fbpx

Wat te doen met je oude matras?

Als je wakker wordt met pijn of vaak slecht slaapt, kan de oplossing voor een betere nachtrust een nieuw matras zijn. De levensduur van een matras is vaak van 8 tot 10 jaar, afhankelijk van het type matras dat je hebt en hoe goed je ervoor zorgt. Hoe weet je of het tijd is voor een nieuw matras? Dat is vaak het geval als je matras op sommige plekken stugger aanvoelt of er zichtbare kuilen zijn of als je vaak stijf of pijnlijk wakker wordt, zijn dat tekenen dat je matras wellicht aan vervanging toe is.

Maar als je eenmaal hebt besloten dat het tijd is voor een nieuw matras, hoe raak je dan je oude matras kwijt?

matras recyclen of doneren

Afscheid nemen van je oude matras: de opties

Er zijn een paar verschillende manieren hoe je je oude matras kunt weggooien, afhankelijk van waar je woont en de staat van je oude matras natuurlijk.

Doneer je oude matras

Als je matras in een redelijke staat verkeert, overweeg dan om je matras te doneren – de ideale methode om afscheid te nemen van je oude matras. Laten we eens kijken naar de cijfers: 

Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n 1.5 miljoen matrassen weggegooid. En Nederland telt ca 40.000 daklozen.

Wat hebben die twee dingen met elkaar te maken vraag je je nu af? Je oude matras. Als je matras nog in een behoorlijke staat verkeert, overweeg dan om het te doneren. Veel goede doelen en non-profitorganisaties kunnen baat hebben bij gebruikte matrassen. Sommige bieden zelfs aan om je matras thuis op te komen halen of hebben speciale aflever locaties. Door je gebruikte matras te doneren, zorg je voor een slaapplaats voor iemand die er anders geen zou hebben. Plus, weer een matras minder op de vuilstort!

Als je je matras wilt doneren, kijk even bij het leger des Heils, of bij opvangcentra binnen jouw gemeente.

Je kunt je oude matras ook ‘doneren’ aan iemand die je kent en mogelijk een bed nodig heeft. Misschien gaat je nichtje op kamers of is het kind van je buurman klaar voor een matras voor volwassenen. Als je matras in een redelijk goede staat is, is deze misschien perfect geschikt voor iemand anders. Probeer deze niet meteen op de ‘gemakkelijke manier’ weg te gooien.

Recycling van je matras

Je matras recyclen is een andere geweldige optie als je klaar bent om je oude matras weg te gooien. Net als doneren is het een win-win: je raakt je matras kwijt en het is goed voor het milieu. Je oude matras weggooien kan dus door hem verantwoord te recyclen.

Maar liefst 80 tot 90% van de matras onderdelen kan worden gerecycled. Bijvoorbeeld de veren kunnen worden omgesmolten tot nieuw metaal of het schuim wordt bij elkaar geperst tot nieuw schuim voor bijv isolatie of de automobielindustrie. 

Als je matras niet kan worden gedoneerd, probeer het dan te recyclen. Op die manier voorkom je dat je oude matras op een stortplaats terecht komt, wat schadelijk is voor de planeet.

Hoe werkt het recyclen van een matras? Wanneer je jouw matras recycleert, worden de stalen veren, het schuim, de stof en het hout of metaal gescheiden en afzonderlijk gerecycled. 

In Nederland is retourmatras.nl een partij die dit voor u kunt doen. 

Houdt er wel  rekening mee dat er meestal recycling kosten in rekening worden gebracht wanneer je dit wilt doen. Hoewel dit in het algemeen een relatief klein bedrag is om te betalen voor een meer milieuvriendelijke manier om van je oude matras af te komen. Besef ook dat de kosten voor het verwijderen van grofvuil vaak hoger zijn.

Sommige gemeenten halen wel je matras gratis op. De vraag is wat jouw gemeente uiteindelijk met je matras doet.

Matras onderdelen hergebruiken

Als je handig bent, kunt je natuurlijk ook zelf bepaalde onderdelen hergebruiken. Je kunt het staal in je matras uit je matras halen en verkopen aan een ijzerboer.

Je kunt het schuim of de vulling van je oude matras ook hergebruiken in een zitkussen of sierkussen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een lekker mandje of zitkussen voor je huisdier. Op  Pinterest staan duizenden van dit soort ideeën waarbij oude matrassen worden hergebruikt. Dus bekijk het als je inspiratie nodig heb, zeker de moeite waard 😉

De afvalstortplaats

Als de bovenstaande opties voor het weggooien van je oude matras zijn uitgesloten, kun je kiezen voor het wegbrengen naar de afvalstort. Misschien is je matras niet goed genoeg om te doneren of woon je te ver weg van een recyclingcentrum. Hoewel je ook transport kunt regelen naar het recyclingcentrum. Hoe dan ook, er zijn een paar dingen die je kunt doen voordat je naar je plaatselijke afvalstort gaat. Controleer eerst de garantie op je oude matras. Neem contact op met het bedrijf waar je hem had gekocht en kijk of ze iets doen met het uit handen nemen van oude bedden. Bekijk ook even hoeveel je matras weegt, bij sommige afvalverwerkingsbedrijven betaal je aan de hand van het gewicht van je matras een bedrag om het te deponeren.

Kies een nieuw matras?
Wij geven een kleine tip! Houd rekening met de duurzaamheid van je nieuwe matras. Hoe langer die meegaat, hoe beter voor het milieu. Dat noemen ze een win-win. 

Wanneer je hebt besloten om je oude matras weg te gooien, is het meestal niet zo eenvoudig als even je matras op de stoep zetten. Sterker nog, in veel gemeenten kun je hiervoor een boete krijgen. Heel soms halen gemeenten je matras gratis af bij een afvalpunt. Kijk daarvoor even op de website van de betreffende gemeente.

-1 Points

Slaaptekort is een groot probleem bij volwassenen en jongeren
Previous Article

Hand op een wit matras
Next Article