fbpx

Hoeveel slaap hebben we nodig?

We hebben gemiddeld ongeveer zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Voor ongeveer 65 procent van de volwassen is zeven tot acht uur slaap de ideale hoeveelheid. Opvallend: uit een recent onderzoek blijkt dat zeven uur voor de meeste mensen zelfs beter is dan acht.

Acht procent heeft aan nachten van vijf of zes uur slaap al genoeg om zich fit te voelen. Twee procent van de volwassenen heeft zelfs tien of meer uur slaap nodig om voldoende uitgerust wakker te worden.

Verschil in slaapbehoefte?

Sommige mensen hebben een efficiëntere slaap cyclus. Dit betekent dat zij tijdens hun slaap minder slaap ‘verspillen’. Helaas lijkt het erop dat efficiënt slapen niet iets is wat we onszelf kunnen aanleren. Je bent van nature een kortslaper of je bent het niet.

Het zit namelijk zo: onze slaap is opgebouwd uit zogeheten slaapcycli. Zo’n slaapcycli bestaat uit een vast programma:

  • Overgangsfase tussen waken en slapen. Het eerste slaapstadium van de is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand. Dit stadium duurt vaak niet heel lang en verschild per persoon. minuten. De lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen.
  • Diepere slaap. Het tweede slaapstadium is iets dieper en duurt ongeveer dertig tot veertig minuten. In dit slaapstadium slaap je het meest: tot 50 procent van de totale slaapduur per nacht. Het is het begin van de ‘echte’ slaap. Je wordt in dit stadium niet meer zomaar van elk geluid wakker.
  • Zeer diepe slaap. Stadium drie en vier worden meestal als één geheel beschouwd. In deze fase ben je erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. Je ademhaling is diep en je hartslag is langzaam en regelmatig.
  • REM-slaap. Na stadium 3 begint het stadium van de REM-slaap of droomslaap. De grote spieren van je ledematen zijn dan verlamd. Als dit niet zo zou zijn, zou je uit je bed kunnen springen om je dromen uit te gaan voeren.
Slaap inhalen

Is het moeilijk om je slaap in te halen?

Als je door een hevige nacht in de kroeg niet je gewenste hoeveelheid slaap hebt behaald of door andere omstandigheden, hoef je niet bang te zijn. Op korte termijn kun je namelijk prima blijven functioneren op een korte nachtrust.

In de meeste gevallen kunnen mensen na een periode van slaaptekort heel snel weer bijgeslapen zijn. Denk vooral niet elke keer: ik moet acht uur slapen… Want van deze gedachte raak je juist gestrest. Pas als je langdurig minder slaap krijgt dan je lichaam nodig heeft (met name de belangrijke diepe slaap) zal je brein en lichaam daar schadelijke gevolgen van ondervinden.

Meer slapen dan nodig?

Minder slaap dan nodig is op korte termijn geen ramp en op lange termijn juist wel. Hoe zit het met méér slapen dan je eigenlijk nodig hebt? Anders dan de meeste mensen zouden denken: het kan je namelijk een extra moe gevoel geven. Bekijk de meest voorkomende slaapproblemen.

Dat zit zo omdat: aan het begin van de nacht krijgen we vooral diepe slaap. Dat is de slaapfase waarin we fysiek herstellen van de inspanningen van de afgelopen dag. Je lichaam pleegt als het ware elke nacht een grote onderhoudsbeurt. Maar de lengte van deze slaapfase wordt iedere slaapcyclus iets korter.

De REM-slaapfase, waarin we dromen, gaat juist steeds langer duren naarmate de nacht vordert. In deze slaapfase is ons brein net zo actief is als wanneer we wakker zijn. Dit kost je lichaam behoorlijk veel energie. Dat is de reden waarom je je zo uitgeput kunt voelt als je op een luie weekend dag eens lekker lang hebt uitgeslapen: dan heb je waarschijnlijk te veel REM-slaap gekregen.

-1 Points