeveelheid veertjes in het matras bepaalt hoe precies het matras zich kan aanpassen aan uw lichaamsvorm. Hierbij moeten de afdeklagen wel echt flexibel zijn. In de werkelijkheid liggen er meestal enkele afdeklagen op de veren wat een groot deel van de punt-elasticiteit verloren laat gaan. Pocketvering matrassen zijn verkrijgbaar met een hoeveelheid van 150, 200, 250, 300 en 500 veertjes per m2. Het aantal veren is een indicator voor het comfort van de matras. Hoe meer veren er per m2 in de matras zitten, des te beter verdeeld het matras jouw lichaamsgewicht. De hardheid of flexibiliteit van de veer wordt bepaald door het aantal draaiingen en de dikte van de staaldraad.

De verschillende zones in een pocketveer matras

Een brede draad (meer materiaal) heeft meer weerstand en is dus dikker dan een dunnere draad. Via deze weg worden de verschillende ‘zones’ van een pocketvering matras gemaakt. De minder harde zones zitten op schouder- en heuphoogte. Zo kan het matras daar gemakkelijker inzakken. In de lendenen zitten dan weer sterkere veren voor optimale steun. Via deze weg wordt het mogelijk de wervelkolom horizontaal te houden bij het slapen op de zij. Het is echter niet zo simpel een goed pocketvering matras te vinden. De reden hiervoor is dat de zachtere zones voor iedereen op een verschillende hoogte zouden moeten zitten. We zitten tenslotte allemaal anders in elkaar en hebben ook allemaal verschillende lichaamstypes. Tot slot heeft de schuimrubberen huls geen zone verdeling en dit kan voelbaar zijn.

Vering in een pocket matras

De functie van afdeklagen in pocket matrassen

Boven op de pockets zijn altijd meerdere afdeklagen aanwezig. Deze afdeklagen absorberen lichaamsvocht, bieden ligcomfort en verspreiden het lichaamsgewicht. Kwaliteitsverschillen in deze afdeklagen reflecteren een groot deel van het ligcomfort en levensduur van het matras. De diverse afdeklagen zijn:

Hoe beter en flexibeler de afdeklagen zijn, hoe meer comfort het pocketmatras kan en zal geven. Flexibele afdeklagen creëren een betere puntelasticiteit.

Beschikt een pocket matras over een goede ventilatie?

Een uitzonderlijk voordeel van het pocketmatras is de uitstekende ventilatie. De ventilatie is echt subliem in een pocketmatras. Omdat een pocketmatras veel holle ruimtes in en rondom de pockets heeft, kan vocht eenvoudig door het matras heen zakken en verdampen. Een pocketmatras is dus perfect voor mensen die veel lichaams vocht verliezen en of het snel warm hebben.

Hoe werkt het bedframe voor een pocket matras?

Een pocketvering matras komt optimaal tot zijn recht op een boxspring bedbodem. En pocketmatras heeft namelijk een gladde of gelijkmatige ondergrond nodig. Een pocket matras kan ook worden neergelegd op een spiraal- of vlavro-bedbodem. In de meeste situaties is een lattenbodem de minder geschikte bodem voor een pocket matras. Dit vanwege het ontbreken van een lat, waardoor de veer in het matras (pocketveer) geen tegendruk ontvangt. Een boxspring bedbodem is aan de bovenzijde ook gestoffeerd en biedt hierdoor een evenredige tegendruk op de onderzijde van het matras. Hierdoor krijgen alle veren gelijkmatige druk te verwerken. Het advies luidt neem een boxspring bedbodem met anti slip materiaal op de bovenzijde. Dit voorkomt dat uw matras gemakkelijk van de box afvalt.

Meer weten over bedbodems:  Bedbodems

Voor welke personen is een pocketvering matras het meest geschikt?

Pocketvering matrassen zijn luchtdoorlatende matrassen die perfect ventileren. Pocketmatrassen zijn het uitermate geschikt voor mensen die het snel warm hebben en veel zweten. Mensen die van een redelijk tot warm bed houden, hebben geen baat bij een pocket matras. Een pocketmatras kan namelijk in de winter echt koud aanvoelen. Ook voor mensen met een huisstofmijt of andere allergie zijn pocket matrassen niet optimaal.

Magnetisch veld en staticiteit

Als u prikkelbaar bent voor elektrische straling dan is een pocket matras pocket- en binnenvering matras zeker geen slim idee. Het staal in het matras zorgt voor een magnetisch veld wat bij hoog sensitieve mensen slaapproblemen kan veroorzaken. Een magnetisch veld is in sommige gevallen de oorzaak van spierspanning. Terwijl je juist ontspanning wilt, want hiervan val je in slaap. De extra spanning op de spieren resulteert in krampen in de tenen en kuiten en maakt het doorslapen lastiger. Verder raken de stalenveren, door de wrijving van de synthetische zakjes, ook nog elektrisch geladen. In het geval van lichte slapers kan dit de nachtrust verstoren.

Wat zijn de plus en minpunten van pocket matrassen?

Voordelen

• Een pocketmatras is koud en een goed ventilerend matras. Dit maakt dat een pocket matras zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben en/of veel zweten.
• Pocketmatrassen met stevige stalenveren en een duurzame cover gaan redelijk lang mee. In sommige gevallen tot wel 12 jaar.
• Veel comfortzones kunnen voor een uitstekende drukverdeling en ergonomie zorgen.

Nadelen

• Pocketmatrassen zijn koude matrassen en niet optimaal voor mensen die het snel koud hebben.
• Een pocketmatras is niet het meest hygiënisch. Een pocketmatras is om deze reden minder geschikt voor mensen met allergieën.
• Het ijzer van de pocketveren maakt een magnetisch veld en verhoogt hiermee de spierspanning.
• Een pocketmatras heeft ruimteverlies door de schuimrubberen huls. Deze omlijsting is vereist om de veren op hun plek en het matras goed in model te houden.

Hoe lang gaat een pocketmatras mee?

Wat is de levensduur? De productlevenscyclus van een goed pocketmatras is ca. 8 tot 12 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Conclusie over pocketvering matrassen

Een pocketmatras ventileert goed en blijft koel. Een pocketmatras kan een uitstekend en goed type matras zijn als de zones bij uw lichaam aansluiten. Echter, een pocket matras is niet uitzonderlijk hygiënisch en er kan sprake zijn van ruimte verliest door de schuimrubber omlijsting. Ook moet een pocketveer matras herhaaldelijk omgekeerd worden om kuilvorming te voorkomen.

* Kijk uit met een pocketvering matrassen als je gevoelig bent voor magnetische straling. Dit kan resulteren in slaapproblemen.

Welk matras is voor jouw geschikt?

0 Points

Metalen bedden - BedTwijfelaars
Previous Article

Latex matras
Next Article