fbpx

Kussen wassen

Het is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je kussen wassen een routine wordt. Door de vele verschillende type kussens is de vaak vraag: Hoe was je een kussen? Hoe verwijder je vlekken uit je hoofdkussen? En kan je elk type kussen wassen? En dan hebben we het nog niet eens over de vraag: Hoe vaak kan je een hoofdkussen wassen? Wij begrijpen de verwarring en vandaar hier een verzameling aan tips en advies voor het wassen van diverse kussen soorten. Daarnaast voorzien wij jullie graag van extra informatie over het wassen van een geel hoofdkussen en hoe je verschillende type vlekken verwijderd zoals: bloed, urine en vetvlekken. 

Inhoudsopgave

Hoe vaak je hoofdkussen wassen?

Dit verschilt enorm per kussen. Er zijn wat factoren om rekening mee te houden als je een kussen gaat wassen. Ten eerste is het type kussen van belang. Niet elk soort kussen kan even vaak of met dezelfde wasmethode worden gereinigd. Verder kan je ook niet elk kussen in de droger stoppen en kan het de levensduur van je kussen verlengen of juist drastisch verkorten. Daarnaast is het aan te raden voor mensen met allergieën om vaker je hoofdkussen te wassen

Hoe vaak je een kussen moet wassen is dus per type anders. Daar straks meer over, maar de vuistregel is ongeveer eens in de twee maanden. Nogmaals, mensen met een allergie (huisstofmijt) moeten dit vaker doen. Het is belangrijk om dit onderdeel van je schoonmaak routine te maken. Je slaap er immers met je hoofd op en als je kussen stoffig is, vol met huidschilfers, schimmels, zweet of huisstofmijt dan adem je dat direct in. Dit wil je voorkomen aangezien dit ongezond is voor je. 

Kan je een hoofdkussen wassen in de wasmachine?

Het simpele antwoord op de vraag is: Ja! Alleen hangt dit heel erg van het type kussen af. Dit kan erg vervelend zijn als je 2 of meer verschillende type kussens hebt. Het wassen van hoofdkussens gaat je helaas wat tijd kosten, maar is voor sommige mensen erg belangrijk. Denk aan mensen met astma bijvoorbeeld. Maar nu de echte vraag: Welke soorten kussens kunnen in de wasmachine?

Soorten hoofdkussen wassen

Hoe pak je het wassen van een specifiek type kussen aan? Als je een kussen in de wasmachine kan doen zijn dit in ieder geval onze simpele tips.

Tips voor kussen wassen:

 • Voorzichtig wasprogramma
 • Warm water
 • Kleine hoeveelheid wasmiddel

Donzen kussen wassen

Een donzen kussen wassen is geen enkel probleem. Je kan dit type kussen zelfs in de droger doen na het wassen. Let hierbij wel op dat je de droger niet op een te hoge temperatuur zet. 

Stappen voor het wassen van je donzen kussen:

 1. Verwijder kussensloop
 2. Stop kussen in wasmachine
 3. Voeg kleine hoeveelheid wasmiddel toe (fijne was)
 4. Was op 60 graden
 5. Na spoelen om wasmiddel te verwijderen
 6. centrifugeren (verwijder overig water)
 7. Zet de droger op laagste stand (wol of fijne was)

Kleine tip voor de droger is om een tennisbal in een sok te doen en die erbij te doen. Hiermee schud je het kussen weer helemaal los en klop je het op. Wel handig nadat het net helemaal nat is gewast. 

Veren kussen wassen

Een veren kussen kan onwijs lekker liggen, maar het nadeel is dat je een veren kussen niet in de wasmachine kan stoppen. Laat staan dat die in de droger kan. Het wassen van veren kussens zal een iets duurdere aangelegenheid worden. Je zal ze namelijk naar de stomerij moeten brengen of er een speciale stoommachine voor halen. De keus is aan jou.

Latex kussen wassen

Een latex kussen mag je nooit in de wasmachine stoppen. Dit heeft de simpele reden dat de kern van het kussen niet nat mag worden. Het materiaal kan het niet aan en gaat gelijk verkruimelen en scheuren. Doe je het per ongeluk toch, dan kan je een nieuw kussen kopen. Een gunstige bijkomstigheid is dat latex weinig stof en bacteriën opneemt. Wassen zal dus minder snel nodig zijn. Was wel je kussensloop regelmatig. Mochten er toch vlekken op je latex kussen zitten? Verhelp deze dan door met een licht vochtig doekje je kussen te poetsen. Gebruik hierbij eventueel een klein beetje wasmiddel. 

Traagschuim kussen wassen?

De beste manier om een traagschuim kussen te wassen is met de hand. Het is eigenlijk een heel erg simpel en snel proces. Je pakt een emmer en vult die met warm water. Hier voeg je een beetje wasmiddel aan toe en dompelt het kussen volledig onder water. Als het water en het wasmiddel enigszins in ingetrokken kun je het kussen zachtjes uitknijpen. Hiermee verwijder je vuil en vlekken. Na dit proces moet je het traagschuim kussen naspoelen met water. Dit doe je tot het wasmiddel eruit is. De laatste stap is om het kussen te laten drogen tot hij weer klaar is voor gebruik.

Verwijder vlekken uit je kussen

Het verwijderen van vlekken uit je kussen is bijna hetzelfde proces als vlekken verwijderen uit je matras. Er zijn verschillende type vlekken en deze vereisen allemaal een andere aanpak. Daarnaast ontstaan deze vlekken op je kussen allemaal op een andere manier. Hier enkele oorzaken en tips voor het verwijderen van vlekken uit je hoofdkussen. 

Gele vlekken

Gele vlekken in je kussen zijn voornamelijk afkomstig van nachtzweet. Mensen zweten namelijk redelijk wat in hun slaap. Het is dus niet gek dat je af en toe een gele vlek tegenkomt in je dekbed, matras of hoofdkussen. Dit zijn tevens de meest voorkomende vlekken bij beddengoed. 

Gele vlekken verwijderen:

 1. Stop warm water in een emmer
 2. Voeg vaatwasmiddel toe
 3. Half kopje schoonmaak soda
 4. Beetje witte azijn
 5. Normaal wasmiddel toevoegen
 6. Was het kussen in de wasmachine en voeg dit mengsel toe

Bloedvlekken

Dit is waarschijnlijk de meest simpele vlek om te verwijderen. In de meeste gevallen is koud water met een beetje zeep meer dan voldoende om de vlek te laten verdwijnen. Echter, als de bloedvlek is ingetrokken of opgedroogd moet je wat hardnekkiger handelen. Dep de bloedvlek in je kussen met een mengsel van koud water en waterstofperoxide. Laat dit even intrekken en verwijder de laatste vlekken door het te wassen in de wasmachine. 

Vetvlekken

Vetvlekken ontstaan voornamelijk door het gebruik van nacht crèmepjes en andere olieachtige crème producten. Al zal het ons niet verbazen als de vetvlek is ontstaan omdat er in bed gegeten wordt. Het antwoord op de vraag “hoe krijg je een vetvlek uit je hoofdkussen?” is simpel: afwasmiddel. Smeer het afwasmiddel op de vlek, wacht tot het is ingetrokken, spoel na met warm water en gooi het kussen of kussensloop daarna in de wasmachine. 

Tijd voor een nieuw kussen?

Ben je toevallig in het bezit van een latex kussen en ben je het zat dat je hem niet in de wasmachine kan doen? Of heb je een kussen al zo lang niet gewassen dat de vlekken er niet meer uitgaan? Wellicht is het dan tijd voor een nieuw hoofdkussen. Natuurlijk is het wassen van een kussen altijd de beste oplossing. Tenminste, in de meeste gevallen. In alle andere gevallen kun je ons artikel over hoofdkussens vervangen lezen. 

0 Points

Traagschuim hoofdkussen
Previous Article

Elektrische deken
Next Article