fbpx

Polyether matras

In het Westen zijn matrassen heel normaal, maar wist je dat er ook plekken zijn waar mensen niet op matrassen slapen? In sommige landen, en dan vooral de warmere, slapen mensen bijvoorbeeld op een matje of op een koeienhuid. Een matras, en vooral een polyether matras, houdt namelijk veel warmte vast. Als je al in een warm land woont is dat niet echt iets waar je op zit te wachten. Wist je dat ze in de ruimte überhaupt op niks slapen? Daar kruipen ze in een soort slaapzak, meer niet. Dit komt omdat er gewichtloosheid is en ze dus geen zachte ondergrond nodig hebben. Maar als je dit leest woon je hoogstwaarschijnlijk in Nederland en slaap je dus op een matras. In dit artikel kijken we vooral naar polyether en koudschuim matrassen, maar wat zijn dat nou precies?

Inhoudsopgave

Wat is een polyether matras?

Polyether is een soort schuim dat in bijvoorbeeld matrassen wordt gebruikt. Het polyether schuim is erg goedkoop en daarom een polyether matras ook. Het schuim in een polyether matras heeft een gesloten celstructuur en is daarom niet vochtregulerend. Ook kan het erg warm worden omdat het schuim niet goed ventileert. Daarnaast zorgt de gesloten celstructuur in het polyether schuim ervoor dat er snel kuilvorming ontstaat in het matras. Dit zorgt voor een minder comfortabel matras en kan eventueel voor klachten zorgen. 

Verschil tussen polyether matras en een koudschuim matras?

Zoals voorheen genoemd heeft een polyether matras een dichte celstructuur. Dit zorgt ervoor dat een polyether matras niet ventileert, niet duurzaam is (want er ontstaat snel kuilvorming) en het een stug matras is. De ervaring van een polyether matras is voornamelijk dus erg slecht. Een koudschuim matras daarentegen heeft juist een open celstructuur. Koudschuim is op dit moment ook ongeveer het meest moderne schuim op de markt. De open celstructuur van een koudschuim matras zorgt ervoor dat het veel veerkrachtiger is dan een polyether matras. Door de veerkrachtigheid ontstaat er minder snel kuilvorming en dat maakt een koudschuim matras duurzamer. Ook ventileert het beter en zal het de warmte dus beter kwijt kunnen raken dan een polyether matras. Koudschuim matrassen zijn de opvolgers van polyther matrassen. Dit maakt ze beter dan de oudere en goedkopere polyether matrassen. Een van de weinige nadelen van een koudschuim matras is dat ze wat duurder zijn dan polyether matrassen. Omdat de polyether matrassen zo goedkoop zijn kan je ze prima gebruiken voor bedden waar niet veel in geslapen wordt, zoals bijvoorbeeld logeerbedden. De kuilvorming in polyether matrassen ontstaat pas wanneer er veel op geslapen wordt, dus als er bijna niet op geslapen wordt kan het matras alsnog lang mee. Als je dus moet kiezen tussen een polyether matras of een koudschuim matras moet je vooral kijken naar het gebruik ervan. Is het voor in de ‘master bedroom’? Dan is koudschuim de betere optie. Wordt er maar weinig op geslapen? Dan is een polyether matras een prima keuze om wat geld te besparen. 

Wat is SG-waarde?

SG is kort voor soortelijk gewicht. De SG-waarde wordt bij matrassen gebruikt om het aantal kilo schuim per kubieke meter aan te geven. Als er dus een lage SG-waarde wordt aangegeven bij een matras betekent dit dat er minder materiaal en meer lucht in zit. Echter zegt de SG-waarde niks over hoe hard of hoe zacht een matras is. Als een polyether matras bijvoorbeeld een lage SG-waarde heeft betekent dit dat het matras voor een groot deel alleen maar uit lucht bestaat. Dit betekent dat er heel snel kuilvorming zal ontstaan door het gebrek aan materiaal in het matras. De SG-waarde van polyether is over het algemeen al vrij laag, vandaar ook de goedkope prijs. Als vuistregel kan je dus redeneren dat een hoge SG-waarde meestal betere kwaliteit van het matras betekent. Bij koudschuim wordt ook wel gesproken van een HR-waarde. Dit staat voor High Resilience, wat hoge veerkracht betekent. Als ergens de HR-waarde wordt gegeven kan je er dus eigenlijk al vanuit gaan dat het een koudschuim matras is. Ook hier geldt dat hoe hoger de waarde hoe beter de kwaliteit van het matras. 

Is een polyether matras slecht?

Een polyether matras blijft natuurlijk gewoon een matras en dus kun je er prima op slapen. Polyether matrassen zijn niet slecht, er zijn gewoon heel veel betere matrassen. Zoals voorheen al genoemd zijn ze prima als ze niet te veel gebruikt worden. In je eigen slaapkamer raden we je wel eerder een koudschuim matras aan. Bij een polyether matras ontstaat er snel kuilvorming. Dit kan op lange termijn zorgen voor rug- en nekklachten als je erop blijft slapen. Omdat je het matras dus regelmatig zou moeten vervangen om de klachten tegen te gaan, is het geen duurzaam matras. Vanwege de snelle kuilvorming biedt het matras ook niet echt veel comfort tijdens het slapen. Al om al zijn polyether matrassen dus niet top, wel heel goedkoop. Maar zoals onze ouders altijd zeggen: goedkoop is duurkoop. 

0 Points