fbpx

Soorten vulling hoofdkussens

Er zijn heel veel verschillende soorten hoofdkussens op de markt. Zo heb je harde, zachte, dikke, dunne, grote en kleine hoofdkussens. Al deze verschillen zijn gevolgen van de materialen en vullingen van bepaalde kussens. We bespreken 5 verschillende soorten vullingen voor kussens. We gaan kijken naar wat de verschillende soorten vullingen betekenen voor de hoofdkussens en welke soorten hoofdkussens het beste passen bij jou!

Inhoudsopgave

Synthetisch hoofdkussen

Synthetische hoofdkussens zijn gemaakt van polyether. Polyether is een redelijk veerkrachtig schuim dat is opgebouwd uit veel kleine cellen. De hoeveelheid polyether in een synthetisch hoofdkussen is erg belangrijk voor de stevigheid. Een synthetisch hoofdkussen heeft dus niet een standaard stevigheid. Een belangrijk voordeel van dit soort hoofdkussens is dat de vorm heel gemakkelijk is aan te passen. Andere voordelen zijn het gemak waarmee het hoofdkussen gewassen en gedroogd kan worden en dat het kussen geschikt is voor mensen met allergieën. Ten slotte zijn synthetische hoofdkussens vaak ook nog eens ontzettend goedkoop! Klein nadeel is dat dit soort hoofdkussens vaak niet erg goed ademen en ventileren. 

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim, ook wel visco-elastisch of NASA-schuim, hoofdkussens zijn vrij stevige kussens. Het traagschuim is in neutrale staat vrij hard, maar als het hoofdkussen in contact komt met lichaamswarmte verzacht het. Om deze reden vormt traagschuim hoofdkussen zich perfect naar je lichaam. Voor hoofdkussens is dat een erg fijne bijkomstigheid omdat je nek en rug hierdoor netjes recht komen te liggen. Groot voordeel van dit soort hoofdkussens is dus dat ze zich zo goed naar je lichaam, of in dit geval je nek en hoofd, vormen. Tweede grote voordeel is doordat je nek en rug netjes recht komen te liggen erg goed is voor mensen met nekklachten. Een traagschuim hoofdkussens kan de klachten verlichten of zelfs verhelpen. Enkele nadelen is dat dit soort hoofdkussens niet heel erg geschikt zijn voor mensen met huisstofmijtallergie en dat ze relatief warm aan kunnen voelen. 

Kapok hoofdkussen

Kapok hoofdkussens zijn gemaakt, drie keer raden, van kapok. Kapok bestaat uit de vezels van de vruchten van kapokbomen. Kapokbomen zijn tropische bomen en komen vooral voor in Zuid- en Centraal Amerika en West-Afrika. Het kapok is een 100% natuurlijke organische vulling. De kapok hoofdkussens zijn vooral geschikt voor mensen die ‘s nachts veel transpireren. We transpireren allemaal tijdens onze slaap, we verliezen namelijk maar liefst gemiddeld rond de 300ml vocht per nacht. Als je hier echt veel last van hebt is zijn dit soort hoofdkussens een goede oplossing voor jou. De grote voordelen van kapok hoofdkussens zijn dan ook de vochtregulerende eigenschap en dat het geschikt is voor mensen met huisstofmijtallergie. Een nadeel van kapok hoofdkussens is dat je het niet goed zelf kunt wassen, maar (!), door ze goede vochtregulatie hoef je het hoofdkussen eigenlijk ook niet echt te wassen. De kapok hoofdkussens blijven van zichzelf heel fris! 

Dons/veren hoofdkussen

Het dons en de veren zijn afkomstig van eenden en ganzen. Over het algemeen is het restmateriaal van de vleesindustrie. Als de vogels dus worden gebruikt voor iets anders dan worden hun overgebleven veren gebruikt voor de hoofdkussens. Het dons en de veren zijn volledig afbreekbaar en recyclebaar. De zachtheid van de hoofdkussens is afhankelijk van de hoeveelheid dons en/of veren. Hoe meer dons, hoe zachter. Dons is de onderste laag op de huid van watervogels en bestaat uit zeer kleine haartjes. Een voordeel van dons/veren hoofdkussens is dat het erg goed vormbaar is. Daarnaast zijn dit soort hoofdkussens duurzaam, hebben ze een lange levensduur en ventileren ze uitstekend. Een groot nadeel van veren en donzen hoofdkussens is dat ze niet goed zelf wasbaar zijn. Je kunt het natuurlijk altijd laten doen door iemand anders, maar dat kost uiteraard ook weer geld. 

Latex hoofdkussen

Er zijn veel verschillende soorten latex hoofdkussens. Je hebt natuurlijke latex en synthetische latex, maar over het algemeen zit er in latex hoofdkussens van allebei wat. Omdat de latex in een bepaalde vorm wordt gegoten heeft het een vrij vaste vorm. Het stevige materiaal zorgt ervoor dat dit soort hoofdkussen je veel steun kunnen bieden. Een groot voordeel van latex hoofdkussens is dan ook: veel steun. Vooral voor het hoofd en de nek kan dit erg prettig zijn. Toch is het ook nog veerkrachtig. Een ander groot voordeel is dat het ook geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Ten slotte hebben latex hoofdkussens een paar kleine nadelen, bijvoorbeeld dat ze wat minder goed ventileren. Dit kan ervoor zorgen dat ze relatief warm kunnen aanvoelen. 

0 Points

soorten matrassen
Previous Article