fbpx

Soorten matrassen

Matrassen zijn een beetje zoals mensen, ze komen in alle soorten en maten. Dat was het eigenlijk alweer wat betreft de gelijkenissen. Maar, omdat er zoveel verschillende soorten en maten matrassen zijn is het soms lastig om te kiezen welke soort matras het beste bij jou past. Om jou hier een beetje bij te helpen bespreken we de 5 meest gebruikte soorten matrassen! We kijken ook nog naar welke soorten matrassen het beste zijn tegen rugklachten. 

Inhoudsopgave

Wat voor soort matras past bij mij?

Latex matrassen

Latex matrassen kunnen bestaan uit zowel natuurlijke als synthetische stoffen. Het latex is zeer rekbaar en heeft veel veerkracht. Vanwege de rekbaarheid en veerkrachtigheid kan het latex matras zich uitstekend vormen naar je lichaam. Dit zorgt ervoor dat het matras veel steun kan bieden. Daarnaast is latex van zichzelf ook anti-allergeen. 

Traagschuim matrassen

Traagschuim, ook wel visco-elastisch of NASA schuim, zijn zeer goed in vormen naar het lichaam. Dit komt omdat dit soort traagschuim matrassen reageren op de warmte die je lichaam uitstraalt. Als het warm wordt op een regio op het traagschuim matras dan geeft dat meer mee dan op de koelere regionen. Traagschuim matrassen zijn vaak de beste soort matrassen voor mensen met lichamelijke klachten, daarom worden deze soort matrassen ook vaak gebruikt in de zorg. Omdat het traagschuim reageert op warmte is het niet erg ventilerend, hierdoor kunnen dit soort matrassen warmer aanvoelen dan andere. 

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit heel veel veertjes die zijn ingepakt in verschillende “pockets”. Een groot voordeel van deze matras soort is dat ze goed ventileren. Dit is belangrijk aangezien je veel tijd op je matras doorbrengt. Desalniettemin zijn deze soort matrassen niet erg hygiënisch. Door de ruimte binnenin het matras is er vaak stofophoping wat kan zorgen voor een hele slechte hygiëne in het matras. Wist je dat je daarom nooit pocketvering matrassen ziet in ziekenhuizen? 

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bieden een erg goede ondersteuning en hebben een hoog comfort. Dankzij de open celstructuur in dit soort matrassen ventileren ze uitstekend. Ze absorberen ook nog eens veel vocht en zijn dus altijd heel fris. Een ander groot voordeel van koudschuim matrassen is dat er weinig tot geen kuilvorming is. Dit betekent dat je dit soort matrassen niet kapot slaapt, maar dat ze zich altijd netjes terugvormen naar hun originele staat. 

Hybride matrassen

Hybride matrassen zijn een mix van vering en schuim. Best of both worlds zogezegd. Het schuim kan verschillen van latex tot traag- of koudschuim. Het fijne aan dit soort matrassen is dat je de voordelen van alle andere matrassen bij elkaar voegt, en vaak zorgt het ene voordeel ervoor dat het andere nadeel er niet meer is. 

Welk soort matras bij rugklachten?

Over het algemeen worden voor traagschuim matrassen aangeraden en gezien als de beste soort matrassen tegen rugpijn. De reden hiervoor is het feit dat traagschuim zich perfect vormt naar het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen drukpunten zijn, waardoor de druk dus enorm verlicht kan worden tijdens de slaap. Het is natuurlijk ook niet zonder reden dat dit soort matrassen het meeste voorkomen in ziekenhuizen, waar mensen vaak voor langere tijd op een matras liggen. Doordat er zo weinig druk op het lichaam komt te staan kunnen doorligplekken voorkomen worden. 

Welk soort matras is het beste?

We kunnen niet één matras aanwijzen als de absolute winnaar, het hangt natuurlijk allemaal erg af van eigen smaak. Wel kunnen we stellen dat pocketvering matrassen hygiënisch gezien niet de beste zijn, wel de minste. Het hangt er ook erg vanaf hoe je slaapt. Ben je een buikslaper, rugslaper of een zijslaper? Voor buikslapers adviseren we over het algemeen een wat harder matras, dus denk aan een latex of pocketvering matras. Dit soort matrassen geven een goede ondersteuning aan de uitzonderlijke buikslaper. Zijslapers kunnen het beste gebruik maken van latex of koudschuim matrassen. Deze soort matrassen bieden veel steun, maar zijn wel flexibel genoeg zodat de ruggenwervel netjes recht komt te liggen wanneer iemand op zijn zij slaapt. Ten slotte hebben we nog de rugslapers, die kunnen het beste op pocketvering matrassen of koudschuim matrassen slapen. Wederom omdat die goede ondersteuning bieden. Het beste voor de rugslaper is eigenlijk nog een combinatie van de twee, dus een hybride matras. Deze soort matrassen bieden namelijk het beste van twee werelden!

0 Points