fbpx

Een schuimmatras versus een veermatras

Slaap is noodzakelijk voor ons lichaam. Het zorgt voor een goed herstel en verjonging waardoor onze spieren en organen beter kunnen functioneren. Op de een of andere manier merken we dat we nog steeds de broodnodige slaap missen. Komt dit doordat wij in de late uurtjes doorwerken, de tijd die je doorbrengt met vrienden, door de nachte lange binge praktijken of door je oude doorgezakte matras. 

Matrassen hebben vaak een bepaalde levensduur, afhankelijk van het type matras dat je hebt. Traagschuim en andere schuimen gaan over het algemeen langer mee in vergelijking met een pocketvering matras. Hoe goed je je bed onderhoudt helpt mee met de lange levensduur van je matras. Wanneer je bed jou niet meer de nodige rust biedt heb je waarschijnlijk een nieuw matras nodig.

Wat je moet weten over een schuimmatras en een matras met veren

Matras soorten met schuim en binnenvering hebben wereldwijd de aandacht gekregen vanwege de vele voordelen die ze kunnen bieden. Voor degene die zich afvraagt welke ze moeten aanschaffen, kun je beginnen met het inlezen over elk van deze twee.

Wat is een veermatras?

Het veermatras (of spiraalmatras) wordt vaak het traditionele type matras genoemd vanwege het lange bestaan. Meestal zijn deze matrassen gemaakt van metalen spoelen omringd door andere materialen. Ze bieden misschien niet voldoende ondersteuning voor mensen die meer gewicht dragen, maar het betekent niet dat je niet van dit type bed kunt genieten. 

Het binnenveringmatras kan worden gezien als een ouderwets bed maar wordt door velen gezien als een matras wat een goede nachtrust biedt. Dit komt door het feit dat het matras temperatuurregeling, veerkracht heeft en de prijs meestal een stuk lager ligt dan andere matrassen. Mensen die kiezen voor een binnenveringmatras hebben vaak de voorkeur voor een ‘push back’ die ze ontvangen van de veren in dit bed. Maar omdat dit bed erg teruggeeft kan het aanvoelen als ongemakkelijk. De delen van ons lichaam die meer comfort nodig hebben, zoals de heupen en schouders, zakken niet genoeg in bij dit type matras.

Veren in een matras

Er zijn 4 type veren die worden gebruikt in een binnenvering matras

 • Offset-veer.  De offset veer heeft meestal een rechte zijde waardoor het gemakkelijk is de veren door elkaar heen te rijgen.
 • Bonell-veer. Deze veer heeft een kenmerkende zandlopervorm.
 • Continue-veer. Bij een continue veer wordt slecht een enkel stuk metaal op alle veren gebruikt. Dit houdt in dat wanneer je samen in bed ligt je de bewegingen voelt van de andere persoon.
 • Pocketveer. Pocketveer verwijst naar afzonderlijke veren. Hierdoor werken de veren, in een pocketvering matras, afzonderlijk van elkaar.

Wat is een traagschuim matras?

Een traagschuim matras is ontworpen om de contouren van je lichaam te omarmen. Dit houdt in dat het matras je drukverlichting kan bieden ongeacht je slaaphouding in tegenstelling tot andere soorten niet-schuim matrassen. Het matras dat zich aan de vorm van je lichaam aanpast kan de spinale uitlijning bevorderen. Op deze manier wordt er minder druk op het lichaam uitgeoefend. Afhankelijk van de persoon en de lichaamswarmte die wordt afgegeven kan het wel warm aanvoelen.

Type schuimmatrassen:

 • Latex schuimmatras – Talalay-latex schuim wordt gemaakt van synthetische, gemengde of natuurlijke rubber varianten. Dit houdt in dat je meer veerkracht, betere luchtcirculatie en goede rugsteun kunt verwachten bij een latex matras.
 • Gel-schuimmatras – gel-schuim ofwel gel-traagschuim is gemaakt van flexibele materialen die bekend staan om hun betere ondersteuning en luchtcirculatie.
 • High Density-schuimmatras – Dit type schuim is gemaakt van compact schuim met een opencellige structuur. Dit geeft veel veerkracht, comfort en is duurzaam.

De voor en nadelen van een schuimmatras en een matras met veren

Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben over een schuimmatras en een matras met vering. Afgezien van persoonlijke voorkeuren kan het geen kwaad de voor en nadelen van de matrassen te weten voordat u een keuze maakt.

De voordelen van een traagschuim matras

Hoger geprijsd maar er zijn vaak goede deals
In vergelijking met een matras met pocketvering is een traagschuim matras vaak duurder. Dit komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van goedkope spoelstructuren. Dankzij nieuwe technologie en de concurrentie is dit type bed vaak goed geprijsd en is er altijd wel een deal te vinden.

Uitstekende bewegingsisolatie
Als je een slaper bent die liever aan je eigen kant van het bed blijft liggen in plaats van naar je partner te rollen wanneer hij of zij beweegt, is dit een goede optie om te overwegen. Dit komt omdat de schuimlaag zacht wordt en licht inzakt wanneer het in contact komt met warmte. Dit houdt in dat het niet uitmaakt hoe erg je partner in bed beweegt, je zult hier geen last van hebben.

Goede verdeling van druk
Wanneer je op zoek bent naar een drukverlichting in je matras, is dit een goede optie om te overwegen. Een traagschuim matras kan gemakkelijk de vorm van je lichaam aannemen. Hierdoor wordt de druk verlicht en zal de pijn incidentie verminderen die een matras mogelijk kan veroorzaken.

Eenvoudig onderhoud
Een ander voordeel van het kiezen van traagschuim is dat het gemakkelijk schoon te houden is. Dit komt doordat het gemaakt is van blokken schuim. Dit vermindert ook de kans dat huisstofmijt je bed in komt.

Schoon maken traagschuim matras

Nadelen van een traagschuim matras

Een zinkend gevoel
Omdat de aanwezigheid van warmte het schuim in het matras zacht maakt, betekent dit dat de slaper waarschijnlijk een soort zinkend gevoel ervaart. Sommige mensen ervaren dit juist als prettig en andere juist niet. De comfortlaag van schuim veert niet terug, dit houdt in dat het lastiger is om te bewegen. Dit is de meest voorkomende klacht over dit type matras.

De geur
Een ander probleem dat zou kunnen voorkomen is dat het matras een geur heeft. Deze kan worden veroorzaakt door het proces dat off-gassen wordt genoemd. Dit is typisch voor bedden van traagschuim, het kan langer dan 48 uur duren om te luchten. Dit kan per fabrikant verschillen.

Gevoelig voor hitte
Een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam en schuim houdt warmte vast. Doordat lucht vast komt te zitten in het matras kun je het erg warm krijgen. Dit geldt helemaal voor mensen die het al warm hebben tijdens het slapen.

Voordelen van een matras met veren

De prijs
De prijs van een matras met vering ligt over het algemeen vrij laag. Er zijn veel opties op de markt. Dit is ook waarom deze matrassen nog steeds veel aangeboden worden.

Snel aan gewend
In vergelijking met andere matrassen zoals latex, traagschuim, hybride en dergelijke ben je zo gewend aan het binnenveringmatras. Dit houdt in dat wanneer het matras thuis bij je is afgeleverd je er op kunt slapen wanneer je wilt. Alle nieuwe bedden zijn even wennen maar de veerkracht en stevigheid van de spoel zullen daar niet zoveel last van hebben. Ook zit er geen nare geur aan matrassen met vering.

Koel effect
In tegenstelling tot latex of traagschuim heeft een binnenveringsmatras de neiging om koeler te slapen vanwege de ruimtes tussen de spoelen en de materialen er omheen. Dit voorkomt dat de warmte vast blijft zitten in het matras.

Nadelen van een matras met veren

Geluid
Een van de nadelen van het slapen op een binnenveringsmatras is dat de veren lawaaierig kunnen zijn. Vooral wanneer deze al een tijdje worden gebruikt. Dit kan de slaap verstoren, vooral als je s’nachts veel draait.

Ongelijke gewichtsverdeling
Voor degene met chronische rug-schouder-en nekpijn hebben, is dit matras niet de optimale keuze omdat er een ongelijke verdeling van het gewicht is.

Verzakken
Een ander nadeel van een springveermatras is dat het vatbaar is voor doorzakken. Dit komt doordat sommige spoelen na verloop van tijd beschadigd raken door de constante druk die zij ontvangen

Heeft veel onderhoud nodig
Om de duurzaamheid van je matras te verlengen, moet je het matras om de paar maanden omdraaien. Dit houdt in dat je iedere keer al je beddengoed en lakens moet verwijderen om het bed te kunnen draaien zodat de druk niet constant op dezelfde plekken wordt uitgeoefend.

Overwegingen bij het kopen van een matras

Door de voor en nadelen af te wegen tussen een schuim matras en een matras met veren kun je er achter komen welk type matras geschikt is voor jou. Maar er zijn ook een paar extra dingen die te over wegen vallen bij het aanschaffen van een nieuw matras.

 1. De temperatuur
  Wanneer je gaat winkelen voor een nieuw matras speelt de temperatuur een grote rol. Temperatuur bepaalt een groot deel van het comfort niveau tijdens het slapen s’nachts. Afhankelijk van het klimaat waarin je leeft moet je dit zorgvuldig overwegen.
 2. Lichaamsondersteuning
  Waar je ook rekening mee moet houden is de hoeveelheid ondersteuning die je van een matras krijgt wanneer je slaapt. Als je gevoelig bent voor pijn, heb je een bed nodig wat niet te zacht is, maar eerder een bed die de druk op je schouders, heupen en nek zal helpen verlichten. Onthoudt dat wanneer er niet voldoende matras ondersteuning aanwezig is, je mogelijk vatbaar bent voor de gebruikelijke pijntjes wanneer je wakker wordt.
 3. Algemeen comfort
  Het comfort wat je matras biedt is van vitaal belang. Neem de tijd om een paar matrassen uit te testen. Zoek bijvoorbeeld een winkel waar je zonder risico een maand of twee een matras gratis kunt uittesten. Dit noemen ze ook wel de slaapproef periode. Het is de minimale hoeveelheid tijd die je nodig hebt om te zien of je van je nieuwe matras houdt.
0 Points