fbpx

Blauw licht bij het slapen

In het volgende scenario herkent iedereen zichzelf wel eens: Het gebruiken van je telefoon, tablet, e-reader, televisie of laptop in de avond vlak voor het slapen gaan. Beantwoord de volgende vraag eens eerlijk: Check jij voor slapen vaak nog even Instagram en Facebook? Voor de meeste mensen is het antwoord op deze vraag een dikke vette JA.

Dit is erg verstorend voor je slaapritme. Het is zelfs zo’n veelvoorkomend probleem, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu er in 2018 een uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Tijd om hier wat meer aandacht aan te besteden dus. In dit artikel vertel ik over de gevolgen van blauw licht en wat je eraan kan doen om deze te verminderen.

Wat is het effect van blauw licht?

Blauw licht heeft invloed op onze biologische klok. De klok die bepaald wanneer je wakker en productief moeten zijn en wanneer we moe en klaar om te slapen zijn. In ons netvlies zitten cellen die lichtinformatie doorsturen aan onze hersenen. Het blauw licht tricked onze hersenen als het waren en laat ons denken dat het dag is. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine aan en maakt je lichaam zich dus niet klaar om te gaan slapen.

Het gevolg hiervan is dat we steeds later en korter slapen en ook een kortere remslaap hebben. Dit terwijl de remslaap enorm belangrijk is. Ook kan het blauwe licht ervoor zorgen dat je lichaam niet afkoelt gedurende de nacht waardoor je ook slechter slaapt. Ook kan je last krijgen van hoofdpijn en branderige ogen.

Apparaten die wij het dichts bij ons gezicht houden zorgen voor de grootste blootstelling aan blauwlicht. Tablets en telefoons zorgen dus voor meer blauw licht blootstelling dan bijvoorbeeld te TV.

Grappig feitje: Wist je dat de blauw licht uitstraling van de zon ervoor zorgt dat het lijkt alsof de lucht blauw is?

Problemen van blauw licht

Blootstelling aan licht kan in de optimale situatie heel voordelig zijn voor je algemene energie en prestatie. Helaas is door het RIVM bewezen dat wanneer je dagelijks, voor langere tijd, gebruikmaakt van een of meerdere schermen (zoals laptop, smartphone of tablet), je 40 minuten korter slaapt dan mensen die geen schermen gebruiken of minder lange tijd een scherm gebruiken. Ook komt dit doordat mensen door schermgebruik later gaan slapen. Vooral onder jongeren is dit een groot probleem.

Jongeren die elke dag een scherm gebruiken, ongeveer een uur voor het slapengaan, hebben meer slaapklachten. Deze slaapklachten kunnen zijn: later in slaap vallen, ’s nachts wakker worden, korter slapen. Ook overdag zijn deze jongeren vaak vermoeider. Het RIVM deed een experiment en daaruit bleek dat wanneer jongeren een week geen scherm gebruikten of tijdens het schermgebruik een oranje bril droegen om het blauwe licht te blokkeren, minder last hadden van deze slaapklachten.

Consequenties van het blauwe licht

De gevolgen van blootstelling aan veel blauw licht en daardoor dus een verstoorde slaapkwaliteit zijn groot. Ook de stofwisseling wordt negatief beïnvloed door het blauwe licht. De gevolgen van slecht slapen zijn mentaal en fysiek, zoals depressie, overgewicht, diabetes, grotere kans op hart en vaatziektes, grotere kans op kanker en andere chronische ziektes. Te veel blootstelling aan blauw licht kan zelfs schade aan het oog veroorzaken.

Is blauw licht schadelijk voor het slapen?

Wat kun je eraan doen?

  • Gebruik blauw blokkerende brillen. Deze gele, of oranje brillen blokkeren een groot deel van het blauwe licht dat de ogen kan bereiken waardoor de hersenen minder signalen krijgen om wakker te blijven. Studies hebben aangetoond dat de melatonine aanmaak van mensen die zo’n bril dragen tijdens het scherm gebruik bijna gelijk is aan de melatonine aanmaak van mensen die geen scherm gebruiken.
  • Blauw licht filter apps. Er zijn veel apps op je telefoon beschikbaar die blauw licht filteren( ook veel gratis apps) en tegenwoordig hebben veel telefoons ook een ingebouwd lichtfilter genaamd de Oogcomfort setting.
  • Wees streng voor jezelf en leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg. Laat je telefoon bijvoorbeeld beneden of zet hem op vliegtuigstand. Dit vergt erg veel discipline, maar dit is uiteindelijk wel echt de beste oplossing.
  • In ledlampen zit ook blauw licht. Zorg dat je in ieder geval je slaapkamer niet verlicht met ledlampen.
  • Stel jezelf overdag juist wel veel bloot aan blauw licht. Dit maakt je alerter en productiever.

Voordelen van blauw licht

Overdag heeft je lichaam juist veel licht nodig en blauw licht zou dan kunnen helpen om jezelf wakker en alert te houden. Ook helpt het om prestaties en stemmingen te verbeteren vanwege de vrijstelling van hormonen zoals het gelukshormoon serotonine. Door blootstelling aan blauw licht word je minder slaperig gedurende de dag, hebt je een sneller reactievermogen, ben je alerter en heb je een langere spanningsboog. Winterdepressies zouden zelfs voorkomen kunnen worden door blootstelling aan veel blauw licht.

Over het algemeen heeft licht gedurende de dag een positief effect op je mentale en fysieke gesteldheid. Ongeveer 30 minuten van blootstelling aan blauw licht zou genoeg moeten zijn om de voordelen ervan te ervaren.

Blauw licht heeft dus voordelen maar vooral de nadelen zijn het wel echt waard om bij stil te staan. Hoe moeilijk het ook is, leg dus gewoon echt je telefoon weg voordat je gaat slapen! En als dit echt te moeilijk voor je is. Geloof mij, ik begrijp het, maar probeer dan je schermtijd voor het slapengaan te beperken of de oogcomfortstand op je telefoon aan te zetten. Lees in dit artikel hoe je van andere slaapproblemen afkomt!

-1 Points