fbpx

Hoofdkussens voor rugslapers

De best mogelijke slaappositie is op de rug. Echter, hierbij heb je wel een passend matras en hoofdkussen nodig. Dit is belangrijk omdat je tijdens het slapen wilt dat je nek en ruggenwervel recht zijn. Dan kan je nog op je rug slapen, maar zonder het juiste matras en hoofdkussen kom je er niet. Voor alle rugslapers schrijven wij vandaag waarop je moeten letten bij het aanschaffen van een hoofdkussen. 

Veel voorkomende klachten bij rugslapers

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat slapen op je rug gezond is. Deze bevinding is de laatste jaren niet veranderd. Toch zijn er veel rugslapers die te maken krijgen met klachten. De reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk niet je slaaphouding. Het is al helemaal frustrerend als je net een nieuw matras en bed hebt aangeschaft. Je zou dan toch echt helemaal klaar voor de nacht moeten zijn. Alleen, bij rugslapers is het kussen enorm belangrijk. Er zijn enkele punten om op te letten en klachten om in de gaten te houden. Een slecht hoofdkussen kan er namelijk voor zorgen dat:

  • Slechte hoofd- en nekondersteuning
  • Scheve nek- en rugwervels
  • Je hoofd teveel omhoog ligt waardoor het ademen lastig wordt
  • Spanning en druk op spieren en gewrichten

Dit lijkt ons reden genoeg om goed op te letten wat je slaaphouding is. Koop daarbij een passend kussen, want een goede nachtrust helpt simpelweg bij alles. Daarnaast zijn de hierboven genoemde klachten op een lange termijn erg schadelijk voor het menselijk lichaam.

De voorwaarden voor het perfecte kussen voor rugslapers

De voorwaarden voor het perfecte kussen zijn er eigenlijk niet. Wel zijn er punten die belangrijk zijn, bij een rugslaper, om mee te nemen in het beslissingsproces. Je wilt natuurlijk dat je geen klachten of slechte nachten meer hebt. Let voornamelijk op je klachten en zoek daar een kussen bij die het probleem oplost. Alleen dan ben je er nog niet, want persoonlijke voorkeuren wegen ook zwaar. Enkele punten om op te letten zijn:

  • Het perfecte hoofdkussen voor rugslapers heeft een golf erin. Je herkent ze wel als je er een ziet. Het heeft een kleine inkeping in het midden van het kussen. Hierdoor ontstaat er een bolling aan het begin dat perfect je nek opvangt. Hierdoor ontvangt je hoofd de perfecte ondersteuning.
  • Kies een juiste hardheid en/of stevigheid. Hier komen wij later nog op terug. Echter, hierin speelt persoonlijke voorkeur een grote rol.
  • Een juiste hoogte kiezen is enorm belangrijk. Je wilt tenslotte goed blijven ademen tijdens je slaap.
  • Kies het meest geschikte materiaal. Hierover ook later meer.

Stevigheid van het kussen

Je hebt net als bij een matras verschillende hardheden. Schrik niet want de hardheden worden onderverdeeld in zacht, medium of hard. Gelukkig is dit nog niet zo lastig. Echter, er is meer op te letten bij de stevigheid van een kussen. Hierbij bedoelen wij vooral het vulgewicht van een kussen. Normaal ligt het vulgewicht in een kussen tussen de 600 – 1000 gram. De beste keus voor een rugslaper zal rond de 800 gram liggen en dus een medium stevigheid. Dit is belangrijk bij rugslapers aangezien je wilt dat je nek en rug in een rechte lijn blijven. Voor een zachter kussen kies je snel tussen de 600 en 700 gram. Een hard kussen meer richting de 1000 gram. De twee laatste belangrijke factoren zijn je lichaam en matras. Bij je lichaam zijn voornamelijk het gewicht en postuur erg belangrijk. Dit in combinatie met je matras kan de doorslag geven voor een specifiek kussen. Kort door de bocht kan dit betekenen dat als je een groot postuur hebt, een zacht matras dat je dan moet kiezen voor een hard kussen. Heb je een klein postuur en een stevig matras? Kies dan voor een zacht kussen. 

Rugslaper op een traagschuim kussen

Vulling van een hoofdkussen voor rugslapers

De vulling van een kussen is enorm belangrijk. Je moet namelijk in de goede positie liggen, alleen is het ook heel erg fijn als het goed en lekker aanvoelt. Er zijn onwijs veel mogelijkheden als het aankomt op de vulling van je kussen. De vulling speelt een belangrijke rol als het aankomt op de stevigheid. Er zijn vullingen die meer gebruikt worden bij kussens voor buikslapers. Net als dat er vullingen zijn die meer gebruikt worden bij hoofdkussens voor buikslapers. In het geval van de rugslapers is een harde tot medium kussen meer geschikt. 

Latex hoofdkussen

Een van de meest gebruikte hoofdkussens onder rugslapers is een latex kussen. Dit komt vooral door de stevigheid van een latex kussen. Het ontlast de drukpunten van je lichaam en ventileert daarnaast erg goed. De meeste rugslapers gebruiken een medium tot hard kussen. Vandaar dat een latex kussen populair is onder rugslapers.

Traagschuim hoofdkussen

Dit kussen is bij uitstek het kussen tegen nekklachten. Traagschuim kussen voor rugslapers helpt omdat het zich aanpast aan de vormen van je lichaam. Traagschuim kussens zijn de meest populaire kussens voor rugslapers.Het is een vormvast materiaal, uitstekende ondersteuning en werkt drukverlagend. Het kussen helpt de nek- en rugwervels recht te houden.

Wol kussen

De meeste mensen krijgen al de kriebels bij een wol kussen. De realiteit is alleen dat ze heel erg comfortabel zijn en helemaal niet kriebelen. Wol is simpelweg een natuurlijk materiaal dat vochtregulerend is. De vochtregulatie is de reden dat een kussen altijd schoon en fris aanvoelt. Het neem vocht op en stoot het gemakkelijk weer af. In wollen kussens zit tevens de stof lanoline. Dit maar het kussen zelfreinigend en vuilafstotend.

Synthethisch kussen

De synthetische kussens zijn opgebouwd uit polyesther vezels. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende soorten die elkaar ondersteunen. Het synthetische kussen gebruikt holle- en micro-gel polyesther vezels. Net als de meeste kussens vandaag de dag zijn ze vaak anti-huisstofmijt.

Dons kussen

Donzen kussen zijn ideaal voor mensen met een huisstofmijt allergie. Daarnaast is dit misschien wel de meest gebruikte vulling in kussens. Het materiaal is enorm veerkrachtig en kan goede ondersteuning bieden. Verder vormt het zich makkelijk naar je lichaam. Dit maakt donzen kussens erg geliefd. 

Het perfecte hoofdkussen voor rugslapers

Wij vragen ons af of die wel bestaat. Dit is hetzelfde als het beste matras. Veel van deze zaken zijn erg subjectief. Echter, er zijn altijd enkele belangrijke punten om op te letten. De vulling, gebruikt materiaal, je klachten, je lichaam, je gewicht, de stevigheid en daarnaast natuurlijk je persoonlijke voorkeur voor stoffen en materialen. Heb jij een kussen en wil je weten of het tijd is om je hoofdkussen te vervangen? Of heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons dan weten in de comments.

0 Points