fbpx

Matras reinigen? Je matras schoonmaken is niet moeilijk

Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. Dat is de wet van Murphy. De “ongelukken” die wel eens voorkomen in de nacht gebeuren altijd op een nieuw matras! Of het nu de kleine is die een ongeluk veroorzaakt of je huisdier dat zijn tank leeg gooit op je kussen. Het is best een gedoe om uit te zoeken hoe je urine vlekken, en de lucht, uit je matras krijgt.

Vlekken uit matras

Het reinigen van matras vlekken is geen gemakkelijke taak. Het leren schoonmaken van je matras kan jouw matras jarenlang vers houden. Zo hoef je het oude matras niet weg te gooien. Sommige vlekken zijn veel moeilijker te behandelen dan anderen. In de meeste gevallen gaat het om snel handelen. Maar urine, bloed of koffievlekken hebben allemaal een andere aanpak nodig. Deze aanpak bespreken wij aan het einde van het artikel.

Eerst, het matras reinigen van urinevlekken. Om het mysterie over het reinigen van matras vlekken weg te nemen, zijn hier een paar tips voor het reinigen van urine uit jouw matras.

Matras reinigen tips

Hoe sneller, hoe beter de schoonmaak

Als je (on)geluk hebt kan je de urinevlek behandelen als die nog vochtig is. Probeer de vocht zo snel mogelijk op te vangen met een papieren doek of een spons. Gebruik daarna een stofzuiger om de urine van uw matras op te zuigen (vergeet de stofzuigerzak niet weg te gooien!). Strooi zuiveringszout op het getroffen gebied om eventueel achtergebleven vocht op te ruimen.

Wasmiddel: de oplossing voor urinevlekken

Wasmiddel is je beste vriend als het gaat om het verwijderen van de geur van urine uit je matras. Zodra je alle verse urine van het matras hebt geweekt, of als de vlek te oud was om urine op te kunnen zuigen, meng je een paar theelepels wasmiddel in een kopje warm water en giet (of spray van je hebt toegang tot een lege spuitfles) op de getroffen gebieden. Als alternatief kun je ook een oplossing van een deel warm water en een deel azijn gebruiken. Dan moet je de geur wel kunnen hebben.

Herhaal je schoonmaakproces op de urinevlek

Nadat je je magische reinigingsoplossing hebt gemengd en toegepast op het deel van je matras waar de urine zich bevindt, herhaal je het eerder besproken proces. Zorgvuldig het proces herhalen is belangrijk omdat het eventuele resterende urine verwijdert en schimmel voorkomt. Zorg ervoor dat het door urine aangetaste gebied van de matras zo droog mogelijk is als u uw reinigingsoplossing aanbrengt.

Verwijder de vocht en urinegeur met zuiveringszout

Nadat je al het resterende vocht van de urine hebt opgedroogd, strooi je baksoda (zuiveringszout) over de hele matras. Dit helpt voorkomen dat de geur van urine in andere delen van de matras sijpelt. Het matras heeft tijd nodig om volledig uit te drogen (18-24 uur), dus je zult andere slaapplaatsen voor de nacht moeten maken. Nadat deze periode is verstreken, gebruikt u een stofzuiger om alle zuiveringszout te verwijderen. Vervolgens zet je het matras buiten of in een goed geventileerde ruimte om lucht te laten circuleren en de laatste geur van de matras te verwijderen.

Vraag een expert

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd en nog steeds urine op de matras ruikt, moet je contact opnemen met een professionele schoonmaakdienst. Professionele schoonmakers kunnen nou eenmaal meer dan wij thuis kunnen met onze schoonmaak spullen.

Als je in een vervelende situatie zit met een vuil matras of jouw bed is meer dan acht jaar oud, dan is het misschien tijd voor een nieuw matras. Een kleine tip: Koop een waterdichte matrasbeschermer erbij!

Soorten matras vlekken

Er zijn natuurlijk veel manieren op je matras te voorzien van vlekken. Elke vlek heeft zijn eigen aanpak nodig. Hieronder een snelle opsomming van de oplossingen voor verschillende vlekken in je matras. Verwijderen de vlekken zo snel mogelijk uit je matras.

Zweetvlekken verwijderen

Geloof het of niet maar zweetvlekken komen vaak voor. Sommige mensen zweten flink in hun slaap en vooral na het hebben van een nachtmerrie. Hoe verwijder je deze zweetvlekken uit je nieuwe matras? Simpel! Maak de vlek nat met water en strooi er keukenzout overheen. Laat het intrekken en verwijder het zout met een doek of stofzuiger. Klaar ben je.

Bloedvlek verwijderen

Bij een bloedvlek moet snel gehandeld worden. Pak snel een fles shampoo en laat warm water uit de kraan komen. Een opgedroogde bloedvlek is lastig te verwijderen en dus moet er snel een doek overheen. Giet een scheut shampoo over een doek en meng dit met het warme water. Vervolgens goed boenen en hopelijk verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon.

Koffievlek verwijderen

Net als bij de zweetvlekken is keukenzout de oplossing. Vooral als de koffievlek nog niet helemaal is opgedroogd. Keukenzout zorgt ervoor dat de vlek een stuk minder zichtbaar is. Verder is sodawater een goede oplossing voor koffievlekken. Giet sodawater over de vlek en dan is het wrijven voor je leven.

Urinevlek verwijderen

Het verwijderen van deze vlek hebben wij hierboven uitgebreid besproken. Wij hopen natuurlijk dat het geen twee keer gebeurd!

Op zoek naar een nieuw matras? Lees dan onze online matrassen gids of bekijk de beste matrassen in 2021.

0 Points

Slaapproblemen bij jonge vrouw
Previous Article