Beste matrastoppers 2023

Wij zijn opzoek gegaan de de beste topper voor op je matras. Er is namelijk niks zo vervelend als een slechte nachtrust. Maar wat is een topper en wat doet het precies? En welke toppers zijn het beste? Wij vergelijken in deze test 4 diverse toppers en zoeken naar de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Een goede topper aanschaffen kan je slaap en ligcomfort enorm verbeteren. Echter, soms kopen mensen een topmatras om de verkeerde reden en verhelpt het je problemen niet. Daarom een kleine uitleg waarom je wel of niet een topmatras moet aanschaffen.

Inhoudsopgave

Wat is een matras topper?

Een topper is simpelweg een dun matras dat je over een gewoon matras heen legt. Er wordt vaak gesproken over een topmatras, topdekmatras, oplegmatras of matras topper. De diktes kunnen variëren van 4 tot 10 centimeter. Je hebt vast wel eens een foto gezien of bent op zoek naar een matrastopper, dus hoe het eruit ziet hoeven wij verder niet te bespreken. Wel is er vaak verwarring over de functionaliteiten van topdekmatras. Er is namelijk een duidelijk onderscheid tussen een matrasbeschermer en een topper. Een matrasbeschermer is gaat namelijk in zijn volledigheid om je matras heen. De voornaamste functie is om het matras te beschermen tegen stof en zorgen voor een betere hygiëne. Terwijl een topmatras voornamelijk helpt het ligcomfort te verbeteren. 

Het nut van een topmatras

Enorm vaak komen wij de vraag tegen of een topper wel nodig is bij je matras. Er zijn zeker voordelen voor het hebben van een topmatras, maar er zijn ook enkele fabeltjes. Bekijk de voor- en nadelen van een topdekmatras voordat je er onnodig een aanschaft. Het zijn immers net als matrassen niet de meest goedkope producten, maar voor de juiste reden altijd de moeite waard.

Voordelen topmatras

 • Zachter ondersteuning
 • aangenamer ligcomfort
 • Drukpunten van het matras ontlasten
 • Twee matrassen aan elkaar koppelen

Nadelen topmatras

 • Verhelpt geen kuilen
 • Extra beschermlaag voor je matras
 • Helpt bij rugklachten
 • Werkt verwarmend

Voornamelijk is een topper dus voor het verhogen van het slaapcomfort. Je ligt immers op een nog zachtere ondergrond. Daarnaast kan je een matras bezitten dat jouw liggen goed ondersteund, maar de drukpunten van het matras verzorgen pijn. Een topmatras kan die drukpunten helpen verzachten. Dit betekend verder niet dat het ondersteuning geeft. Een ander groot voordeel is als je twee matrassen aan elkaar wilt verbinden. Vele huishoudens hebben twee andere matrassen vanwege wisselende slaapwensen. Een topper kan je bed weer een geheel maken. 

Een fabel is dat een topper kuilen in het matras verhelpt. Koop dus geen topper als je een kuil wilt verhelpen. Dat probleem komt echt door je matras. Een topmatras ligt immers gewoon over je matras heen en neemt de vorm aan van het matras. Als daar een kuil in zit zal de topper zich daar gewoon in vormen. Het zal simpelweg de ondersteuning niet verbeteren. Doorpakkend op die ondersteuning zal het je rugklachten niet verhelpen. Tenzij de rugklachten zijn ontstaan door te harde ondersteuning via de drukpunten. Dan is er een kans dat een topdekmatras je kan helpen.

Emma topper – Flip

Emma is uiteraard bekend om hun matras. Volgens de consumentenbond zelfs het beste matras de afgelopen jaren. Het bedrijf heeft hun assortiment uitgebreid en daar verscheen ook de topper van Emma. Zelf noemt het bedrijf hun topper “super luxe”. Dit nodigt wel uit natuurlijk. De tijk van de topper is gemaakt van 98% polyester en 2% elastaan. Verder bestaat die uit twee diverse schuimen. De eerste laag is Airgocell schuim. Dit is een type schuim met een open celstructuur dat gemakkelijk ademd. De tweede laag is HRX super foam. Dit is een schuim dat zelf is ontwikkeld door Emma. Het heeft een sterke puntelasticiteit en net als het Airgocell heeft het een open celstructuur. Het matrastopper heeft de gemiddelde dikte van 5 centimeter. De topper is redelijk geprijsd en wellicht voor de meeste mensen nog toegankelijk. Echter, de “super luxe” hoef je niet te verwachten. De topper is helemaal wit, heeft geen patronen en daarbij komt dat je hem niet kan vastmaken aan je matras. De super (schuim en topper) benamingen vallen dus niet helemaal op hun plek. Wel interessant is dat je de topper kan flippen. De ene kant is zachter en de andere harder. Via deze weg kun je hem aanpassen aan je slaapwensen. Al met al een redelijk goede topper. 

emma-matrastopper

Matt Topper – Aanpasbare topper

Net als Emma is ook Matt voornamelijk bekend van hun matras. Het aanpasbare matras van Matt is een enorm succes en ook zij besloten hun assortiment uit te breiden met een topper. Gemaakt van dezelfde stoffen en materialen als het matras moet de topper net zo een succes worden als het matras. De tijk van de topper is volledig gemaakt van Tencel. Een natuurlijke grondstof die biologisch afbreekbaar is. Tencel is het enige vezel merk dat het Europese Eco-label heeft. Wie had gedacht dat de matrassen industrie nog duurzaam zou worden. Voor ons een groot pluspunt en erg innovatief van het bedrijf. Verder bestaat de topper uit koudschuim en traagschuim en is de dikte wederom 5 centimeter. Je kan de topper aanpassen aan je wensen door hem om te draaien. Zo houdt Matt net als bij hun matras de mogelijkheid om alles aan te passen. Daarbij komt dat zij gebruik maken van AIR, dit zorgt ervoor dat traagschuim minder warmte en vocht vasthoudt. Hiervoor hebben zij samengewerkt met een bekende fabriek in Italie. De topper heeft zelfs aan elke hoek de mogelijkheid om hem vast te maken aan je matras. Hierdoor schuift de topper een stuk minder over het matras. Als laatste is deze topper ook te koop als split topper. Voor als je een elektrisch bed hebt en je de rechter en linkerkant afzonderlijk van elkaar kunt bewegen.

Over de topper van Matt zijn wij erg positief. Niet alleen zitten er biologische materialen in, zit die vol innovatie maar het belangrijkste is dat hij ook nog een zorgt voor een prima nachtrust.   

Topper - Matt Sleeps

IKEA topper – Tuddal

De IKEA biedt meerdere topmatrassen aan. Enkele hiervan zijn voor mensen met een budget en andere zijn wat duurder. De Tuddal is een redelijk goed topmatras als je aan een budget gebonden bent. De topper ziet er goed uit, maar wat gelijk opvalt is dat je hem niet kunt vastmaken aan je matras. Je plaats hem bovenop je matras en dan snel het laken eroverheen. De tijk bestaat uit 64% polyesther en 36% katoen. De vulling is volledig van HR-koudschuim. De dichtheid van het schuim is 30 kg/m³. Dit is wat aan de lage kant en dat merk je in het comfort. Bij de zoektocht naar een goede topper raden wij aan te beginnen met zoeken rond de 50 kg/m³. De dikte van de Tuddal is 5 centimeter en dat is de meest voorkomende dikte voor toppers. Over het algemeen lag de topper goed, prima design en goed geprijst. Echter, net als matrassen zijn toppers vaak vrij duur. Aan de hand van de dikte en het daarbij horende dichtheid van het schuim bestaat de kans dat je snel een nieuwe moet kopen. Goedkoop is duurkoop. Voor een tijdelijke oplossing is de Tuddal een prima keuze. 

Tuddal - IKEA -topmatrassen

Auping topper – Deluxe 

Auping behoort tot een van de bekendste merken in de matrassenindustrie. Niet gek dat zij ook een uitgebreid assortiment toppers aanbieden. Ons oog viel gelijk op de Deluxe en die hebben wij dan ook geprobeerd. Net als bij Matt maken zij gebruik van Tencel dat het Europese ecolabel draagt. Erg fijn dat ook Auping dit materiaal gebruikt voor hun toppers. Verder is deze topper aan de binnenkant geheel van Latex. Dit is anders dan de meeste toppers. Het latex ligt verrassend lekker en is van goede kwaliteit. In combinatie met het tencel een erg fijne ervaring. Het topdekmatras heeft een goede dikte van 8 centimeter en dat voel je meteen als je gaat liggen. Je kunt deze matrastopper tevens als split topper bestellen. Opvallend is dat deze topper een bevestigingssysteem heeft. Dat mag ook wel voor die prijs. Alleen, werkt dit alleen als je een auping matras hebt. Voor die prijs staan wij daar even van te kijken. De Auping topper is namelijk verre van de goedkoopste optie. Maar je moet uit elke categorie wat testen natuurlijk. Desalniettemin is dit wel een erg fijne topper. De vraag is alleen of de latex vulling genoeg is om meer dan het dubbele te betalen dan bij Matt en Emma.  

auping-topper-deluxe

Soorten matras toppers

In de test hierboven zijn verschillende type toppers aanbod gekomen. We sommen de verschillende types nog even voor je op:

 • Polyether
 • Koudschuim
 • Traagschuim
 • Gel
 • Latex
 • Talalay Latex

Beste topper voor rugklachten?

De beste topper voor rugklachten bestaat niet. Zoals eerder aangegeven is het maar de vraag of een topper die klachten kan verhelpen. Daarnaast is het, net als bij een matras, afhankelijk van een aantal factoren. Materiaal, lichaamstype, gewicht en het onderliggende matras of een topper wel het gewenste effect kan leveren. Dit neemt niet weg dat een perfecte match tussen matras en topper rugklachten eventueel zou kunnen verlichten. Voornamelijk omdat het de drukpunten kan verzachten.  

Conclusie topper test 2023

De grote vraag is natuurlijk: wat is de beste topper van 2023? Wij kunnen natuurlijk de beste topper uitroepen, maar het hangt altijd af van persoonlijke voorkeuren. Echter, alle punten bij elkaar opgeteld is onze beste topper van 2023 die van Matt. Hij is innovatief, duurzaam, ziet er goed uit en slaap meer dan lekker. Daarbij komt dat hij goed geprijsd is en voor vele mensen een reële optie vormt. Heb jij een van de toppers in deze test geprobeerd? Laat ons weten wat je van de topper vond! 

0 Points

Beste Ikea matras zoeken
Previous Article

Gel matrassen
Next Article