fbpx

9 richtlijnen voor een dutje

Een dutje is misschien precies wat je nodig hebt om je lichaam en geest gedurende de dag op te frissen. Je vraagt ​​je misschien af: “Hoe lang moet ik een dutje doen om me weer fit te voelen?” Het antwoord kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je slaapschema en het ritme van je lichaam. Je perfecte dutje kan slechts een paar minuten duren of meer dan een uur duren.

9 regels voor een dutje

  1. houdt rekening met je slaapschema
  2. Zorg ervoor dat je echt een dutje nodig hebt
  3. Korte dutjes mogen niet langer zijn dan 30 minuten
  4. Lange dutjes duren ongeveer 90 minuten
  5. Doe geen dutje na 16.00 uur
  6. Slaap niet als je slapeloosheid hebt
  7. Vermijd dutjes als ze je slechter laten voelen
  8. Schakel elektronica uit
  9. Vergeet het alarm niet

Het ideale dutje kan een gevoel van slaapgebrek voorkomen en kan je zelfs helpen om ’s nachts beter te slapen. 

Hoe lang moet ik een dutje doen?

Iedereen is anders, dus het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar één ding is zeker: urenlang slapen is meer als slapen dan als dutten, en het kan je slaapcyclus op een negatieve manier verstoren. Als je weet hoe je op de juiste manier dutjes doet, kun je de tijd maximaliseren om je meer uitgerust te voelen, je alertheid te vergroten en je te helpen om wakker te blijven gedurende de dag.

Waarom wordt ik extra moe van een dutje?

Dutten werkt niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen vragen zich af: “Hoe lang moet ik een dutje doen?” Anderen vragen zich af: “Waarom krijg ik door een powernap een slaapgebrek?” Misschien merk je dat een dagdutje alleen maar je slaperigheid verhoogt in plaats van je een uitbarsting van energie te geven.

Moe van een dutje

Dat komt meestal omdat je misschien niet goed slaapt of niet de juiste dutjesduur hebt. De meeste mensen hebben hun eigen goede plek voor dutjes. Dit is het tijdsbestek waarin je dutje je meer uitgerust laten voelen als je wakker wordt. Dus de vraag die je jezelf moet stellen is: “Hoe lang moet ik een dutje doen voor energie?”

Voor sommigen kan een dutje langer dan 20 minuten ervoor zorgen dat ze zich vermoeider voelen of een goede nachtrust verstoren door hun vermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven, te belemmeren. Uit onderzoek blijkt echter dat sommige mensen verbeteringen vertonen in reactietijd, cognitief functioneren en energieniveaus met langere dutjes.

Is een dutje gezond?

Studies tonen aan dat dutjes de kracht hebben om slaperigheid overdag te verbeteren, het leervermogen en de prestaties te verbeteren en de alertheid te vergroten. Het kortetermijngeheugen kan ook worden verbeterd door te dutten. Een andere studie wees uit dat dutjes de bloeddruk net zo kunnen verlagen als medicatie of veranderingen in levensstijl.

10 richtlijnen voor het nemen van effectieve dutjes

Het nemen van effectieve dutjes kan je hersenen van brandstof voorzien terwijl je wegdoezelt, zodat je je verjongd voelt wanneer je wakker wordt. Als het goed is gedaan, zullen dutjes je vermogen om in slaap te vallen en in slaap te blijven voor het slapengaan niet belemmeren.

1. Houdt rekening met je slaapschema

Als je net de hele nacht hebt gepakt of de nacht ervoor niet goed hebt geslapen, wil je misschien een dutje heroverwegen.

Dutten mag niet in de plaats komen van slapen. In plaats daarvan is het een hulpmiddel om te gebruiken wanneer je lichaam een ​​opfrisbeurt nodig heeft. Als je de hele nacht wakker bent gebleven of vannacht moeite hebt gehad met slapen, kan het het beste zijn om het dutje over te slaan, zodat je vannacht goed in slaap kunt vallen.

2. Zorg ervoor dat je een dutje echt nodig hebt

Een dutje doen om een ​​dutje te doen, is een verleiding om te vermijden. Je bent misschien gewoon gewend om op een bepaald moment te dutten, maar je lichaam heeft dat dutje misschien niet echt nodig.

Als je ’s nachts moeite lijkt te hebben om in slaap te vallen of als je moeite hebt om in slaap te vallen voor je dutje, dan vertelt je lichaam je waarschijnlijk dat een powernap niet nodig is.

3. Korte dutjes mogen niet meer dan 30 minuten duren

Als je een snelle opkikker nodig hebt, zou een dutje van minder dan 30 minuten de slag moeten slaan. Dat geeft je genoeg tijd om wat ZZZ’s te vangen zonder het te overdrijven.

Je kunt zelfs overwegen om iets te proberen dat een cafeïnedutje wordt genoemd.

Drink een kopje koffie of cafeïnehoudende thee vlak voordat je op je bed gaat liggen of dutjes doet. Het duurt ongeveer 20-30 minuten voordat cafeïne begint, wat precies rond je wakkere tijd zal zijn, waardoor je je energiek voelt als je opstaat.

4. Lange dutjes duren ongeveer 90 minuten

Als je meer tijd over hebt, kun je een dutje doen van ongeveer 90 minuten om je energetische sappen te laten stromen. Een slaapcyclus met niet-snelle oogbewegingen (NREM) en diepe slaap, ook wel slow-wave sleep (SWS) genoemd, duurt ongeveer 90 minuten. Een dutje van 90 minuten kan je echter de voordelen geven van een diepe slaap, wat je lichaam nodig heeft om meer energie te krijgen.

5. Geen dutje doen na 16.00 uur

Hoe laat kun je een dutje doen? Veel  experts zijn het erover eens  dat je voor 16.00 uur een dutje moet doen om te voorkomen dat je voor het slapengaan slaapproblemen krijgt. Mogelijk moet je dit echter aanpassen als je ’s ochtends heel vroeg wakker wordt.

Een persoon die bijvoorbeeld om 19.00 uur naar bed gaat en om 3 uur ’s ochtends wakker wordt, heeft mogelijk een vroeger dutje nodig dan iemand die om 22 uur in slaap valt en om 6 uur’ s ochtends wakker wordt.

6. Vermijd dutjes als je slapeloosheid hebt

Slapeloosheid is een van de vele veel voorkomende  slaapstoornissen , samen met slaapapneu en het rustelozebenensyndroom. Slapeloosheid zorgt, net als andere slaapstoornissen, ervoor dat je moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

Helaas kan dutten het nog moeilijker maken om een ​​goede nachtrust te krijgen als je aan slapeloosheid lijdt, dus het is het beste om dutjes helemaal over te slaan.

7. Vermijd dutjes als ze je een slechter gevoel geven

Ken je die periode van slaperigheid die je ’s ochtends voelt nadat je alarm afgaat? Het heet slaapinertie en het is iets dat je wilt vermijden na een energiek dutje. Slaapinertie is de periode tussen wakker worden en je volledig wakker en alert voelen. Gedurende deze tijd zijn je cognitieve functies en reactietijden korter dan normaal.

8. Schakel elektronica uit

Om een ​​perfect dutje te krijgen, moet je leren  hoe je op de  juiste manier in slaap kunt vallen door afleiding tot een minimum te beperken.

Een veelvoorkomende slaapafleiding is een scherm, of dat nu uw smartphone, tablet, computer of tv is. Elektronica stimuleert je hersenen, waardoor het uitdagender wordt om in slaap te vallen. Schakel alle elektronica minstens een uur voordat je van plan bent een dutje te doen uit en houd ze uit je slaapgedeelte.

9. Vergeet het alarm niet

Slapen en wakker worden

0 Points