fbpx

De online hoofdkussen test van 2023

De meeste mensen zijn zich wel bewust van het belang van een goed matras, maar dit geldt lang niet altijd voor het hoofdkussen. Het verschil in slaaphouding tussen rug-, zij- en buikslapers is erg groot. Het hoofdkussen bepaalt jouw comfort in deze slaaphouding voor een groot deel en zo ook jouw nachtrust. In deze online test kijken we naar een aantal populaire kussens en hopen we het beste kussen voor jou te vinden. Voordat we van start gaan beantwoorden we nog even kort een aantal belangrijke vragen zodat je nog beter kunt beginnen aan je zoektocht naar jouw beste hoofdkussen!

Inhoudsopgave

Wat is het beste hoofdkussen?

Een lastige vraag die eigenlijk ook niet zomaar te beantwoorden valt. Het beste hoofdkussen is namelijk per persoon verschillend en hangt af van vele factoren. Zo is het beste kussen voor buikslapers een redelijk plat kussen, omdat hierdoor de nek en rug rechter komen te liggen dan bij een dik kussen. Bij rugslapers zijn de beste hoofdkussen juist heel stevig. Hierdoor zakt het hoofd namelijk niet te ver naar achter. Ook zijslapers hebben een stevig kussen nodig, maar ook een kussen dat meegeeft. Het beste kussen voor zijslapers is dus een kussen dat ondersteuning biedt maar ook zacht en comfortabel is. Desondanks de meeste mensen in een van de bovenstaande posities in slaap vallen, slapen de meeste mensen niet de gehele nacht in deze positie. Omdat je dus wisselt van posities in de nacht is het beste hoofdkussen dus een kussen dat geschikt is voor alle soorten slapers! 

Wat is het beste kussen voor je nek(klachten)?

Nekklachten zijn in sommige gevallen het gevolg van een slecht hoofdkussen. Zelfs als dit niet het geval is zou een goed hoofdkussen je nekklachten kunnen verminderen of zelfs verhelpen. Het beste kussen voor je nek hangt wederom af van je slaaphouding. Toch worden vaak traagschuim kussens aanbevolen omdat deze zich vormen naar je hoofd. Hierdoor wordt de druk verminderd en komt je nek rechter te liggen in verhouding met je rug. Bij ernstige klachten zou je ook nog kunnen kijken naar een kussen met een nekrol.

Beste hoofdkussen tegen nekklachten

Beste vulling voor een kussen

Voor de vulling van het hoofdkussen geldt wederom dat het erg afhangt van je persoonlijke smaak. Ook je slaaphouding speelt weer een grote rol. Tegenwoordig zijn er supermoderne soorten schuim op de markt die veel comfort bieden voor elke soort slaper. Ook bestaan enkele kussens nu uit meerdere soorten schuim waardoor het hoofdkussen nog beter wordt. Toch zijn er ook nog veel klassieke kussens van dons op de markt. Ook deze hoofdkussens vinden veel mensen erg comfortabel. Het hangt allemaal van je eigen smaak af, maar de hoofdkussens met verschillende soorten schuimen lagen horen wel degelijk bij de beste vullingen voor hoofdkussens. 

Emma – Traagschuim kussen

De eerste op onze online hoofdkussentest is het Traagschuim kussen van Emma. Het hoofdkussen is naar eigen zeggen een kussen om van te dromen. Het hoofdkussen bestaat uit drie verschillende lagen die allemaal verwijderd kunnen worden. Op deze manier zou het hoofdkussen geschikt zijn voor alle soorten slaaphoudingen en lichaamstypes. Verder houden het Airgocell-schuim en de vochtregulerende UltraDry-hoes je koel gedurende de hele nacht. Ook is het hoofdkussen gemaakt van een duurzame soort schuim waardoor het kussen zijn vorm behoudt. Ten slotte is de hoes gemakkelijk te verwijderen waardoor je hem zo in de wasmachine kunt gooien. 

Het Emma Traagschuim kussen bestaat uit:

  • Een verkoelende hoes die vochtregulerend is
  • Een visco-elastische laag die zorgt voor een goede ondersteuning van het hoofd
  • Een zacht en ultra-ademende laag die zorgt voor een goede slaaptemperatuur
  • Een iets zachtere visco-elastische laag die zorgt voor ondersteuning

Nog even ter verduidelijking, visco-elastisch is eigenlijk gewoon een ander woord voor traagschuim. Het hoofdkussen is 70×40 cm en heeft een totaalgewicht van 1500 gram. Daarnaast zijn de bezorging en de retournering gratis en kan je ook 100 nachten proefslapen. Het Emma Traagschuim kussen komt met een prijskaartje van 74,- euro. 

Het bovenstaande is wat Emma zelf zegt over het kussen, laten we nu even kijken naar wat andere mensen ervan vinden.

Emma – Traagschuim kussen reviews

Als we kijken op de site van Emma (emma-matras.nl) zien we over het algemeen redelijk positieve reacties. Ook de gemiddelde beoordeling is 4.74 van de 5 sterren. Als we toch even verder zoeken op het internet komen we ook behoorlijk wat negatieve beoordelingen tegen, zoals deze. Ten eerste kaarten ze aan dat het Emma kussen bestaat uit verschillende lagen schuim. Dit betekent dus wel dat het gehele kussen puur uit schuim, oftewel plastic, bestaat. Verder zegt Emma dat het hoofdkussen geschikt is voor elke soort slaper, wat op zich klopt omdat elke laag te verwijderen is om het zo te maken naar jouw slaaphouding. Echter draaien mensen in hun slaap en veranderen dus regelmatig van slaaphouding. Dit zou dus betekenen dat je ’s nachts de lagen zou moeten veranderen. Een lastige en vermoeiende opgaven. Ten tweede zorgt de middelste laag ervoor dat je hoofdkussen koel blijft. Als je deze nou zou moeten verwijderen voor jouw slaaphouding betekent het dat je achterblijft met een warm hoofdkussen. Ten slotte betaal je 74 euro voor de drie lagen en zou het dus zonde zijn als je er maar één gebruikt. 

 

 

Matt Sleeps – Traagschuim kussen

De tweede op onze lijst is het Traagschuim kussen van Matt Sleeps. Volgens hen hebben ze na drie jaar testen het beste hoofdkussen ontwikkelt. Hun best geteste hoofdkussen is nu op de markt om voor ons als consument te kopen. Het hoofdkussen is geschikt voor zowel rug als zijslapers. Het schuim in het hoofdkussen bestaat uit een opencelstructuur wat ervoor zorgt dat het kussen mooi koel blijft. Naast het schuim dat ademt beschikt het kussen ook nog eens over maar liefst 242 ventilatiegangen waardoor het nog koeler blijft. De hoes die om het hoofdkussen zit is gemakkelijk te verwijderen en wasbaar op 40 graden. Het hoofdkussen is opgebouwd uit lagen traagschuim en koudschuim. Deze lagen zorgen voor goede ondersteuning van het hoofd maar ook voor drukverlaging waar nodig. Het hoofdkussen is 70×40 cm en komt met een prijs van 89,- euro. Daarnaast kan je het 30 nachten uitproberen met gratis verzending en retour. 

Matt Sleeps – Traagschuim kussen reviews

Matt Sleeps wordt voornamelijk beoordeeld op zijn matrassen. Deze beoordelingen zijn eigenlijk allemaal ontzettend positief. Als je kijkt op mattsleeps.com zie je ongeveer 100 pagina’s aan beoordelingen (in totaal 366) waarvan het gemiddelde 4.7 van 5 sterren is. Uiteraard is een matras geen hoofdkussen. Toch kunnen we na het lezen van vele beoordelingen van zowel consumenten als kranten en andere blogs deduceren dat ook het hoofdkussen in de smaak valt. 

 

 

Tempur Original – Traagschuim kussen

We zijn aanbeland bij de derde op onze online hoofdkussentest, het Tempur Orignal traagschuim kussen. Het hoofdkussen is speciaal ontwikkelt voor een goede ondersteuning voor de nek. Het wordt dan ook door hen aanbevolen voor mensen met behoefte om hun rug-of nekklachten te verminderen. Het hoofdkussen is opgebouwd uit visco-elastische cellen die zich aanpassen aan je lichaam. Verder is de kussensloop wasbaar op 60 graden waardoor al het stofmijt wordt gedood. Het Temur Original kussen is beschikbaar in drie verschillende maten: Queen S (61x31x8/5), Queen M (61x31x10/7) en Queen L (61x31x11,5/8,5). Het kussen komt met een prijskaartje van 129,- euro. Ten slotte is de verzending gratis en heb je drie jaar garantie. 

Tempur Original – Traagschuim kussen reviews

Op de site zelf staan maar 23 reviews. De reviews zijn over het algemeen redelijk positief en hebben een gemiddelde van 4.3 sterren van de 5. Verder kunnen we geen reviews vinden van het Tempur Original kussen, maar wel nog een aantal over een ander hoofdkussen van Tempur. Ook hier zijn de beoordelingen redelijk, zo rond de 4,4. 

 

 

Ducky Dons – Double Face tweekamer puntkussen

We zijn alweer bijna aangekomen bij de laatste op onze lijst, maar nu nog eerst even de vierde. Het Double Face tweekamer puntkussen van Ducky Dons is een traditioneel hoofdkussen. Het kussen is verdeeld in twee verschillende kamers. Een daarvan is gevuld met 90% eendendons en de andere met gesorteerde eendenveertjes. Dit maakt het hoofdkussen zacht en stevig. Daarnaast is het tijk van 100% katoen. Ook heeft het hoofdkussen verschillende certificaten, namelijk: RDS (Responsible Down Standard), Nomite Label (geschikt voor mensen met allergie voor huisstofmijt) en Downafresh (dons is zorgvuldig gereinigd en gedroogd volgens strenge Europese kwaliteitseisen). In Nederland is het kussen 60×70 cm. Het hoofdkussen kan bij bijvoorbeeld Beterbed besteld worden voor 69,- euro. 

Ducky Dons – Double Face tweekamer puntkussen reviews

Alleen op bol.com staan een aantal reviews (6). Met een gemiddelde van 4.2 van de 5 sterren scoort het oké. De reacties spreken van een dik en stevig kussen. Voor degene die het kussen 2 sterren gaf was het te dik, maar die had dan misschien even beter moeten kijken wat hij kocht. De rest is positief en vindt ook de twee verschillende zijdes een fijne bijkomstigheid. Het kussen wordt voor een dons kussen relatief goedkoop verkocht en krijgt over het algemeen positieve beoordelingen. 

 

 

Vandyck – ‘Rood label’ hoofdkussen

De laatste op onze lijst is het ‘Rood label’ hoofdkussen van Vandyck. Het kussen is zacht in het midden en stevig aan de zijkanten. Dit komt doordat de kern van het kussen gevuld is met 65% ganzendons en 35% ganzenveertjes. De randen met 85% ganzenveertjes en 15% ganzendons. Het tijk is 100% katoen en het kussen is diervriendelijk geproduceerd. Het kussen kan schoongemaakt worden door middel van chemische reiniging. Hier komt geen water aan te pas en daar dankt het zijn Engelse naam ‘dry cleaning’ ook aan. Het hoofdkussen is 60×70 cm en kost 99,95 euro. Als je het via vandyckshop.nl bestelt voor 16:00 is het binnen 24 uur in huis. Vanaf 50 euro is de verzending gratis, de eventuele kosten van de retournering zijn daarentegen voor de consument zelf. 

Vandyck – ‘Rood label’ hoofdkussen reviews

Op de site van Vandyck zelf staan geen reviews van het kussen. Als we even verder zoeken komen we er wel een paar tegen op wehkamp.nl. De reacties zijn niet overweldigend. Zo zeggen een aantal mensen dat het kussen heel snel plat wordt, zelfs na dagelijks opkloppen. Een ander noemt het kussen juist perfect en heeft eindelijk wat ze al jaren zocht. Met een gemiddelde van 3 van de 5 sterren staat het kussen niet bovenaan onze lijst. 

 

 

Wat is het beste hoofdkussen?

Conclusie: Beste hoofdkussen

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat er niet één beste hoofdkussen is. Kijk goed naar jouw favoriete slaaphouding (de slaaphouding waarin je in slaap valt) en kijk dan naar het soort hoofdkussen dat daarbij hoort. Wees niet bang om er is eentje te bestellen en uit te proberen, want de meeste kun je gratis retourneren. Uit onze lijst komt Matt Sleeps met hun Traagschuim kussen het beste uit de verf. Met hun moderne lagen schuim en vele ventilatiegangen hebben zij een mooi en comfortabel hoofdkussen op de markt gebracht. Ook de reviews over het bedrijf zelf zijn erg lovend vanuit zowel de consument als kranten en blogs. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met jouw zoektocht naar het beste hoofdkussen. Laat ons weten wat je ervan vond en deel jouw ervaringen met hoofdkussens. Alvast bedankt en veel succes! 

Veelgestelde vragen

Hoe kies je een goed kussen?

Een goed kussen verschilt per persoon en zijn/haar slaaphouding. Het begint bij het identificeren van welke type slaper je bent. Zo is het bij rugslapers belangrijk dat het kussen stevig is, zodat het hoofd niet te ver zakt. Bij buikslapers is een relatief platte kussen geschikt, zodat de nek en rug recht liggen. Zijslapers hebben een stevig kussen nodig dat ondersteuning geeft, maar tegelijkertijd ook zacht en comfortabel ligt. Dit zijn drie slaaphoudingen, maar het komt ook vaak voor dat er gedraaid wordt in de slaap. Dit is zeker goed om mee te nemen.

Wat is het beste kussen voor je nek(klachten)?

Nekklachten kunnen door verschillende factoren komen. Daar is een slecht hoofdkussen een van. Ook hier hangt de slaaphouding weer veel vanaf. Aangezien een traagschuim kussen zich naar het hoofd aanpast wordt dit erg aangeraden.

Wat is een duurzaam kussen?

Dit is een kussen dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd en van duurzame materialen wordt gemaakt. Dit kunnen nieuwe, duurzame stoffen zijn maar ook gerecyclede materialen.

Hoe kun je een kussen het beste wassen?

Het is zeker mogelijk om een kussen te wassen in de wasmachine. Dit kun je het beste doen met een klein drupje wasmiddel op een fijne wasprogramma van 60 graden. Hierbij is het belangrijk dat al het wasmiddel uit de kussen gaat, dus kies hierbij voor een wasprogramma met een spoelstand.

Hoevaak moet je een kussen vervangen?

Een kussen gaat gemiddeld 2 à 3 jaar mee. Zoals je kunt zien gaat een kussen relatief korter mee dan de rest van de slaapartikelen. Dit komt doordat het kussen relatief meer gewicht moet dragen en vaker aan vervanging toe is.

Welke soorten vullingen bestaan er voor een kussen?

Er zijn verschillende vullingen beschikbaar, maar het grootste gedeelte van de hoofdkussens heeft een synthetische vulling. Al is de traditionele donskussen nog steeds erg populair. Verder is het schuimkussen ook een hele goede optie, aangezien dit zich vormt naar het lichaam en een goede ondersteuning geeft.

Wat is het beste materiaal voor een hoofdkussen?

De juiste vulling van een hoofdkussen hangt af van je persoonlijke smaak en slaaphouding. Er zijn veel verschillende soorten schuim wat gebruikt wordt voor kussens, maar ook dons is nog steeds een favoriet. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van je eigen voorkeur, maar de kussens met verschillende lagen schuim horen bij de toppers van de hoofdkussens.

Welk merk kussen is het beste?

Uit onze review is naar voren gekomen dat de traagschuim kussen van Matt Sleeps het beste uit de test komt. Dit kussen bestaat namelijk uit meerdere lagen schuim en heeft ventilitatiegangen, waardoor het kussen erg comfortabel ligt. Je kunt het Matt kussen zelf gratis 30 nachten proefslapen met gratis verzending en retour.

Wat zijn de voordelen van een kussen online kopen?

Het is aantrekkelijk om een kussen online te kopen, omdat veel webshops een goede service aanbieden. Zo zijn er merken waarbij je de kussen gratis kunt uitproberen met gratis verzending en retour. Vergeet hier niet op te letten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

0 Points

Polyether matras - koudschuim matras - BedTwijfelaars
Previous Article