fbpx

Hoofdkussens voor zijslapers

Iedereen heeft wel eens een nachtje slecht geslapen en weet hoe vervelend dat kan zijn! Niet alleen het draaien en woelen in de nacht, maar vooral vanwege de gevolgen de dag erna. Je staat vermoeid op en weet dat het een lange dag zal gaan worden. De hele dag lang worden je gedachten beziggehouden met de fantasie om heerlijk je bedje in te kruipen, maar je moet nog zo lang… 

De vermoeidheid en afwezige gedachten zijn gevolgen van slaapgebrek. Een goede nachtrust is namelijk superbelangrijk voor je mentale en zélfs je fysieke gezondheid! Het is dus van groot belang dat je goed kunt slapen, maar wat heb je daarvoor nou precies nodig? Uit onderzoek blijkt dat een goed hoofdkussen de sleutel tot succes is en speelt een grote rol in de kwaliteit van je slaap! Er zijn verschillende hoofdkussens voor verschillende soorten slapers. Zo zijn er kussens voor zijslapers die de slaper voorzien van een goede ondersteuning om eventuele nek- en rugpijn tegen te gaan.  Verder zijn er hoofdkussens voor rugslapers en kussens voor buikslapers.

Wat is een zijslaper en wanneer ben je er een?

De naam zijslaper verklapt het eigenlijk al, maar een zijslaper is iemand die op zijn zij slaapt. Zo zijn er naast zijslapers ook de klassieke rug- en buikslapers. Omdat een zijslaper niet zoals een rugslaper helemaal recht ligt, is het kussen voor zijslapers extra belangrijk. Het beste hoofdkussen voor zijslapers zorgt ervoor dat het hoofd op een rechte lijn ligt met de nek en rug. Je kunt er heel makkelijk achter komen wat voor slaper je bent. Kijk vannacht voor het slapen hoe je het meest comfortabel ligt en in welke positie je in slaap valt. Als je het lekkerste op je zij ligt en je daar het beste bij voelt ben je hoogstwaarschijnlijk een zijslaper! 

Voor- en nadelen van zijslapen

Als zijslaper met een goed hoofdkussen liggen je rug, nek en hoofd netjes recht op een lijn. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends zonder pijntjes wakker wordt. Daarnaast zorgt de open positie ervoor dat ook je luchtwegen mooi openstaan waardoor je de hele nacht goed kunt ademen. Dit zorgt ervoor dat de kans op snurken en slaapapneu verkleind wordt. Geen slapeloze nachten meer door je snurkende partner. Je hoeft alleen nog maar de neusknijper of kurk te vervangen voor een goed kussen voor zijslapers! Ook is, in vergelijking tot rug- en buikslapers, de slokdarm een stukje verhoogd. Vanwege deze kleine verhoging is de kans op brandend maagzuur (reflux) een stuk kleiner!

Enige nadelen die zijslapers soms kunnen ervaren is wanneer ze te strak opgerold liggen tijdens hun slaap. Hierdoor komt er veel druk op de longen en de buik wat voor milde klachten kan zorgen. Daarnaast ligt een zijslaper, logisch, op de zij. Dit betekent dat voornamelijk de arm en schouder het volledige gewicht van het torso dragen. Op den duur kan dit zorgen voor klachten aan de schouder en soms een slaaparm waarvan je je ’s nachts kapot schrikt!

Al om al is zijslapen dus zo gek nog niet. Vooral met de beste hoofdkussens voor zijslapers zijn de voordelen goed, en de nadelen minder te merken!

Lichamelijke klachten zijslapers

Zoals voorheen al genoemd kunnen zijslapers klachten ervaren, vooral wanneer ze niet de beste hoofdkussens voor zijslapers gebruiken. Het belang van een goed hoofkussen lijkt misschien minimaal, maar uit onderzoek blijkt dat juist het kussen zo belangrijk is. Ook is het zijslapen een positie die soms veel vraagt van het lichaam vanwege de beperkte hoeveelheid punten waar het lichaam het matras raakt. Zijslapers zonder een goed kussen voor zijslapers kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Druk op de longen en buik
  • Te veel druk op de arm wat kan resulteren in een slaaparm
  • Veel druk op de schouder waardoor schouderklachten kunnen ontstaan
  •  Slaaprimpels als gevolg van druk op één kant van het gezicht

De gevolgen van een verkeerd kussen voor zijslapers liegen er dus niet om. Daarnaast zorgt dit ook voor een slechte nachtrust. Dit resulteert op den duur in fysieke en mentale vermoeidheid. Een goed kussen is dus superbelangrijk!

Vulling van een hoofdkussen voor zijslapers

Nu we hebben geleerd of je een zijslaper bent en wat de voor- en nadelen daarvan zijn, is het tijd om het te hebben over de vulling van je hoofdkussen. Er zijn veel verschillende soorten vulling voor hoofdkussens van zijslapers. Het soort kussen wat voor zijslapers goed werkt is een hoog en stevig kussen. Vooral mensen die wat breder zijn hebben hier veel profijt van. Naast het kussen zelf is natuurlijk ook de vulling en het materiaal van groot belang voor jouw nachtelijke comfort. 

Latex hoofdkussen

Een latex kussen is stevig en behoudt zijn vorm goed. Dit zorgt voor goede ondersteuning van het lichaam en ontlast zo de arm en schouder. Daarnaast blijven je nek en rug netjes recht liggen en heb je minder kans op nek- en rugklachten. 

Wollen hoofdkussen

Wol klinkt misschien niet als het meest comfortabele, maar niks is minder waar. Wol is van nature stevig materiaal en vochtregulerend. Dat houdt in dat het vochtverlies tijdens de slaap absorbeert. Daarnaast stoot wol het vocht ook weer makkelijk af. Dit zorgt voor een fris en stevig kussen!

Synthetisch traagschuim hoofdkussen

Synthetische zijslaapkussens zijn vooral goed voor mensen met allergieën. Dit komt onder andere doordat synthetische traagschuim kussens goed wasbaar zijn. Hierdoor worden bijvoorbeeld huisstofmijt en andere bacteriën eruit gewassen. Ze bestaan uit verschillende polyestervezels. Door veel vulling in het kussen wordt het een stevig kussen en perfect voor zijslapers. 

Kussen van kapok

‘Het kussen van kapok’ klinkt bijna als een soort kindersprookje, maar kapok is afkomstig van een tropische boomsoort. Het plantaardige materiaal is steviger dan dons maar veert beter mee dan wol. Een perfecte tussenweg voor zijslapers die opzoek zijn naar een perfecte stevigheid. Ook is kapok hypoallergeen, net zoals polyester.

Beenkussen voor zijslapers

Naast de vullingen van het hoofdkussen is er nog een ander kussen dat van groot belang kan zijn voor de gezondheid van zijslapers. Het beenkussen stop je tussen je benen en dit zorgt ervoor dat de benen netjes recht blijven liggen. Op deze manier blijft het gehele lichaam recht en voorkom je nek- en rugklachten. Ook biedt het steun aan de benen en verlost het ze deels van de druk. Een perfecte toevoeging naast een goed hoofdkussen voor zijslapers!

Het perfecte kussen voor zijslapers

Eén perfect kussen bestaat eigenlijk niet. Wel bestaan er perfecte kussen voor specifieke mensen. Het is allemaal een kwestie van eigen smaak voor gevoel, stevigheid en materiaal. Belangrijk is dus dat je goed let op deze aspecten bij het uitkiezen van een goed hoofdkussen. Vergeet niet dat de vulling en de stevigheid een grote rol spelen voor jou als zijslaper. Nu is het alleen nog kijken naar welk materiaal jij het lekkerst vindt liggen en letten op hypoallergene kussens. Succes! 

0 Points