Bedwantsen hebben de afgelopen jaren een comeback gemaakt en zijn een meer voorkomende plaag geworden bij mensen thuis.
Inhoudsopgave
- Geschiedenis van bedwantsen
- Vragen bedwantsen
- Waarom bijten bedwantsen?
- Hoe zien bedwantsen eruit?
- Waar komen bedwantsen vandaan?
- Hoe controleer je op bedwantsen?
- Hoe kom je van bedwantsen af?
- Hoe voorkom je dat bedwantsen bij je thuis komen?
Geschiedenis van bedwantsen
Het verhaal van bedwantsen gaat ver terug, tot de prehistorie. Vleermuizen en vogels waren hun eerste gastheren, maar uiteindelijk werden mensen hun onwillige prooi.
Verschillende middeleeuwse verslagen maken melding van bedwantsen in heel Europa, maar ze waren pas in de 18e eeuw vooral actief in Londen. Bedwantsen kwamen mogelijk aan met geïmporteerd hout dat werd gebruikt om de stad te herbouwen na de Grote Brand van Londen. Met de industriële revolutie en de resulterende bevolkingsexplosie van grote steden, bleven bedwantsen groeien in populatie.
In de 20e eeuw zorgde de komst van betaalbare elektrische verwarming ervoor dat bedwantsen het hele jaar door konden overleven, groeien en broeden. Bedwantsen vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een ernstige bedreiging voor de gezondheid op militaire bases. Door het gebruik van pesticiden zoals DDT werden de populaties van bedwantsen verminderd.
In de jaren vijftig bleef de populatie bedwantsen afnemen, hoogstwaarschijnlijk door het voortdurende gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Maar bedwantsen hebben de afgelopen jaren een comeback gemaakt. Vooral deer meer internationale reizen van en naar regio’s in de wereld waar bedwantsenpopulaties niet worden bestreden. Een grotere markt voor tweedehands meubilair, een groeiende resistentie tegen pesticiden onder bedwantsen en de uitroeiing van ander ongedierte dat op bedwantsen jaagt, heeft mogelijk ook bijgedragen tot deze heropleving.
Veelgestelde vragen over bedwantsen
Hoewel het niet bekend is dat bedwantsen ziekten verspreiden, zijn ze een ernstige ergernis voor de mens. Hun beten kunnen jeuk en in extreme gevallen allergische reacties veroorzaken. De jeuk kan leiden tot intensief krabben, wat op zijn beurt kan leiden tot een infectie van de huid.
Waarom bijten bedwantsen?
Bedwantsen bijten omdat ze zich voeden met bloed. Hun minuscule tandjes steken in de huid om het bloed te injecteren met pijnstillers en anticoagulantia. Dit voorkomt dat het bloed stolt en hun maaltijd verstopt. Bedwantsen worden aangetrokken tot hun potentiële gastheren door de aanwezigheid van kooldioxide en warmte. Ze hebben de neiging zich te voeden met blootgestelde delen van de huid zoals de rug, armen en nek, maar vermijden gebieden zoals de achterkant van de knieën en oksels.
Ongeveer 20% van de menselijke slapers heeft geen allergische reactie op bedbeten, maar sommige hebben extreme allergische reacties. Bedwantsbeten resulteren meestal in rode zwelling zonder een zichtbare rode vlek op de plaats waar ze zich voeden, maar als veel bedwantsen samenkomen om zich te voeden met een bepaald deel van de huid, kunnen rode stippen zichtbaar zijn nadat de algemene rode zwelling Sommige mensen kunnen last krijgen van netelroos of uitslag waardoor de huid rood wordt.
Maar ook angst, stress en slapeloosheid kunnen het gevolg zijn van veelvuldige beten, en in sommige gevallen kan de onwillige gastheer een obsessieve overtuiging ontwikkelen dat ze worden geteisterd door parasieten.
Hoe zien bedwantsen eruit?
Bedwantsen lijken op een aantal andere plagen, zoals vlooien, teken, boekenluizen, tapijt- en spintkevers en kakkerlaknimfen. Voordat je tijd en geld investeert in de bestrijding bedwantsen, is het belangrijk om te controleren of ze daadwerkelijk in uw beddengoed of meubels aanwezig zijn.
De twee typische soorten bedwantsen zijn Cimex lectularius (de gewone bedwants) en zijn tropische neef, Cimex hemipterus . Een volwassen bedwants is ovaal, roodbruin of bruin en 5-7 mm lang (ongeveer zo groot als een appelpit). Ongevulde bedwantsen kunnen plat lijken, terwijl insecten die net een bloedmaaltijd hebben gegeten, rond kunnen lijken als een langwerpige ballon. Ze kunnen gestreept lijken vanwege haargroei met patronen. Bedwantsen hebben twee antennes/voelsprieten, zes poten en een kleine set vleugels – dat wil zeggen niet-functionele vleugels die nog steeds bestaan uit een eerdere evolutionaire iteratie van de bedwantsoort.
Groei van bedwantsen
Bedwantsen groeien in feite door zes verschillende stadia. De eerste vijf stadia zijn nimfen en de onvolgroeide bedwantsen in dit stadium zijn meestal lichter van kleur of zelfs doorschijnend. In elk stadium van hun groei zullen ze hun buitenste laag of exoskelet vervellen (werpen) totdat ze volwassen zijn als bedwants.
Bedwantseieren zijn klein – meestal 1 mm lang. Deze eieren zijn langwerpig en zien eruit als rijstkorrels. Bedwantsen leggen vaak eieren in de kieren van meubels of de naden van matrassen. Vaak blijven ze aan de oppervlakte hangen en zijn ze moeilijk af te schudden.
Waar komen bedwantsen vandaan?
Bedwantsen bestaan al miljoenen jaren. In het begin voedden ze zich met vleermuizen (ze zijn verwant aan vleermuizen ), vervolgens vogels en vervolgens alle soorten slapende dieren – inclusief mensen. Bedwantsen zijn over de hele wereld aanwezig geweest, maar een van de sterkste bijdragende factoren aan hun aanwezigheid is de mate van hygiëne in de omgeving.
Bedwantsen leven overal waar ze zich kunnen voeden. Ze zijn een probleem geworden in overbevolkte en slecht onderhouden gebieden zoals stedelijke sloppenwijken en in rijke voorstedelijke gebieden. Houd er rekening mee dat een bedwantsenplaag niet direct wordt veroorzaakt door sanitaire problemen. Een rommelig huis zal eerder een besmetting zien, simpelweg omdat de tekenen van bedwantsen gemakkelijker kunnen worden gemist, en de bedwantsen hebben meer plaatsen om zicht te verbergen.
Hoe controleer je op bedwantsen?
Bedwantsbeten zijn een van de gemakkelijkste manieren om de aanwezigheid van bedwantsen te detecteren. Het vinden van levende of dode bedwantsen in verschillende levensfasen is ook een substantiële indicator. Mannelijke en vrouwelijke bedwantsen zien er bijna identiek uit.
Bedwantsbeten zijn een van de gemakkelijkste manieren om de aanwezigheid van bedwantsen te detecteren. Het vinden van levende of dode bedwantsen in verschillende levensfasen is ook een substantiële indicator. Mannelijke en vrouwelijke bedwantsen zien er bijna identiek uit.
Matrassen of lakens met kleine roodachtige of roestkleurige vlekken kunnen wijzen op plaatsen waar bedwantsen zijn verpletterd. Donkere plekken in de buurt van matras- of beddengoednaden kunnen wijzen op uitwerpselen van bedwantsen. Er kan ook een zoete muffe geur zijn die de insecten afgeven wanneer ze worden bedreigd of geplet.
Sommige of al deze tekens kunnen erop duiden dat er bedwantsen aanwezig zijn. Als u deze symptomen vroegtijdig kunt opmerken, is het gemakkelijker om het bedwantsprobleem uit te roeien.
Bedwantsen leven meestal binnen 6 meter van hun slapende gastheer, maar ze kunnen zich naar verschillende kamers verspreiden. Voor de hand liggende plaatsen zijn matrassen en meubels, maar ze kunnen zich ook nestelen in loshangend behang, los tapijt, kleding, bedframes en zelfs stopcontacten. Deze schuilplaatsen kunnen het voor de gemiddelde huiseigenaar moeilijk maken om hun eigen ongediertebestrijding volledig te implementeren.
Hoe kom je van bedwantsen af?
Een van de eerste dingen die je wilt doen, de hoeveelheid rommel in besmette gebieden verminderen. Breng geen spullen uit een besmette kamer naar andere delen van je huis, die hun aanwezigheid alleen maar zouden verspreiden. Gooi in plaats daarvan items weg die je niet nodig hebt.
Voor spullen die je wel nodig hebt, verpakt ze in afsluitbare containers of zakken. Je wilt deze verzegelde plastic zakken naar een ander deel van het huis verplaatsen waar ze gedurende 2-5 maanden niet blijven staan, waarna eventuele bedwantsen hoogstwaarschijnlijk zijn overleden.
Verplaats het bed minstens 15 cm van de muren. Als je het kunt betalen, gooi je beddengoed weg. Het allerbeste, is om je matras te vernieuwen. Dit kan het moment zijn om opnieuw te investeren in een matras. Als je geen nieuw matras kunt kopen, stofzuig dan je matras, boxspring, plinten en bedframe grondig.
Gebruik een matrasbeschermer
Bedwantsen kunnen extreme hitte of kou niet overleven. Wasbare materialen, zoals beddengoed en kleding, moeten een half uur in zeer heet water (140 graden) worden gewassen en vervolgens nog een half uur op hoge droogstand (boven 104 graden) worden gedroogd – of chemisch worden gereinigd (dit wordt gedaan met chemicaliën ).
Artikelen die niet kunnen worden gewassen, kunnen ook in een vrieskist worden geplaatst, omdat bedwantsen niet langer dan acht uur aan een temperatuur van nul graden kunnen worden blootgesteld. Artikelen die niet kunnen worden blootgesteld aan warmtebehandelingen of koude temperaturen, kunnen eenvoudig 5-8 maanden worden bewaard, waardoor de bedwantsen kunnen verhongeren.
Nadat je de aangetaste ruimte hebt ontruimd, het bed van de muur hebt verwijderd en mogelijk aangetaste spullen hebt schoongemaakt of opgeslagen, is het tijd om de algemene ruimte schoon te maken en te stofzuigen. Dit is in feite een goed moment om je hele huis schoon te maken.
Chemische behandelingen om bedwantsen te elimineren
Als deze inspanningen bedwantsen niet elimineren, kun je misschien wat chemische behandelingen proberen. Maar houd er rekening mee dat een behandeling met chemische spullen andere gezondheidsrisico’s kan opleveren, vooral voor gezinnen met kinderen.
Droogmiddelstof
Droogmiddelstof wordt meestal gemaakt van diatomeeënaarde of silicapoeder. Dit stof trekt vocht uit de bedwantsen waardoor ze uitdrogen.
Vloeistof of spuitbussen
Producten zoals deze kunnen ook worden gebruikt om bedwantsen te elimineren, en sommige van deze insecticiden zullen na verloop van tijd bedwantsen blijven doden. Sommige sprays, Pyrethrins genoemd, zijn afkomstig van de chrysanthemumbloem, die dodelijk is voor bedwantsen. De nadelen van deze insecticiden zijn dat bedwantsen soms resistentie tegen de sprays ontwikkelen en dat de sprays zelf niet altijd in moeilijk bereikbare hoeken en gaten kunnen komen. Aan de positieve kant zijn er echter veel sprays en chemicaliën met een lage toxiciteit die zijn goedgekeurd voor gebruik binnenshuis.
Hoe kan ik voorkomen dat bedwantsen bij mij thuis komen?
De gemakkelijkste manier om bedwantsen te vermijden, is door je bagage na het reizen te inspecteren, je slaapzak na het kamperen in het bos te controleren en geen tweedehands meubilair te kopen, vooral als het om beddengoed gaat. Investeren in een nieuw matras en bedframe kan op lange termijn zijn vruchten afwerpen.
Bescherm je matras
Het gebruik van een matrasbeschermer is een andere geweldige manier om het risico op bedwantsen te minimaliseren, net als het regelmatig schoonhouden van je beddengoed door het wekelijks te verschonen en te wassen.
Houd de hoeveelheid rommel in je huis tot een minimum beperkt. Reinig en stofzuig je huis regelmatig om bedwantsen te verwijderen die mogelijk in je leefruimte zijn terechtgekomen, vooral als je in een appartement woont. Hoewel je de netheid van je eigen leefruimte kunt beheren, kun je niet bepalen wat andere mensen doen, dus blijf ijverig en inspecteer je matras of boxspring regelmatig.
Bewoners van een appartement die een wasserette delen, moeten vooral voorzichtig zijn met de wasruimte en hun kleding. Bewaar kleding die van jou is in aparte plastic zakken, of in ieder geval een aparte wasmand. Vouw je kleren in je eigen appartement of kamer.
De beste manier om met bedwantsen om te gaan
Bedwantsen zijn niet beperkt tot verarmde, overvolle gebieden. Ze verspreiden zich gemakkelijk en kunnen overal voorkomen. Met de toegenomen hoeveelheid reizen wereldwijd betekent dit dat elk gebied kan worden beïnvloed door de aanwezigheid van bedwantsen. Iedereen moet bedwantsen serieus nemen, vooral als ze hun leefruimte hebben blootgesteld aan mogelijke risico’s, zoals het meenemen van gebruikte meubels, kleding, beddengoed of tapijten. Hoewel bedwantsen ziekten zoals sommige plagen mogelijk niet overdragen, kunnen ze ernstig hinderlijk zijn en voor sommige personen zelfs een ongewenste allergische reactie of psychosomatische stress en slapeloosheid veroorzaken.
Een schoon huis hebben is geen garantie voor het voorkomen van een bedwantsenplaag, maar netheid kan je wel helpen tekenen van bedwantsen te zien. Een rommelig huis geeft de kleine beestjes meer plekken om te schuilen en maakt bedwantsen bestrijden moeilijker. Gelukkig kunnen bedwantsen extreme hitte, kou of zelfs leven niet overleven zonder voldoende bloed van prooien. Schoonmaken, stofzuigen en rommel verminderen zijn misschien wel enkele van de gemakkelijkste en meest directe stappen die je kunt nemen om de kans op een bedplaag te verkleinen.
Conclusie
Als je merkt dat je last hebt van bedwantsen of als je bewijs ziet van bedwantsen, zoals eieren, huiden, echte bedwantsen, uitwerpselen of vlekken, moet je snel handelen.