fbpx

Gemberthee voor het slapen

Het concept superfoods is sinds een aantal jaren voor veel van jullie een gewoonte geworden. Havermout en chia zaad tijdens het ontbijt of lijnzaad door je smoothie. Tegenwoordig kan het allemaal en is niks te gek. Elke soort super food heeft zijn eigen functie en voordelen. In deze blog ga ik het hebben over de superfood ‘gember’. Gember heeft erg veel gezondheidsvoordelen, waaronder dat je er beter van gaat slapen. Net als mediteren voor het slapen bijvoorbeeld. Omdat dit niet het enige voordeel van gember is, zal ik ook nog een aantal andere gezondheidsvoordelen van gember noemen.

Wat is Gember? En wat zijn de voordelen?

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Gember heeft een pittige en hete smaak. Over het algemeen staat gember erom bekend dat het een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft, maar dit is zeker niet alles. Je kunt gember kopen in vrijwel alle supermarkten en groentewinkels. Gember is er in verschillende vormen, namelijk: gemberpoeder, gemberbolletjes, gekonfijte gember, gembercapsules en gemberolie. Gember bevat 115 bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen beïnvloeden de processen in je lichaam positief. De belangrijkste twee biostoffen van gember zijn (6)- gingerol en (6)- shogaol. Het toevoegen van gember aan je dieet heeft daarom veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Gember zelf bevat vezels, calcium, magnesium, kalium, zink, vitamine B1, vitamine B3, vitamine E en foliumzuur. Gember kan je toevoegen aan verschillende soorten gerechten. In soepen, smoothies, wokgerechten of saladedressing.

  • Pure gemberthee
  • Gember en kaneel
  • Gember en citroen
  • Gember en sinaasappel
  • Gember en Ananas
  • Gember en

De meeste mensen maken gemberthee van hun gember, en drinken dit voor het slapengaan. Hier een aantal lekkere en gezonde gemberthee varianten op een rijtje!

Gember als alternatief medicijn voor slaapproblemen

Sommige voorgeschreven slaapmedicijnen geven vervelende bijwerkingen zoals sufheid overdag, of erg moeilijk wakker worden. Daarom zoeken veel mensen tegenwoordig in natuurlijke supplementen de oplossing. Gember is één van de gezondste specerijen ter wereld. Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen. Lees in dit artikel meer over Melatonine. Er zijn nog veel andere voordelen van gember die indirect je slaap ook positief beïnvloeden.

Gember tegen misselijkheid

Gember kalmeert de maag en is daardoor een erg goed medicijn tegen misselijkheid. Specifiek ochtendmisselijkheid zou verminderd kunnen worden. Ook vermindert gember een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Aangezien de laatste twee genoemde ook veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen zijn, is het dus erg aan te raden om een kop gemberthee te drinken voor het slapengaan, als je zelf ook vaak last hebt van een opgeblazen gevoel of maagzuur.

Gember bevordert de opname van voedingstoffen

Gember zorgt dat je voedsel beter verteerd wordt, en je lichaam alle voedingstoffen opneemt en benut.

Gemberthee drinken in bed voor het slapen

Gember werkt reinigend

Gember heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Het gevolg van het eten of drinken van gember(gemberthee) zorgt ervoor dat de gifstoffen die je lymfe afvoeren niet ophopen in je organen. Ook de doorbloeding wordt door gember gestimuleerd. Het zorgt voor een betere doorbloeding in je handen en voeten. Hierdoor zorgt gember het ook voor dat je het minder koud hebt in je slaap.

Gember versterkt het immuunsysteem

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gember het immuunsysteem versterkt. Het drinken van gember zorgt dus dat de kans of injecties verminderen en je afweersysteem krijgt er een boost van. Ik raad dan ook aan om wanneer je last hebt van slaapproblemen, slaaptekort of af en toe slechter slaapt, dagelijks gemberthee te drinken. Het dagelijks drinken van gemberthee zal de klap die je immuunsysteem krijgt van slecht slapen opvangen. Dit betekent natuurlijk niet dat als je veel gemberthee drinkt, je nooit meer hoeft te slapen. Alleen dat gemberthee helpt om de gevolgen van even een dagje slecht slapen helpt te verminderen.

Gember als pijnstiller

Gember heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking en wanneer je regelmatig gemberthee drinkt of gember op een andere manier binnenkrijgt, helpt dit pijn in je spieren en gewrichten te verminderen. Ook werkt gember erg goed tegen buikkramp en menstruatiepijn. Omdat gember rijk is aan antioxidanten, helpt het om ontstekingen in het hele lichaam te minimaliseren.

Gember werkt stress verlagend

Het drinken van gemberthee kalmeert je lichaam en geest. Gember verbetert je stemming en helpt stress te verminderen. Nog een reden om een kopje gemberthee te gaan drinken voordat je gaat slapen, want zoals iedereen die mijn eerdere blogs heeft gelezen weet, stress en spanning zijn erg grote oorzaken van slecht slapen dus wanneer je deze voorkomt, voorkom je ook je slaapproblemen.

Vrouw met rode haar drinkt gemberthee voor het slapen

Gember reguleert de bloedsuikerspiegel

Hierdoor verminderen de negatieve symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes. Gembersupplementen verlagen de bloedsuikerspiegel en daardoor wordt de kans op deze negatieve gevolgen kleiner en blijven mensen gezonder.

Gember houdt de sinussen vrij

Heb je vaak last van gesloten sinussen, waardoor je slecht kan ademen? Helemaal ’s nachts is dit erg vervelend. Een kop gemberthee zorgt ervoor dat je sinussen ’s nachts openblijven, zodat je vrij kunt ademen. Hierdoor hoef je ook geen normale neusspray meer te gebruiken, wat erg verslavend werkt en op lange termijn niet gezond is.

0 Points