loader-logo

Koudschuim matras

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten matrassen op de markt en voor iedereen wat wils. Toch zijn er matrassen die ondertussen wat gedateerd zijn, maar ook hele moderne matrassen van nieuwe speciale materialen gemaakt. Zo bestaat er naast traagschuim, bijvoorbeeld een uitvinding van NASA, ook koudschuim. Maar wat is koudschuim nou precies en wat zijn de verschillen met traagschuim? 

Inhoudsopgave

Wat is een koudschuim matras?

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur wat ervoor zorgt dat het matras goed ventileert. Zo is voor mensen die veel transpireren in hun slaap een koudschuim matras een uitstekende oplossing voor hun probleem. Door de ventilatie van het koudschuim matras wordt het vocht gemakkelijk doorgelaten en blijft het matras op die manier koeler. Omdat het matras koeler blijft zal het transpireren ook minder worden, letterlijk een ‘koud schuim’ matras dus! Verder bieden koudschuim matrassen vanwege het materiaal waaruit ze gemaakt zijn veel steun aan het lichaam. De elasticiteit zorgt voor het corrigerende vermogen van koudschuim matrassen. Tenslotte bieden de beste koudschuim matrassen progressieve tegendruk. Dit betekent dat hoe meer druk er op het matras komt, hoe meer tegendruk het geeft. Zo ligt het gehele lichaam redelijk gelijk en kan het matras zich perfect vormen. Dankzij de elasticiteit en de tegendruk ontstaat er bij een koudschuim matras eigenlijk geen kuilvorming of pas na hele lange tijd. 

Wat is beter traagschuim of koudschuim matras?

Welke van de twee beter is valt eigenlijk niet te beantwoorden. Dit is, zoals in elk geval met beddengoed, een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeuren. Zo is traagschuim zachter dan koudschuim, maar ook warmer. Traagschuim matrassen reageren namelijk op lichaamswarmte. Als iets warms drukt op het matras geeft het mee en vormt het naar het voorwerp, of lichaamsdeel natuurlijk. Koudschuim matrassen daarentegen reageren op druk en vormen zich daar dan naar. Als je dus bijvoorbeeld veel transpireert in je slaap kun je beter een koudschuim matras aanschaffen omdat die dankzij hun ventilatie veel koeler zijn. Als je veel lichamelijke klachten hebt en pijntjes in bijvoorbeeld nek en rug, zou een traagschuim matras beter zijn. Dit vanwege het nog zachtere materiaal en het feit dat het zich perfect vormt naar het lichaam wat zorgt voor perfecte ondersteuning. 

Koudschuim matras nadelen?

Koudschuim matrassen zijn over het algemeen erg zwaar. Tijdens verhuizingen binnenshuis of buitenshuis kan het sjouwen van een koudschuim matras erg vervelend zijn. Daarnaast laten koudschuim matrassen heel goed lucht en vocht door zodat ze lekker koel zijn. Echter is het in de winter in ons kikkerlandje soms erg koud en kan het zo zijn dat je liever een warm matras hebt. In dit soort gevallen kan het vervelend zijn dat je koudschuim matras zo goed ventileert. Verder is ook de prijs erg belangrijk bij koudschuim matrassen. Zo zijn hele goedkope koudschuim matrassen vaak niet zo goed. In het geval van koudschuim matrassen is goedkoop echt duurkoop. Let dus goed op! 

Wat is de HR waarde?

HR staat voor ‘high resilience’, wat hoge veerkracht betekent. De HR waarde zegt iets over de hoeveelheid kilo koudschuim per kubieke meter. Het zegt dus niet zozeer iets over de kwaliteit van een matras en zijn schuim, maar meer over de zachtheid en veerkrachtigheid van het koudschuim matras. Hoe hoger de waarde, hoe veerkrachtiger en steviger. Een HR waarde van <30 zou betekenen dat het koudschuim matras erg zacht en slapjes is. Over het algemeen wordt een HR waarde van 50-55 aangeraden voor koudschuim matrassen. 

Koudschuim matras?

Koudschuim matrassen zijn dus heel goed wat betreft vocht en luchtregulatie, bieden veel ondersteuning aan het lichaam maar zijn ook heerlijk zacht. Perfecte matrassen voor mensen die het ‘s nachts vaak warm hebben en een lekker zacht, maar niet te zacht, matras zoeken. Ben je een echte koukleum en slaap je sowieso al met 2 dekens, dan is een traagschuim matras misschien de betere optie voor jou! Al om al gaat het dus allemaal om eigen smaak en persoonlijke voorkeuren. Kijk goed naar wat voor slaper jij bent en wat je zoekt en kies op basis daarvan jouw matras uit! We hopen dat we je wat verder hebben kunnen helpen met je zoektocht naar een matras en dat je wat meer te weten bent gekomen over koudschuim matrassen. Succes! 

0 Points


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.