fbpx

Het risico van teveel slaap

Door de jaren heen wordt er steeds vaker gewaarschuwd over de gevaren van te weinig slaap. Zo heeft slaapgebrek onder andere een negatieve invloed op jouw concentratievermogen, geheugen en stemming. Maar voordat we met z’n allen gaan uitslapen: er is ook een andere kant, namelijk: de gevaren van teveel slaap.

Door onderzoek komt er steeds meer informatie naar voren over de nachtrust. Het is ondertussen bekend dat tijdens de nachtrust het lichaam zichzelf geneest en klaarmaakt voor een nieuwe dag. Het zou dan ook geen verkeerde redenering zijn om te zeggen dat hoe meer iemand slaapt hoe beter het is. Helaas is dit niet het geval. Een onderzoek bij langslapers wees uit dat het lichaam negatieve gevolgen toont door een teveel aan slaap.

Slaap je teveel?

Laten we ten eerste duidelijkheid scheppen over wat teveel slaap is. De gouden standaard van een normale nachtrust werd altijd geschat op 8 uur. Recente onderzoeken van de National Sleep Foundation hebben aangetoond een nachtrust tussen de 7 en 9 uur ligt voor gezonde volwassenen tot 64 jaar. Wat de juiste hoeveelheid slaap is, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 7 uur slaap per nacht, terwijl sommigen iets meer slaap nodig zullen hebben. Een nachtrust van meer dan 9 uur wordt door onderzoekers gezien als ‘te lang’.

Als je zo nu en dan uitslaapt in het weekend, is dit niet erg. Maar als je vaker meer dan 9 uur per nacht slaapt en jezelf niet uitgerust voelt wanneer je minder dan 9 uur heeft geslapen, is er wellicht meer aan de hand. Gemiddeld is 2% van de bevolking van nature een langslaper (dit is meestal al zo sinds de kindertijd), maar lang slapen kan ook een indicatie zijn van gezondheidsproblemen of andere behandelbare factoren.

Teveel slapen is niet goed en heeft risico's

Risico’s van teveel slaap

In hun zoektocht naar de grootste beïnvloeders voor een optimale gezondheid, hebben onderzoekers gekeken naar hoe verschillende gewoonten zich verbinden met het fysieke en het mentale welzijn. Er zijn hierbij verschillende trends naar voren gekomen die te veel slapen koppelen aan een verhoogd risico op overlijden, ziekte en depressie. De risico’s van te veel slaap zijn:

  • Cognitieve stoornissen (bijvoorbeeld dementie, ziekte van Korsakov)
  • Depressie
  • Verhoogde kans op ontstekingen
  • Meer pijn
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Hoger risico op overgewicht
  • Hoger risico op diabetes
  • Hoger risico op hart- en vaatziekten
  • Hoger risico op een beroerte
  • Hoger risico op overlijden door alle oorzaken

Slaap speelt een belangrijke rol in de hersenen, aangezien de hersenen in rust afval van bijproducten opruimen, neurotransmitters uitbalanceren en herinneringen verwerken. Zoals eerder al gezegd heeft een tekort aan slaap invloed op de stemming en mentale gezondheid, maar ook een teveel aan slaap heeft dit zelfde effect.

Hoe zorg je ervoor dat je niet teveel slaapt?

In de wereld van slaaponderzoek richt men nog steeds op de oorzaken en effecten van lang slapen en gezondheid, maar sommige gewoonten en stappen die goed zijn voor een betere en gezondere nachtrust zijn bekend.

  1. Zorg dat je genoeg slaapt, zo’n zeven tot negen uur per nacht.
  2. Slaap niet uit in het weekend. Dit zorgt voor onregelmatigheden in jouw circadiaanse ritme, waardoor het nog moeilijker wordt om in slaap te vallen wanneer de werkweek weer begint.
  3. Probeer zo snel mogelijk na het ontwaken in aanraking te komen met zonlicht. Houd ‘s nachts eventueel de gordijnen open, door het ochtendlicht wordt je beter wakker.
  4. Overweeg om een zogenoemde ‘wake-up light’ te kopen. Dit is een wekker die de zonsopgang nabootst. Zo kan je de wekker instellen om 15-30 minuten voordat uw wekker gaat het licht langzaam gaat schijnen.
  5. Vermijd het doen van dutjes na 16.00 uur. Deze kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen. Hetzelfde geldt voor een teveel aan cafeïne en blootstelling aan blauw licht rond bedtijd.
  6. Stel vast hoeveel uur je wilt slapen en bepaal vervolgens hoe laat je op moet staan. Pas hier ook jouw bedtijd op aan.
  7. Zet uw wekker niet direct naast het bed, maar aan de andere kant van de kamer. Sta direct op als de wekker gaat en gebruik geen snooze knop.
  8. Probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed te gaan, met maximaal 30 minuten speling.

Nogmaals, af en toe uitslapen is niet erg. Maar wanneer je langdurig gemiddeld meer dan 9 uur slaapt of u zich, na een lange nachtrust, niet fit voelt en bovenstaande oplossingen niet helpen om uw nachtrust binnen de aangeraden 7 tot 9 uur te houden, kunt u het beste contact opnemen met jouw huisarts.

0 Points