fbpx

Hoe kies je een goed matras?

Er bestaan heel wat types matrassen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben een verschillende hardheid. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Wat een goed matras voor jou is hangt af van verschillende parameters (gewicht, omgevingstemperatuur, favoriete slaaphouding,) en het comfort dat het matras je biedt.

Dit artikel helpt je bij de zoektocht naar een goed matras, ben je geïnteresseerd in welk matras wij aanraden bekijk dan onze top 5 matrassen of lees de grote online matrassentest 2021.

Vergeet niet dat je gedurende minstens een tiental jaar elke nacht op je matras zult slapen.

Het perfecte matras bestaat niet. Je moet er dus één vinden die het best aansluit bij je smaak en je lichaamsbouw. Het is extra lastig op het moment dat je een goed matras probeert te vinden die zowel goed voor jou als je partner ligt. De lichaamsbouw en het gewicht van een vrouw is vaak heel anders dan van een man. Dit betekent dat je vaak ook behoefte hebt aan een heel ander soort ondersteuning.

Wat is een goed matras?

Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje. Het heeft vooral te maken met je lichaamsgewicht en bouw. Ben je wat steviger dan wil je graag meer support en dus een steviger matras.Ben je lichter dan kan een stevig matras juist averechts werken, zoals je op de tweede afbeelding kan zien.

Een goed matras voor rugklachten en lichaamsondersteuning

Hoewel persoonlijke voorkeur tot op zekere hoogte kan meespelen, is wat telt dus of de matras een goede lichaamsondersteuning biedt. Dat kan variëren van persoon tot persoon, gezien ook de lichaamsbouw en het gewicht een rol spelen.

Goed matras bij rugklachten

Een goede matras volgt de vorm van je lichaam, waarbij het gewicht mooi over het oppervlak wordt verdeeld en de wervelkolom voldoende wordt ondersteund.

Hard matras en rugvorm

Indien de matras te hard is, zal hij niet volledig de vorm van je lichaam volgen en wordt het gewicht van je lichaam slecht verdeeld over het oppervlak.

In een zachte matras zakt het lichaam weg en wordt de wervelkolom onvoldoende ondersteund.

Zacht matras is geen goed matras voor lichaamsondersteuning

Om deze geschikte ondersteuning te geven is het belangrijk dat een matras gebruik maakt van comfortzones, het liefst 7 zones.

Comfortzones zorgen ervoor dat het gedeelte bij de schouders en heupen zachter is zodat je schouders en heupen beter in het matras zakken. Bij pocketveren wordt dat gedaan door in deze zones een dunnere draaddikte te gebruiken. Bij een schuimmatras wordt dit gedaan door uitsnijdingen te maken.

Wat de dikte van de matras betreft, deze mag in geen geval kleiner zijn dan 12 cm, ongeacht de hardheid en samenstelling.

Een- of tweepersoonsmatras?

Maar wat als twee mensen met een verschillende lichaamsbouw hetzelfde bed delen? In de plaats van voor één matras te kiezen die een compromis vormt tussen hun vereisten, kunnen ze beter kiezen voor twee enkele matrassen met een verschillende opbouw. Zo kan iedereen genieten van een gepaste ondersteuning.

Daarnaast varieert ook de mate waarin bewegingen van de ene persoon voelbaar zijn voor de andere. Met name bij veermatrassen zien we dat bewegingen van je partner niet wordt geïsoleerd. Slaapt je partner onrustig dan is de kans groot dat jij hier wakker van wordt. 

Het enige traagschuim matras die we zijn tegengekomen die een uitzondering op de regel is, is het Matt matras. Dit is een aanpasbaar matras waarbij je per kant zelf de hardheid kan instellen maar je toch een tweepersoons matras houdt. Ze maken ook geen gebruik van veren er zit ook traagschuim in waardoor je geen last hebt van een draaiende partner. Lees onze review over het Matt matras.

De verschillende materialen in een matras

Om te bepalen wat een goed matras voor jou is, is naast de ondersteuning, ook goed om te kijken welke materialen het beste bij je passen. 

Veren

Een echte klassieker. De kern van de matras bestaat uit veren die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. De veren maken een goede verluchting mogelijk. Deze matrassen zijn dus bijzonder geschikt voor mensen die veel zweten of in een gebied met hoge zomertemperaturen wonen. Langs beide zijden van de kern met veren bevinden zich doorgaans (een of ) meerdere schuimlagen.

Bonnell-veren zijn biconisch (twee kegels). Ten opzichte van de vroegere cilindervormige veren biedt dit het voordeel dat de veren stabiel op en neer kunnen bewegen, zonder zijwaartse beweging. Bonnell veren behoren nu tot het eenvoudigere en goedkopere segment. Ze dempen minder goed trillingen dan pocket springs, latex- of schuimmatrassen.

Matrassen met zogeheten LFK-veren of springveren zijn vergelijkbaar met Bonnell-veren, maar de veren zijn kleiner, de vorm van de veer is verschillend (met open uiteinden) en het aantal veren per m² is groter.

Verder zijn er ook matrassen met enkeldradige binnenveren, de zogenaamde “endless spring”. In plaats van afzonderlijke veren wordt er slechts 1 lange draad gebruikt, waarmee dan een volledige verende structuur wordt gedraaid. Het idee is dat de druk zo niet terechtkomt op slechts enkele veren, maar verdeeld wordt over de hele matras.

In een matras met een kern met pocketveren (pocketvering matras) zit elke veer in een zakje van textiel (“pocket”). Die zakjes met veren worden in rijen aangebracht en dan onderling losjes verbonden. Dit verhindert dat de veren langs elkaar schuren en na verloop van tijd zouden kunnen gaan piepen. Door gebruik van veren met een verschillende hardheid kan bij dit type matrassen ook gezorgd worden voor ondersteuning met verschillende ergonomische zones.

Latex

Latex is oorspronkelijk een natuurlijke emulsie afkomstig van de rubberboom. Er bestaat ook synthetische latex, die is goedkoper dan natuurlijke latex. Natuurlijke latex bevat doorgaans 85% werkelijk natuurlijke latex, en synthetische latex bevat dikwijls ook een bepaald percentage natuurlijke latex.

Hoeveel latex zit in een matras met latex als hoofdbestanddeel, is ook niet meteen duidelijk. Volgende samenstelling hoort bij de verschillende benamingen:

  • Matras 100% latex: bestaat uitsluitend uit latex en is minstens 10 cm dik. 
  • Matras van latex: de matras bestaat voor minstens 60% van de hoogte uit latex. De vermelding van de andere bestanddelen van de matras is verplicht. 
  • Matras met latex: latex vertegenwoordigt minder dan 60% van de dikte van de matras of een dikte van minder dan 10 cm. De andere bestanddelen moeten worden aangegeven. 
  • Contactoppervlak van latex: de matras bestaat uit verschillende materialen, enkel de buitenbekleding is van latex.

Latexmatrassen zijn veeleer hard, maar ze zijn toch voldoende soepel om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Ze verdelen het gewicht zo op een egale manier. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Matrassen op basis van latex absorberen de bewegingen van het lichaam wat volgens producenten zou bijdragen tot een ononderbroken en deugddoende slaap.

Wie last heeft van ademhalingsallergieën en astma kiest het best voor een matras van latex of schuimrubber. Wie allergisch is voor latex vermijdt liever dit type matras. Meestal zijn deze matrassen duurder. Ze zijn ook zwaarder en moeilijker te hanteren.

Polyurethaan (“schuimrubber”)

Matrassen van polyether (schuimrubber) kunnen verschillen in densiteit, stevigheid, elasticiteit en doorlaatbaarheid. Hun prestaties zijn vergelijkbaar met latexmatrassen, maar ze zijn meestal lichter, en dus gemakkelijker om te transporteren en te hanteren.

Speciale matrassen
  • Orthopedische matrassen (“medische”, “met vormgeheugen”) zijn aangewezen voor personen die gedurende langere periodes bedlegerig zijn. Ze zijn duur en bieden geen voordeel voor mensen in goede gezondheid. In tegendeel zelfs, want ze belemmeren de beweging tijdens de slaap.
  • Waterbedden zijn zwaar en vereisen veel onderhoud. Ze zijn bovendien weinig comfortabel. Zeker voor mensen die ’s nachts veel draaien of op hun buik slapen: zij dreigen te verzinken in de matras. Het enige positieve aspect: het lichaam hecht goed aan de matras.
  • Futons, Japans geïnspireerde matrassen, zijn geschikt voor wie graag hard ligt. Dat komt doordat deze matrassen dun zijn. Ze bestaan uit lagen katoen die mettertijd harder en dunner worden. Ze vereisen specifiek onderhoud en moeten vaker vervangen worden dan traditionele modellen.
  • Wollen matrassen zijn zwaar, moeilijk te hanteren en niet geschikt voor wie allergisch is. Ze vereisen ook bijzonder omslachtig onderhoud.
0 Points

Dutje doen - Tips voor een goed powernap
Previous Article

Alles over bedwants
Next Article