fbpx

Hoe vaak moet je een hoofdkussen vervangen?

We snappen het – je houdt van je kussen. Jullie hebben samen veel meegemaakt, maar je kunt het niet eeuwig houden. Als je je de laatste keer dat je je kussens hebt verwisseld niet meer kunt herinneren, heb je een upgrade nodig. Hoewel sommige kussens duurzamer zijn dan andere, ervaren alle kussens slijtage. Over het algemeen geeft je kussen je meestal een paar aanwijzingen dat je relatie voorbij is.

5 tekens wanneer het tijd wordt om je kussen vervangen

  • Als je kussen is bevlekt – als je kussen er over het algemeen in elkaar geslagen uit ziet: vol knobbels en hobbels.
  • Hij doet pijn in je nek – je wordt elke ochtend wakker met een stijve en pijnlijke nek.
  • Hij bezorgt je hoofdpijn – je wordt elke ochtend wakker met een kloppende schedel.
  • Hij voelt gewoon te plat – je krijgt niet de juiste ondersteuning en je kunt net zo goed zonder je kussen slapen.
  • Je niest wakker – je bent mogelijk allergisch voor uw kussen.

Het regelmatig vervangen van het kussen waarop je slaapt, kan je slaap enorm verbeteren. Om de beste nachtrust te krijgen, heb je een kussen nodig dat zijn structurele integriteit behoudt. Als je kussen allesbehalve schuim is, probeer het dan dubbel te vouwen om te zien of het terugveert naar zijn oorspronkelijke positie. Als dat niet het geval is, is dat een vrij goed teken dat je jouw kussen moet vervangen. 

Je kussen is belangrijk – besteed geen uren aan het uitkiezen van een fantastisch matras en dat met een slecht kussen te verwaarlozen. 

Waarom je jouw kussens moet vervangen

Allereerst is het vies om voor onbepaalde tijd op hetzelfde kussen te slapen. Weet je wat erin zit? We gokken van niet, want anders zou je je hoofd er niet op leggen. Na vele nachten je hoofd op je kussen te hebben gelegd, laat je een aantal behoorlijk gruwelijke dingen achter – zweet, huidcellen, oliën, stof, huisstofmijt, kwijlen, make-up en andere gezichtsproducten, haar, allerlei allergenen en meer.

Je kussen neemt alles op. Ja, je kunt je kussen samen met je lakens en beddengoed in de wasmachine gooien, maar je kunt niet voorkomen dat sommige ongewenste materialen blijven plakken. Dat verklaart de vlekken. Na verloop van tijd kunt je huidirritaties en allergieën krijgen. Vuile kussens kunnen zelfs acne veroorzaken. Dus als je je kussen regelmatig vervangt, kan dit betekenen dat je elke nacht gezonder slaapt, in plaats van dat je vuil en ziektekiemen inademt.

Allergenen en hoofdkussens

Anti-allergie hoofdkussen - beste hoofdkussen

Volgens de Astma- en Allergie-stichting van Amerika werpt ieder van ons elke dag genoeg huid af om een miljoen huisstofmijten te voeden – dus denk maar eens aan dat dode huidbuffet dat zich in je kussen afspeelt. Het is mogelijk dat huisstofmijt de belangrijkste oorzaak is van astma- en allergieproblemen, het hele jaar door. Zelfs als je je kussens regelmatig wast, kunnen er nog veel allergenen achterblijven.

Je kussen speelt – samen met je matras – een sleutelrol bij het ondersteunen van je nek, hoofd en ruggengraat, zodat je een goede nachtrust krijgt en fris wakker wordt. Onze hoofden zijn eigenlijk zwaar. Uiteindelijk zal je kussen plat worden en niet langer de juiste ondersteuning bieden. Een gloednieuw kussen biedt de beste ondersteuning en comfort. Het houdt je wervelkolom op één lijn en helpt je een volledige nachtrust te krijgen.

Als je lijdt aan hoofdpijn, nekpijn, chronisch snurken of slaapapneu, kan een nieuw kussen je nachtrust aanzienlijk verbeteren. De structurele integriteit van je kussen is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de kwaliteit van je slaap.

Hoe vaak moet je je kussens vervangen?

Om de één à twee jaar te vervangen. Maar dat kan een beetje variëren, afhankelijk van het materiaal van je kussen. Als je allergisch bent, moet je je kussens vaker wassen en vervangen om te voorkomen dat er veel voorkomende allergenen ontstaan. 

  • Schuimkussens: elke één tot drie jaar vervangen
  • Polyester kussens: Vervang elke zes maanden tot twee jaar
  • Verenkussens: elke 18 maanden tot drie jaar vervangen
  • Latexkussens: elke twee tot vier jaar vervangen
  • Bamboe kussens: vervang elke twee tot drie jaar
  • Alternatieve donskussens: elke 18 maanden tot twee jaar vervangen
  • Boekweitkussens: elke drie jaar vervangen

Wat te doen met oude kussens

Alleen omdat je op een nieuw kussen slaapt, wil dat nog niet zeggen dat je oude vriend geen waarde meer heeft. Je eerste gedachte zou kunnen zijn om oude kussens te doneren aan een lokale non-profitorganisatie, maar ze mogen ze om hygiënische redenen niet aannemen. Herinner je je al die huisstofmijten die daar aan het feesten waren?

Veel dierenasielen en andere non-profitorganisaties voor dieren in het wild zijn misschien dankbaar voor uw oude kussens, maar als u die van u dichtbij wilt houden, zijn er ook verschillende manieren om ze opnieuw te gebruiken en opnieuw te gebruiken in uw huis. Laten we een paar dingen bekijken die je kunt doen.

Vloerkussens zijn altijd geweldig voor informele bijeenkomsten en je kunt voorgemaakte hoezen vinden die zijn ontworpen om bedkussens om te zetten in vloerkussens. Of, als je slim bent, kun je een materiaal kiezen waar je van houdt en je eigen materiaal naaien. Je hebt bijna onbeperkte opties voor het maken van kussens – je kunt tal van in de winkel gekochte hoezen of doe-het-zelfideeën vinden voor kussens met vierkante kussens, reiskussens of langwerpige kussens.

Bedden voor huisdieren maken – Oude bedkussens zijn geweldige bedden voor uw favoriete metgezellen. Ze zullen dol zijn op hun nieuwe bed omdat het naar jou ruikt en veilig en vertrouwd aanvoelt. 

Gebruik ze als verhuismateriaal – Als je in de nabije toekomst naar een nieuw huis verhuist, houd dan uw oude kussens bij de hand om breekbare voorwerpen op te vangen. Dit is vooral goed voor kussens van latex of traagschuim, omdat u ze precies op de gewenste maat kunt knippen.

Wat is het beste hoofdkussen?

Zoals met de meeste dingen die verband houden met slaap, is wat het beste kussen bepaalt, specifiek voor het individu.

Er zijn ook verschillende soorten vulling voor kussens, elk met hun eigen voor- en nadelen. Sommige materialen zijn hypoallergeen en sommige houden warmte vast. Bedenk bij het kiezen van het materiaal voor je nieuwe kussen wat voor jou belangrijk is.

Je moet er ook over nadenken of je op je buik, rug of zij slaapt. Je slaaphouding heeft invloed op het soort kussen dat je nodig hebt. Zijslapers moeten de hoogte van hun kussens kunnen aanpassen om de ruggengraat en nek uit te lijnen. Rugslapers, aan de andere kant, moeten op zoek gaan naar een lage of middelgrote om ervoor te zorgen dat de wervelkolom de hele nacht in een neutrale positie blijft. En buikslapers moeten op een kussen slapen die super laag is om te voorkomen dat de nek tijdens de slaap buigt, wat kan leiden tot chronische nekpijn.

Bekijk de video voor extra informatie over diverse hoofdkussens:

De wereld van hoofdkussens

Tags:
0 Points