fbpx

De betekenis van dromen

Of je ze nou kan herinneren of niet, dromen tijdens het slapen doen we allemaal. Sommige mensen dromen heel onrealistisch en andere hebben juist weer dromen die heel echt lijken. In deze blog ga ik in op allerlei aspecten van de droom. Hoe ontstaan dromen precies? Wat is de betekenis van je droom? Nachtmerries, de functie van dromen enzovoort. Dus wanneer je erg geïnteresseerd bent in alles wat met dromen te maken heeft, lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat zijn dromen nou precies?

Dromen zijn verhalen, beelden, herinneringen en gevoelens die worden gecreëerd door onze hersenen terwijl we slapen. Dromen kunnen grappig zijn, romantisch, eng, en vooral heel vreemd. Mensen dromen vaak meerdere keren per nacht. Zo’n drie tot zes keer ongeveer. Dromen duren ongeveer vijf tot twintig minuten. Dromen bevatten vaak elementen van het dagelijks leven. Dus locaties die je kent en mensen die je kent. Maar dromen kunnen ook erg fantasierijk zijn en er kunnen dingen voorkomen die nooit in het echt kunnen gebeuren. Je droomt het meeste tijdens je Remslaap.

Oorzaken van Dromen

Voor wetenschappers en psychologen zijn dromen nog steeds een groot mysterie. Wel zijn er een aantal theorieën over de oorzaken van dromen. Dromen zouden bijvoorbeeld je onbewuste wensen en verlangens uitdrukken. Informatie en prikkels die je gedurende de dag hebt waargenomen verwerken. Toch blijft het tot op de dag van vandaag onduidelijk wat de echte oorzaak van dromen nou precies is.

Functies van dromen

Dromen zijn er om onze stressvolle situaties op een gezonde manier te verwerken, zodat we niet overweldigd worden door deze negatieve gevoelens tijdens ons wakkere leven. Er zijn ook een aantal speculaties gaande onder wetenschappers over wat de functies zijn van dromen:

 • Dromen zou je geheugen kunnen verbeteren.
 • Dromen zouden je kunnen voorbereiden op toekomstige uitdagingen.
 • Je cognitieve vaardigheden zouden verbeteren van dromen.
 • Je zou minder spanning, angst en depressieve gevoelens hebben doordat dromen dit verwerken.
 • Door dromen zou je je beter kunnen concentreren.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn hele enge dromen. Kinderen hebben vaker last van nachtmerries. Nachtmerries kunnen gevoelens van angst als gevolg hebben. Mensen die ooit een traumatische ervaring meegemaakt hebben in hun leven hebben ook meer kans om last te krijgen van nachtmerries. Andere oorzaken voor nachtmerries zijn stress, angst, emotionele problemen, ziekte of het gebruik van bepaalde medicatie.

Waarom moeten we onze dromen interpreteren?

In het oude Egypte waren mensen al bezig met dromen interpreteren. Mensen die levendige dromen hadden werden gezien als mensen met speciale inzichten. Volgens Sigmund Freud (neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse) is het doel van een droom om je wensen die je niet durft uit te spreken te vervullen. Vaak zijn deze wensen onbewust, dus moet je je dromen onderzoeken om te bekijken wat die onbewuste gedachte is. Dromen zijn namelijk niet random en hebben vaak een belangrijke persoonlijke betekenis. Andere redenen waarom je je dromen moet interpreteren zijn:

 • Je kunt erachter komen wat er zich onbewust in jou afspeelt.
 • Dromen zijn bekend terrein, ze zijn gevormd door gebeurtenissen.
 • In dromen kun je oplossingen voor je problemen vinden.
 • Door je dromen te interpreteren kan je jezelf op een andere manier leren kennen.
 • Dromen zijn betekenisvol, iedereen heeft zijn eigen symbolen die betekenis aan zijn of haar dromen geven.
 • Dromen kunnen zorgen dat je jezelf beter gaat begrijpen

Verschillende betekenissen van dromen

Er zijn een aantal betekenissen gegeven aan dromen die vaak voorkomen. Hier alle dromen en betekenissen op een rijtje.

Je bent naakt in je droom

Het zijn van naakt staat symbolisch aan dat je weer kind wil zijn. Je wilt je nog niet bewust zijn van alle verwachtingen waar je aan moet voldoen. Het kan ook verwijzen naar de angst om jezelf bloot te geven, of het nog niet weten wie je nou werkelijk bent als persoon. Als je naakt bent in je droom en je je daar lekker in je vel bij voelt in je droom dan kan de naaktheid in je droom een uitdrukking zijn van verlangen naar seks of relaties waarbij je mag zijn wie je bent.

Uitleg dromen - wat betekent mijn droom?

Je valt in je droom

Als je valt in je droom na gevlogen of geklommen te hebben, betekent dit dat je te veel van jezelf hebt gevraagd de afgelopen tijd. Als je in je droom bang bent om te vallen kan dit symbool staan voor angst om los te laten in het echte leven.

Je gaat vreemd in je droom

Als je in je droom seks hebt met iemand anders dan je partner, kan dit eventueel duiden op het verlangen naar een ander of over onvrede over je partner. Soms kunnen dit soort dromen inzicht geven over dingen waar je je zelf niet eens van bewust was, bijvoorbeeld tot wat voor mensen je aangetrokken voelt. Je leert een verborgen deel van jezelf kennen door seksdromen.

Je bent op zee in je droom

De zee kan symbool staan voor het intuïtieve en onbewuste. Ook kan de zee symbool staan voor een moederfiguur. Psychologisch kan de zee symbool staan voor zelfontplooiing en het gebruiken van je talenten

Je vliegt in je dromen

Vliegen kan het gevoel van vrijheid en bevrijding symboliseren, het kan ook verwijzen naar het overschatten van jezelf.

Je komt onvoorbereid op een examen of krijgt een black-out in je droom

Wanneer je in een droom bang bent voor een examen of toets, of je droomt dat je de stof niet beheerst betekent dit dat je last kan hebben van faalangst.

Dromen dat je verdrinkt

Vaak symboliseert dit dat je overweldigd bent door emoties of verdrongen gevoelens terugkomen. Het kan ook betekenen dat je te veel bezig bent om je onderbewuste gedachtes te ontdekken.

Dromen dat je verdwaald bent

Als je droomt dat je verdwaald bent betekent dit vaak dat je onzeker bent over het levenspad wat je bewandelt of de keuzes die je maakt. Ook kan deze droom betekenen dat je in het wakkere leven moet wennen aan een nieuwe situatie waarin andere regels gelden.

Dromen dat je door een doolhof loopt

Dromen dat je door een doolhof loopt kan betekenen dat je situaties moeilijker maakt dan ze in werkelijkheid zijn.

Dromen dat je wordt achtervolgd

Veel mensen hebben last van deze droom. Je rent en je rent maar je komt niet vooruit en je schreeuwt maar er komt geen geluid uit je mond. Deze droom symboliseert iets waar je onbewust bang voor bent. Opgejaagd zijn door een dier kan symbool staan voor een verdrongen emotie (vaak uit het verleden).

Betekenis dromen en de dromen uitleg

Hoe interpreteer je je dromen

Hou een dromen dagboek bij en schrijf je dromen op zodra je wakker wordt anders vergeet je je droom.
Vertel de droom aan iemand die je goed kent. Deze persoon kan nieuwe inzichten geven aan je droom.

Dromen is dus nog steeds een erg mysterieus fenomeen. Hoewel er veel theorieën rondgaan is er nog niets echt concreet bewezen. Onderzoek doen naar dromen is erg kostbaar en er wordt weinig geld voor vrij gemaakt. Erg jammer al zeg ik het zelf. Het zou zo interessant zijn om meer over dromen te weten te komen. Waar dromen jullie het meest over?

0 Points