fbpx

Donzen kussen

Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten vullingen voor kussens, maar dons blijft toch een échte klassieker. Donzen kussen zijn dus, logisch, gevuld met dons. Het dons is eigenlijk altijd afkomstig van de gans of de eend en wordt voornamelijk in China, Polen en Hongarije gekweekt. De donshaartjes zitten bij de vogel op de borst en zorgt voor een uitstekende warmte-isolatie. Om deze reden wordt dons veel gebruikt als vulling voor kussens. Daarnaast is dons ook erg veerkrachtig en maakt het een donzen kussen ontzettend comfortabel. Verder is een donzen kussen perfect voor buikslapers en dus zogezegd buikslaapvriendelijk. Het dons laat zich namelijk gemakkelijk vormen. Hierdoor komt het hoofd redelijk laag te liggen zodat de nek- en rugwervels mooi op een rechte lijn komen te liggen. 

Donzen kussen wassen

Je donzen kussen wassen is heel goed te doen. Eigenlijk is vooral het drogen na het wassen het belangrijkste! Je kunt je donzen kussen gewoon in de wasmachine gooien en wassen op 60 graden. Controleer altijd even voor de zekerheid de instructies op het waslabel want soms wordt er bijvoorbeeld een andere temperatuur aangegeven. Als het wassen klaar is zou je hem eventueel nog even door kunnen laten spoelen of hem centrifugeren. Op deze manier is al het wasmiddel en water eruit. Daarna is het tijd om je donzen kussen in de droger te stoppen. Hier komt het beroemde trucje met de tennisbal en de sok weer aan bod. Je stopt een tennisbal in een sok en knoopt hem dicht. Deze creatie gooi je samen met je donzen kussen in de droger. De tennisbal zorgt ervoor dat je dons netjes uit elkaar wordt geklopt. Hierdoor gaat het dons niet aan elkaar plakken en komt je donzen kussen er lekker opgeklopt uit. Als de droger piept en het tijd is om je donzen kussen eruit te halen moet je goed controleren of het kussen volledig droog is. Wanneer dit niet het geval is kun je ervoor kiezen hem terug in de droger te doen of hem ergens in het huis of buiten nog even te laten drogen. Het is uiterst belangrijk dat het kussen goed droog is voordat je het weer in de sloop doet! Naast het feit dat het kussen niet meer lekker zal slapen kan er ook schimmelvorming ontstaan, en dat willen we natuurlijk niet!

Is een donzen kussen diervriendelijk?

De diervriendelijkheid van donzen kussens hangt het af van waar het dons vandaan komt. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop dons verzameld wordt. Zo komt het in sommige gevallen van vogels uit de vleesindustrie. In andere gevallen worden de dieren speciaal gekweekt voor hun dons. Dit is vooral het geval bij ganzen, zij worden geslacht voor hun dons of ze verliezen het dons in de zomer. Maar, volgens Erwin Vermeulen van Animal Rights is geen enkel soort dons diervriendelijk. “Ook als de dieren niet levend geplukt worden, hebben ze hoe dan ook een afschuwelijk leven gehad” aldus Vermeulen. We kunnen dus concluderen dat je als dierenvriend beter geen donzen kussen aan kunt schaffen. 

Hoe lang gaat een donzen kussen mee?

Over het algemeen gaat een hoofdkussen tussen de 4 en 6 jaar mee. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe je ermee omgaat. Als je er wekelijks met al je vriendinnen een kussengevecht mee houdt, willen ze nog wel eens minder lang meegaan.  Het is belangrijk om je hoofdkussen te vervangen eens in de zoveel tijd. Ten eerste lig je toch een groot deel van de dag op het kussen. Op een gegeven moment verliest het kussen zijn vorm en geeft het niet meer de steun die je wil. Verder verlies je ook veel vocht en huidschilfers in de nacht. Naast het feit dat het niet zo fris is trekt het ook bacteriën en huisstofmijt aan. Je donzen kussen een aantal keer paar jaar wassen helpt absoluut, maar na een aantal jaar is het toch echt tijd om hem te vervangen. Er zijn verschillende manieren om te herkennen dat het tijd is om je donzen kussen te vervangen. Om te beginnen kan je klachten ervaren in je nek en rug. Dit is vaak een gevolg van dons dat is gaan klonteren in je kussen. Dit merk je als je het kussen elke keer weer moet opkloppen omdat je niet lekker ligt. Ten slotte zou je nachtrust simpelweg slecht zijn. Als je dus regelmatig moe wakker wordt is dat misschien een teken om je donzen kussen eens te vervangen. 

Donz(en) kussens 

We hebben nu het een en ander geleerd over dons en donzen kussens. Dons zijn de ‘haartjes’ op de borst van watervogels. Het dons dat wij kennen komt eigenlijk alleen van eenden en ganzen. Het heeft een uitstekende warmte-isolatie en wordt daarom veel gebruikt in beddengoed en jassen. We moeten ons wel afvragen of dons het waard is als we kijken naar hoe niet diervriendelijk het verzameld wordt. Misschien toch maar iets synthetisch aanschaffen? Wist je vroeger niet dat het niet diervriendelijk was en heb je al ooit in het verleden een donzen kussen aangeschaft? Dan moet je hem toch soms even wassen. Heel simpel, gewoon in de wasmachine thuis. Daarna even een klein tennisbalsokje in elkaar zetten en samen met je donzen kussen in de droger gooien. Die zelfde avond nog kan je heerlijk slapen op je opgeklopte donzen kussentje. Al om al is het liever als je de vogels hun haar laat houden, maar heb je toch al een donzen kussen dan is het wassen zo gepiept! 

0 Points

Bedzzzy of club 9 lease matras? - matrassen review
Previous Article

Traagschuim hoofdkussen
Next Article