fbpx

Voorkom slecht slapen als je zwanger bent

Zwangerschap is zonder twijfel een opwindende tijd voor aanstaande moeders. Maar je veranderende lichaamsgewicht en vorm kunnen ongemak veroorzaken – en je nachtrust verstoren. Het is geen verrassing dat veel vrouwen advies inwinnen over slapen tijdens de zwangerschap.

Hoe te slapen tijdens de zwangerschap

  1. Slaap op je zijde
  2. Vermijd rug- en buik slapen
  3. Omring jezelf met kussens
  4. Steun je hoofd om maagzuur tegen te gaan
  5. Verhoog je benen om zwelling of pijn in de benen te verminderen

Een goede nachtrust kan ongrijpbaar aanvoelen als je zwanger bent. Je hebt misschien niet veel slaapproblemen tijdens je eerste trimester van de zwangerschap, maar de latere stadia van de zwangerschap kunnen moeilijker zijn. Maak al vroeg kennis met slimme slaaptips om slapeloze nachten en slaperigheid overdag te voorkomen.

5 tips: comfortabel slapen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je normale slaappatroon veranderen. Misschien vind je het onmogelijk om te rusten in je normale slaappositie. Met welke uitdagingen kun je te maken krijgen? Zwangere vrouwen zijn vatbaar voor rugklachten, brandend maagzuur en kortademigheid wanneer ze proberen te slapen. 

De vele veranderingen in het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap zijn een recept voor slapeloosheid. Het kan moeilijk zijn om ’s nachts in slaap te vallen.

Maar maak je geen zorgen! Rusten tijdens de zwangerschap is belangrijk, zodat je je kunt voorbereiden op de behoeften van je nieuwe baby.

Hier zijn vijf belangrijke slaaptips voor zwangere vrouwen:

Slaap op je zijde (SOS)

Hoe moet je slapen als je zwanger bent? Het antwoord hangt af van hoe ver je bent tijdens je zwangerschap.

Laten we beginnen met goed nieuws: u kunt uw normale slaaphouding waarschijnlijk behouden tijdens je eerste zwangerschapsmaanden. Tijdens het eerste trimester is je zwangerschapsbuik waarschijnlijk niet te groot, dus je kunt slapen hoe je je het prettigst voelt. Sommige vrouwen ervaren in de vroege zwangerschap extra vermoeidheid. Om jezelf en je opgroeiende baby gezond te houden, wil je misschien eerder slapen om wat extra rust te krijgen.

Tijdens het tweede trimester begint je buikje te verschijnen. Misschien begin je ook die eerste kostbare babyschoppen en -bewegingen te voelen. Het kan een echt magische tijd zijn voor je zwangerschap!

Het kan echter zijn dat je ’s nachts ongemak begint te ervaren en dat problemen met in slaap vallen aanhouden tot in het derde trimester. Om een ​​goede nachtrust te krijgen, onthoud dit nuttige acroniem: SOS, wat staat voor “slaap op je zijde” / sleep on your side.

Slaap aan je linkerzijde

Vanwege de grootte van je buik, zul je waarschijnlijk op je zij slapen met gebogen knieën om het meest comfortabel te zijn. Sommigen adviseren om op je linkerzij te slapen. Waarom is dit het geval? Aangezien je lever zich aan uw rechterkant bevindt, helpt slapen aan de linkerkant om te voorkomen dat je baarmoeder op je lever drukt. Slapen aan de linkerkant helpt ook de spijsvertering en verbetert de bloedtoevoer naar je hart, baarmoeder, nieren – en naar je baby.

Je bent misschien geen natuurlijke zijslaper , dus heb je mogelijk geen tijd nodig om je aan te passen. Sommige vrouwen vinden dat het slapen op de zij comfortabeler aanvoelt als ze een kussen tussen hun knieën of onder hun buik leggen.

Hoewel slapen op je zij de norm is, is het altijd goed om professioneel advies in te winnen over hoe je moet slapen tijdens de zwangerschap. 

Vermijd rug- en buik slapen

De meeste experts raden aan dat elke zwangere vrouw niet op de rug in rugligging slaapt. Als je op je rug slaapt, rust het volledige gewicht van je buik op grote bloedvaten en op je buik. Je kunt zelfs last krijgen van rugpijn, lage bloeddruk, spijsverteringsproblemen en ademhalingsproblemen als je weer slaapt. 

Zwangere vrouw slaapt op rug

Maak je geen zorgen als je tijdens het slapen op je rug rolt. Beweging ’s nachts is volkomen normaal. Het is onwaarschijnlijk dat jij of je baby korte tijd op uw rug slaapt. De kans is groot dat je tijdens je derde trimester op geen enkele manier op je rug rolt, omdat die positie rugklachten kan veroorzaken. Je kunt proberen een kussen achter je te plaatsen om te voorkomen dat je op je rug rolt. Als je toch omrolt, lih schuin in plaats van plat op je rug.

Hoe zit het met slapen op je buik? Het is prima in de vroege zwangerschap. Naarmate je buik groeit, zul je waarschijnlijk merken dat de maag ongemakkelijk slaapt – en volledig onmogelijk tijdens de late zwangerschap. 

Omring jezelf met kussens

Tijdens alle stadia van de zwangerschap kunnen kussens een essentiële ondersteuning bieden voor je veranderende lichaam. 

Er zijn speciale zwangerschapskussens beschikbaar die je kunnen helpen zich prettiger te voelen. Deze kussens zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn lange, rechthoekige kussens zoals lichaamskussens, terwijl andere wigvormig zijn, ontworpen om onder een dikke babybuik te passen. Een ander type zwangerschapskussen heeft een voorgevormd ontwerp dat zich om je lichaam wikkelt.

Probeer, voordat je in zwangerschapskussens investeert, eerst de kussens die je al in huis hebt. 

Sommige vrouwen vinden dat het comfortabel is om een ​​kussen tussen hun knieën te houden. Het plaatsen van een klein kussen in je onderrug kan ongemak in je rug verzachten. Het verhogen van je hoofd of benen kan ook uw comfort verbeteren. 

Ondersteun je hoofd

Maagzuur kan al in de tweede maand van de zwangerschap beginnen. Het is een belangrijk punt om te overwegen bij het leren slapen tijdens de zwangerschap.

Waarom gebeurt dit? Tijdens de vroege zwangerschap produceert uw lichaam extra hoeveelheden van de hormonen relaxine. Deze hormonen kunnen de spieren door je hele lichaam ontspannen, ook in je maagdarmkanaal. Als gevolg hiervan kan voedsel langzamer door je speijsverteringsstelsel bewegen. Hoewel dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zorgt dit proces ervoor dat je lichaam meer voedingsstoffen opneemt en aan je baby aflevert.

Maagzuur is een van de vervelende bijwerkingen van een gezonde zwangerschap. Overdag kun je maagzuur verhelpen door gekruid voedsel te vermijden. Langzamer te eten en te kiezen voor kleinere maaltijden. Je kunt ook proberen om je hoofd tijdens het slapen met een kussen of twee te steunen. Deze positie helpt maagzuur naar beneden te stromen in plaats van naar boven in je slokdarm. Indien mogelijk kun je je gehele bed verhogen met verstelbare bodem.

Verhoog je benen

Voeten omhoog als je zwanger bent en slaapt

Het gewicht van je zwangere buik zorgt de hele dag voor extra druk op je benen en enkels. Dat is de reden waarom zoveel zwangere vrouwen krampen, pijn, pijn en zwelling in de onderste delen van hun lichaam ervaren. 

Een van de beste remedies voor deze ongemakken is om je benen hoger te leggen. Door je benen omhoog te brengen, verhoog je de bloedstroom in de aderen in je onderste ledematen. 

Hoe je beter kunt slapen als je zwanger bent

Als je zwanger bent, zul je waarschijnlijk dagdromen over je nieuwe bundel van vreugde. Je moet rekening houden met namen, babyborrels, kinderkamerinrichting en die kostbare eerste outfit. Laat een goede nachtrust die gedenkwaardige momenten niet in de weg staan.

Het is geen verrassing dat slapen moeilijk is tijdens de zwangerschap. Je buik zal groeien en kan je inwendige organen onder druk zetten en de bloedcirculatie belemmeren. Na een paar maanden kom je er misschien achter dat slapen in je favoriete slaaphouding onmogelijk is. Als u doorgaans een buikslaper bent, zul je niet gemakkelijk op je buik kunnen slapen als je buik te groot wordt. 

Neem de tijd om te ontspannen

Er zijn natuurlijk nog andere dingen die je kunt doen om je slaap tijdens de zwangerschap te verbeteren. Ga op een consistent tijdstip naar bed en zorg voor een ontspannende bedtijdroutine. Simpele zelfzorgrituelen zoals lezen, mediteren en je gezicht wassen, kunnen je lichaam een ​​signaal geven dat het tijd is om te ontspannen.

Het is belangrijk om goed te slapen, vooral als je zwanger bent. Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven tijdens de zwangerschap, kunnen deze tips helpen.

0 Points