fbpx

Eindelijk echt je slaapproblemen oplossen? Volg deze 7 stappen

Herken jij je in één of meerdere van de onderstaande punten? Dan wil ik je adviseren om dit verhaal goed te lezen. Het bespaart je waarschijnlijk veel frustratie, geld en valse hoop…

Kenmerken van slaapproblemen

  • Je voelt je vaker moe en lusteloos dan je zou willen.
  • Door slaapproblemen kijk je vaak met angst vooruit naar de dag die voor je ligt.
  • Je verlangt vaak wanhopig naar een goede nacht slaap.
  • Je vraagt je regelmatig af hoe je leven eruit zou zien met meer energie.
  • De impact van je slaapproblemen wordt niet (goed) begrepen door de mensen om je heen.
  • Je hebt veel te lang gezocht naar een (niet bestaande) oplossing.

Slaapproblemen oplossen

“Ik heb alles geprobeerd en niks werkt”. Het is een uitspraak die je als slaapdeskundige veel te vaak hoort tijdens gesprekken met cliënten. De opsomming van ‘oplossingen’ is vervolgens indrukwekkend. Van ‘kussensprays’ en kruidendrankjes tot peperdure slaap therapieën en verslavende slaapmedicatie.

Als jij je herkent in deze oplossingen zou ik zeggen: je bent aan het dweilen met de kraan open!

De echte (verborgen) oorzaken van slaapproblemen

  • Angst om te slapen
    Slaapproblemen zijn een sluipmoordenaar. De angst ‘dat het weer niet lukt’ gaat onder je huid zitten. Op den duur ontstaat hierdoor een slaapangst – een cocktail van spanning, stress en frustratie – die goed en snel slapen onmogelijk maakt. Hierdoor ontwikkelen mensen een slaaptekort. Goed slapen is alleen mogelijk als je ‘vrij bent in je hoofd’.
  • De hoeveelheid cortisol in je lichaam is onvoldoende gedaald
    Ben je overdag vaak vermoeid en ’s avonds juist te wakker om goed te kunnen slapen? Het is een bekend (en frustrerend) probleem dat te maken heeft met de aanmaak van de verkeerde hormonen op het verkeerde moment. Hardnekkige slaapproblemen zijn bijna altijd het gevolg van:
    – Een cortisolniveau (stresshormoon) dat gedurende de avond onvoldoende gedaald is;
    – de natuurlijke aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine die hierdoor geremd of zelfs volledig onderdrukt wordt.
  • Je bent onvoldoende afgekoeld
    Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 2 graden. Dit heeft een belangrijke functie. Een lage lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je moe en slaperig wordt. Een hoge lichaamstemperatuur heeft een tegenovergesteld effect. Je bent fit, alert en wakker. Als je lichaamstemperatuur in de avond en nacht onvoldoende gedaald is, is het praktisch onmogelijk om de slaap te vatten. Bovendien slaap je minder diep waardoor je (onnodig) wakker wordt.
  • Een verkeerd afgestelde biologische klok
    Onze biologische klok is niet groter dan een speldenknop en kan onze slaap maken of breken. In onze tijd als jager-verzamelaar (circa 99% van onze tijd hier op aarde) is dit piepkleine orgaan zorgvuldig voorgeprogrammeerd. In de huidige tijd zijn deze ‘fabrieksinstellingen’ ver uit het zicht verdwenen en is een verkeerd afgestelde biologische klok eerder regel dan uitzondering. Mensen met slaapproblemen hebben de pech dat ze hier het meest gevoelig voor zijn.
Man heeft problemen met slapen en heeft geen oplossing

In 7 stappen je slaapproblemen oplossen

  1. Het vertrouwen herstellen
    Wat zich in je hoofd afspeelt, bepaalt voor een groot deel hoe je slaapt. Emoties zoals angst, frustratie en spanning kunnen ervoor zorgen dat je wakker ligt, terwijl je lichamelijk wel moe bent. Het moet weer leuk worden om naar bed te gaan! Zorg dat je gedachten rustig is als je richting bed vertrekt
  2. Het juiste slaapritme vinden
    Simpel gezegd betekent dit op tijd naar bed en uit bed. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat er echter om dat je een vast slaapritme vind. Niet dat je op de minuut aan elke avond om dezelfde tijd in bed moet liggen. Rond dezelfde tijd naar bed en uit bed helpt bij het verbeteren van je slaapritme.
  3. Optimaal gebruik maken van licht en duisternis
    Het menselijk lichaam is extreem gevoelig voor licht en duisternis. Wist je dat teveel licht de volledige aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken? In goed voorbeeld is ‘blauw licht’ dat van je mobiel of laptop afkomt. Dit soort licht beïnvloedt onze slaap. Net als dat duisternis de slaap kan bevorderen en licht helpt bij het opstaan in de ochtend.
  4. Het ontwikkelen van een slaapverwekkende levensstijl
    Slaapproblemen oplossen begint overdag. Wij leggen je met deze stap precies uit hoe je gedurende de dag een ijzersterke basis voor een goede nacht slaap legt. Wist je bijvoorbeeld je dat je door je voedingspatroon de hoeveelheid stresshormoon cortisol kunt verlagen? En dat een specifieke vorm van lichaamsbeweging je lichaamstemperatuur tijdens de avond sneller laat dalen? Het draagt allemaal bij aan goede en diepe slaap.
  5. Een ‘slaapversterkende’ slaaproutine
    Slaapproblemen oplossen begint overdag. Wist je bijvoorbeeld dat je door je voedingspatroon de hoeveelheid stresshormoon cortisol kunt verlagen? En dat een specifieke vorm van lichaamsbeweging je lichaamstemperatuur tijdens de avond sneller laat dalen? Het draagt allemaal bij aan goede en diepe slaap.
  6. In slaap vallen zonder angst
    Het moment suprême. Je ligt in bed en het is tijd om in slaap te vallen. Voor mensen met slaapproblemen is dit vaak het moment waarop de spanning stijgt en de angst toeslaat. Mediteren en slaap voedsel of thee kunnen hierbij helpen. Het gaat vooral om een ontspannen omgeving te creëren voor jezelf.
  7. De kunst van het wakker worden
    Een goed begin van de dag zorgt er niet alleen voor dat je overdag meer energie hebt, maar ook dat je de avond erop beter slaapt. Snoozen in de ochtend voelt heel lekker maar kan verstorend werken op je slaapritme. Het zal niet altijd lukken, maar gelijk je bed uitgaan helpt!

Dit zijn slechts enkele stappen die je kan nemen om slaapproblemen op te lossen. Voor iedereen werkt wat anders, maar ik hoop dat er vanavond weer wat mensen beter kunnen slapen!

0 Points