fbpx

Traagschuim matras

Als je op zoek bent naar een nieuw matras kom je veel verschillende soorten schuim tegen. Het traagschuim matras zal je daarbij zeker niet ontgaan zijn. Het kan verwarrend zijn want een traagschuim matras kan verschillende benamingen hebben. Daarnaast bestaat het matras uit verschillende materialen en komt het zelden voor dat het uit 100% traagschuim bestaat. Kort gezegd vormen traagschuim matrassen zich naar je lichaam. Als je in de oriëntatiefase zit van het kopen van een matras heb je waarschijnlijk wat meer informatie nodig dan dat. Daarom beantwoorden wij in dit artikel de vraag wat een traagschuim matras precies is en waarop je moet letten bij het kopen van een traagschuim matras.

Inhoudsopgave

Wat is een traagschuim matras?

In de inleiding is al aangegeven dat een traagschuim matras verschillende benamingen heeft. Het matras wordt ook vaak: memory foam, NASA-schuim matras, visco activ of visco-elastisch schuim matras. Het is een type matras dat zich aanpast aan je lichaamsvormen. Dit gebeurd voornamelijk als het schuim is opgewarmt naar lichaamstemperatuur. Je hoeft er simpelweg maar op te gaan liggen. Doordat het zich aanpast aan je lichaam en het soms lijkt alsof je zweeft is het goed voor spieren en gewrichten. Een traagschuim matras is een goed matras voor mensen die last hebben van rugklachten, gewrichtsklachten of mensen die constante pijntjes hebben in hun spieren. Hierbij komt dat dit type matras de bloedsdoorloop van je lichaam uitstekend stimuleert.

Hoe is een traagschuim matras opgebouwd?

Een traagschuim matras bestaat zelden uit 100% traag schuim. Eigenlijk nooit! Dat komt simpelweg omdat traagschuim niet veerkrachtig is en nauwelijks tegendruk geeft. Dit klinkt nogal vreemd aangezien veerkrachtigheid een grote reden is voor mensen om een matras te kopen. Het is daarom handig om naar de opbouw van een traagschuim matras te kijken. 

Het traagschuim in een matras dat bestaat uit polyurethaan. Polyurethaan is een specifiek synthetisch schuim met als eigenschap dat het een open celstructuur heeft. Dit schuim is slechts het omhulsel van het matras. Traagschuim heeft namelijk een drager nodig, in het midden of vanuit onder het matras. De drager is een materiaal dat tegenkracht moet geven aan het omhulsel. Voornamelijk omdat traagschuim dus niet veerkrachtig is. Wat zit er dan in een traagschuim matras? Er zijn een aantal opties en dat zijn: Latex, pocketveren en koudschuim. Deze moeten de buitenlaag traagschuim voorzien van drukkracht/tegendruk. In de meeste gevallen bestaat de kern uit pocketveren of koudschuim. De combinatie van deze materialen maakt traagschuim matrassen zo populair. De vorming van het traagschuim naar je lichaam en de tegendruk van pocketveren of koudschuim voor een comfortabele ondersteuning. Als laatste heeft het matras een optimale tijk nodig die vocht opneemt en goed afvoert. Een wasbare tijk is een aanrader voor mensen die last hebben van huisstofmijt allergieën. 

Hoe herken je traagschuim van goede kwaliteit?

Het herkennen van traagschuim van een goede kwaliteit heeft betrekking op warmte. Traagschuim reageert namelijk op je lichaamstemperatuur en dat is de kwaliteit van traagschuim. Echter, er zijn enorme verschillen in kwaliteit bij dit matras. Als een traagschuim matras niet of nauwelijks reageert op warmte is de kwaliteit ver te zoeken. Het verliest daarbij namelijk zijn belangrijkste eigenschap; dat het zich aan je lichaam aanpast. Dit resulteert weer in een slechter ligcomfort of comfort van het matras in het algemeen. Een andere belangrijke eigenschap is de open-celstructuur. Een traagschuim matras moet goed ventileren want anders is het resultaat een te warm matras dat zijn stevigheid verliest. Pocketvering als ondersteunende laag kan hierbij een oplossing bieden. 

Traagschuim matras testen

Waar komt de naam traagschuim vandaan?

Vele mensen zijn zich niet bewust van het feit dat traagschuim is ontwikkeld voor het gebruik in ruimtevaart. NASA heeft traagschuim ontwikkeld om hoge versnellingskrachten op te kunnen vangen. Het is een materiaal dat zich vormt naar je lichaam en als de druk op het materiaal is verwijderd zicht weer in oorspronkelijke staat doet terugkeren. De bijnaam NASA-schuim is dus op zijn plek. Het is daarnaast letterlijk traag-schuim, want het schuim reageert vrij langzaam. Het vormt zich naar je lichaam als het warm wordt. Daarnaast duurt het even voordat het terug is in originele vorm nadat je van het matras af bent. De correcte benaming van traagschuim is eigenlijk: Visco Elastisch Polyurethaan schuim

Wat zijn de voordelen van een traagschuim matras?

De keuze voor een beste matras is lastig te maken. Daarom sommen wij hier enkele voordelen van het traagschuim matras voor je op. Het is benoemingswaardig dat dit matras nauwelijks tot geen kuilvorming kent en geschikt is voor alle type slapers. Dat maakt het matras aantrekkelijk voor een grote groep mensen. Enkele andere voordelen zijn:

  • Geschikt voor alle slaaphoudingen
  • Uitstekend voor mensen met rugklachten
  • Neemt de vorm van je lichaam aan
  • Weinig druk het op lichaam.
  • Nauwelijks tot geen kuilvorming
  • Levensduur van 10 jaar

Wat zijn de minpunten van een traagschuim matras?

Het meest voorkomende minpunt van een traagschuim matras is het ventilerend vermogen. Zoals eerder besproken is dit enorm belangrijk vanwege de koeling en werking van het matras op temperatuur en lichaamswarmte. Hierbij komt dat het wegzakken in een traagschuim matras je bewegingsvrijheid minimaliseert. Enkele minpunten van traagschuim matrassen zijn:

  • Ventilatie is minimaal
  • Gevoelig voor lichaamstemperatuur
  • Moeilijk bewegen

SG-waarde in een goed traagschuim matras?

Wat is SG-waarde? SG staat voor soortelijk gewicht. Tegenwoordig wordt vaker de term HR (High Resilience) gebruikt. Het geeft de mate van kilogram per vierkante meter aan. Deze HR/SG-waarde varieert normaliter tussen de 20 en 80. Een hogere waarde betekent niet automatisch een hogere kwaliteit. Het gaat bij een goed traagschuim matras echt om de combinatie van materialen. Wel kan je aan de hand van de SG-waarde een inschatting maken over de veerkracht, duurzaamheid en natuurlijk het ligcomfort van een goed matras.

Wat is de vevensduur van een traagschuim matras?

De levensduur van een matras kan je inschatten aan de hand van de SG-waarde. Echter, het hangt ook af van de overige gebruikte materialen. Over het algemeen heeft een traagschuim matras een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar. Wat mensen vergeten is dat de omgeving waarin je het matras egt van invloed is op de levensduur van het matras. 

Ben je er nog steeds niet helemaal uit. Dan kan je de video hieronder nog even bekijken:

0 Points

Wat is een topmatras?
Previous Article

Dekbed wassen
Next Article