fbpx

Traagschuim kussen

Waarschijnlijk heb je wel eens van traagschuim gehoord, maar weet je ook waar het vandaan komt? Traagschuim bestaat al enige tijd, sinds 1966 om precies te zijn. Het is toen door NASA (een clubje slimme mensen in de VS die zich vooral focussen op de ruimtevaart) ontwikkeld om de druk tijdens een raketlancering beter op te vangen. Tijdens een lancering van een raket ontstaat er namelijk gigantisch veel versnellingskracht. Net zoals je in je stoel wordt gedrukt wanneer je hard optrekt in de auto of gillend naar benden gaat in een achtbaan. Het enige verschil is dat een raket met 40.000 km/u van de aarde opstijgt. De vraag naar materiaal dat deze druk kon opvangen ontstond en zo kwam traagschuim ter aarde. Het traagschuim mocht zich meteen bewijzen en werd direct ingezet tijdens de lancering van de Saturnus V-raket. Tegenwoordig kan je dankzij een Zweedse matrassen- en kussenfabrikant het door NASA uitgevonden materiaal gewoon in je slaapkamer hebben. Maar wat is traagschuim nou precies?

Wat is een traagschuim kussen?

Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan en bestaat uit holle cellen. De holle cellen zijn niet volledig afgesloten waardoor de lucht niet gecomprimeerd wordt als het traagschuim in elkaar wordt gedrukt. Over het precieze scheikundige proces zal ik je details besparen, maar het komt erop neer dat het zich vormt naar je lichaam. Als je het traagschuim kussen indrukt keert het daarna langzaam terug naar zijn originele vorm. Het reageert namelijk op warmte en op druk. Hierdoor is een traagschuim kussen in de winter bijvoorbeeld vaak ook stugger en iets harder dan in de zomer. Een traagschuim kussen reageert dus op de warmte en de druk van je lichaam. Hierdoor vormt het traagschuim kussen zich naar het lichaam en is het geschikt voor elke soort slaper. Zelfs voor buikslapers is een traagschuim kussen uitstekend. Het traagschuim staat vanwege de voorheen genoemde eigenschappen ook wel bekend als visco-elastisch schuim, NASA-schuim en geheugenschuim. Ook wordt er wel eens gesproken over een ergonomisch traagschuim kussen. Ergonomie gaat over de relatie tussen de mens en zijn omgeving. In dit geval dus tussen de slaper en zijn slaapomgeving, oftewel zijn bed en alles wat daarbij hoort. Vanwege de vormbare eigenschap van een traagschuim kussen word het ook veel in ziekenhuizen gebruikt. Omdat er geen drukpunten zijn kunnen doorligplekken voorkomen worden tijdens langdurige bezoeken aan het ziekenhuis. Er wordt ook regelmatig een verhoging aan toegevoegd voor de nek. Dit zorgt voor vermindering van de druk en kan zo klachten verhelpen. Deze verhogen staat bekend onder de naam nekrol en zo kwam ook de naam nekrolkussen.

Verschil tussen traagschuim en koudschuim?

Naast traagschuim bestaat er ook koudschuim. Naast de naam en de manier van produceren is vooral het verschil in comfort belangrijk. Een traagschuim kussen ligt wat zachter dan koudschuim en wordt over het algemeen ook wat warmer. Dit komt omdat het traagschuim kussen reageert op warmte. Koudschuim daarentegen ventileert vanwege de open celstructuur juist heel goed en wordt daarom niet zo snel warm. Een traagschuim kussen biedt wel heel veel steun en zorgt ervoor dat er geen drukpunten zijn. De drukpunten verdwijnen namelijk gemakkelijk in het zachte en vormbare traagschuim kussen. 

traagschuim

Wat zijn standaardmaten van hoofdkussens?

In Nederland is een hoofdkussen over het algemeen 60 x 70 centimeter. Op de Nederlandse markt wordt een kussensloop dan meestal dan ook in deze maat bijgevoegd bij de overtrek. Dezelfde afmetingen gelden voor traagschuim kussens. Een hoofdkussen is vooral belangrijk voor de nek, rug en schouders. Zo hebben ze bij Mattsleeps nu een speciaal traagschuim kussen ontwikkelt dat perfect is om deze klachten te verhelpen of tegen te gaan. Het beste traagschuim kussen dat veel support biedt voor zowel rug als zijslapers! 

Traag schuim, snel resultaat

Traagschuim kussen bestaan dus al sinds 1966, nadat traagschuim werd uitgevonden voor de ruimtevaart. Een traagschuim kussen zorgt ervoor dat er geen drukpunten zijn waardoor geen enkel plekje van het lichaam wordt overbelast. Dit zorgt voor vermindering van nek- en schouderklachten. Ook wordt het veel gebruikt in ziekenhuizen om doorligplekken te voorkomen tijdens lange bezoeken aan het ziekenhuis. Tegenwoordig zijn traagschuim kussens niet meer weg te denken uit onze slaapkamers. We raden traagschuim kussens in ieder geval zeker aan en hopen dat het je bevalt! Hopelijk zijn al je vragen over traagschuim kussens beantwoord en wie weet slaap jij binnenkort op een stukje ruimtevaart geschiedenis! 

0 Points

diervriendelijk donzen kussen - BedTwijfelaars
Previous Article

Hoofdkussen wassen - Bedtwijfelaars
Next Article