fbpx

Dekbed wassen

Onze tips voor het wassen van een dekbed

Veel mensen wassen regelmatig hun dekbedovertrek en hun hoeslaken, maar weinig mensen wassen ook hun dekbed. Omdat dit minder vaak voorkomt lijkt het misschien een lastige opgave. We kregen dan ook vaak de vraag: hoe was je nou precies je dekbed? Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen lekkerder dan na een heerlijk warme douche een schoon fris bedje induiken. Maar, een bed met een dekbed wat nooit gewassen wordt is toch niet een écht schoon bed! Regelmatig je dekbed opkloppen is een goed begin, maar hem regelmatig wassen is beter. Een schoon bed werkt ook nog eens positief op je slaap en verbetert dus ook je nachtrust. Wie wil dat nou niet? De reden dat je een dekbed regelmatig moet wassen is omdat je tijdens je slaap veel vocht en dode huidcellen verliest. Dit maakt jouw bed een fijne leefomgeving voor kleine beestjes die leven van jouw afval. Uiteraard helpt het al veel als je je dekbedovertrek en hoeslaken vaak wast, maar het is belangrijk dat je ook je dekbed soms even wast om echt al het vuil te verwijderen. Genoeg nu over vieze kleine beestjes in je bed, tijd om te kijken hoe je het beste je dekbed kunt wassen!

Op hoeveel graden was je een dekbed?

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden. Zo heb je bijvoorbeeld wollen, donzen en synthetische dekbedden. Over het algemeen kun je een dekbed het beste wassen op 60 graden, want op deze manier dood je de meeste bacteriën. Voordat je een dekbed in de wasmachine doet is het natuurlijk wel belangrijk om even het waslabel te checken. Als jouw dekbed deze niet heeft kun je altijd nog even kijken of er wat te vinden is op het internet. Zo niet, dan raden we je aan om je dekbed op 40 graden te wassen. Op deze manier loop je in ieder geval geen risico dat je dekbed er kleiner uitkomt dan dat hij erin ging! Daarnaast is het natuurlijk wel altijd nog maar de vraag of jouw dekbed in de wasmachine past. Als je dekbed niet in je wasmachine past is er nog de optie om hem te wassen in bad. Het is wel van groot belang dat je je dekbed na het wassen heel goed droog maakt zodat er geen vocht meer in zit. Als laatste optie kan je jouw dekbed altijd nog naar een wasserette of stomerij brengen!

Op hoeveel graden je dekbed wassen - BedTwijfelaars

Hoe was je een donzen dekbed?

Zoals voorheen al genoemd zijn er verschillende soorten dekbedden. Een donzen dekbed is over het algemeen heel goed thuis wasbaar! Het is handig om je dekbed eerst nog even te controleren op gaatjes. Indien er gaatjes in je dekbed zitten is het verstandig om deze eerst even te dichten, anders is er een grote kans dat er veel water in komt. Daarnaast moet je nogmaals eerst goed kijken naar de wasinstructies op het waslabel. Als alles in orde is kan het dekbed erin! Na het wassen van je donzen dekbed kan hij de droger in. Een veel voorkomend probleem met donzen dekbedden in de droger is dat het dons aan elkaar vast kan gaan plakken. Dit is op te lossen met een heel simpel trucje! Je doet een tennisbal in een sok en gooit die bij je donzen dekbed in de droger. Op deze manier klopt de tennisbal al het dons netjes uit elkaar! Wanneer de droger klaar is haal je het donzen dekbed (en natuurlijk je tennisbal sok) eruit en kan je hem te drogen leggen. Het is heel belangrijk dat je dekbed van dons goed droog is voordat je er een hoeslaken overheen doet, anders kan er namelijk schimmel ontstaan. 

Hoe was je een wollen dekbed?

Heel simpel gezegd; niet. Een wollen dekbed thuis wassen is eigenlijk niet te doen. Het wol is niet goed bestand tegen wasmiddel en het dekbed wordt ontzettend zwaar. Gelukkig is wol al vrij schoon van zichzelf. Een wollen dekbed is namelijk vochtregulerend en dus redelijk fris. Je zou een wollen dekbed wel regelmatig even kunnen laten luchten door hem bijvoorbeeld uit je raam te hangen. Als je hem toch echt goed wil laten reinigen kan je hem altijd nog naar een stomerij brengen zodat het door professionals gedaan kan worden!

Je dekbed wassen doe je dus zo

Kort samengevat is het dus belangrijk dat je eerst controleert wat voor soort dekbed je hebt. Heb je een donzen dekbed? Dan kan je hem gemakkelijk thuis wassen, alleen altijd even het waslabel controleren. Als je hem daarna in de droger stopt kan je het trucje met de sok en tennisbal gebruiken zodat hij er lekker opgeklopt uitkomt! Heb je een wollen dekbed? Dan is laten luchten vaak al genoeg. Als je hem toch een keertje wil laten reinigen, dan kan je een wollen dekbed het beste naar de stomerij brengen! Je dekbed wassen hoeft niet zo vaak als de rest van je beddengoed, maar we raden je wel zeker aan om het af en toe is te doen. We hopen dat we je hebben kunnen helpen en weer lekker kunt slapen in een fris bedje! Sleep tight and don’t let the bedbugs bite!

0 Points

traagschuim matras
Previous Article

Slaapgeluiden
Next Article