fbpx

Slecht slapen of niet kunnen slapen

Heb je toevallig moeite met inslapen? Of word je juist altijd te vroeg wakker? Dan ben je niet de enige. Een derde van de volwassen bevolking heeft slaapproblemen. Niet kunnen slapen wordt insomnia genoemd. De slaapproblemen die men weleens ondervindt zijn niet voor iedereen hetzelfde.

Niet kunnen slapen voor bedtijd

Soorten slaapproblemen

Mensen die geen slaapproblemen hebben vallen meestal na zo’n 5 tot 10 minuten in slaap. Iemand met een in-slaapstoornis doet er al snel meer dan een uur over om in slaap te vallen.

Wanneer je niet goed kan doorslapen, word je ’s nachts regelmatig wakker. Als je dan weer probeert te slapen, kan het wel een half uur duren voor je verder slaapt. Hierdoor krijg je het gevoel dat je nooit eens een goede nacht maakt. Wie dit ondervindt wordt vaak s’ochtends nog steeds moe wakker, wat heel vervelend is.

Ook kan het zijn dat je goed slaapt, maar s’ochtends veel te vroeg wakker wordt. Dit wordt terminale insomnia genoemd; het lukt niet om het laatste, terminale deel van de nacht door te slapen. Hierdoor kan een slaap te kort
ontstaan, wat weer kan resulteren in een slaperig gevoel overdag.

Aantal oorzaken van insomnia

  • Piekeren en stress, hierdoor is je lichaam te gespannen om in slaap te komen.
  • Eten en drinken, denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol.
  • Alcohol werkt stimulerend, het maakt je eerst slaperig, maar kan je daarna weer wakker houden.
  • Slecht slaapritme, bijvoorbeeld op onregelmatige tijden gaan slapen.
  • Verkeerde omgeving, door bijvoorbeeld teveel licht, lawaai, rumoerige partner en
  • Ziekte of medicijnen, er zijn ziektes en medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed slaapt.
Slecht slapen en niet in slaap kunnen vallen

10 tips tegen insomnia

  1. Sport later op de dag: door veel te bewegen wordt je lichaam moe, hierdoor is de kans groot dat je s’avonds eerder in slaap valt. Lees ook ons artikel over mediteren dat heel goed helpt tegen piekeren voor het slapen gaan.
  2. Hoe oud is je matras?: Slechte en oude matrassen kunnen de slaapkwaliteit sterk beïnvloeden.
  3. Zorg voor een donkere kamer: dit spreekt voor zich.
  4. Drink niet te veel cafeïne: dranken die cafeïne bevatten kunnen je s’nachts wakker houden. Zorg ervoor dat je niet te laat nog dit soort dranken nuttigt. Drink daarom als alternatief een slaapthee of water.
  5. Geen telefoon: er zijn onderzoeken die zeggen dat een telefoon je slaap op een negatieve manier kan beïnvloeden. Ook beïnvloed het blauwe licht van je telefoon je slaap waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen.
  6. Raam open, kachel uit: een te warme en slecht geventileerde kamer kan zorgen voor een slechte nacht rust. De beste temperatuur van je kamer is ongeveer 18 graden Celsius.
  7. Geen alcohol drinken: alcohol kan helpen om sneller in slaap te vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een glaasje drinken voor de slaap zelf geen nadelige effecten merken, maar die zijn er wel: de benodigde diepe slaap is door alcohol korter en minder effectief ook al lijkt het wel alsof je goed slaapt.
  8. Zorg voor veel licht overdag: dit houd je biologisch klok scherp, waardoor je s’avonds eerder moe wordt op een natuurlijke manier. Zo word je automatisch s’avonds moe.
  9. Doe slaapoefeningen: op het internet staan verschillende soorten slaapoefeningen die je kunnen helpen om makkelijker in slaap te komen.
  10. Niet woelen: lig je al een hele tijd te woelen, ga er dan even uit of lees een boek. Uiteindelijk zal je merken dat je toch wel moe bent.
0 Points