fbpx

Beste matrastopper 2023: de beste op een rij

Beste matrastopper? Wij zijn op zoek gegaan de de beste topper voor op je matras. Er is namelijk niks zo vervelend als een slechte nachtrust. Maar wat is een topper en wat doet het precies? En welke toppers zijn het beste? Wij vergelijken in deze test 4 diverse toppers en zoeken naar de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Een goede topper aanschaffen kan je slaap en ligcomfort enorm verbeteren. Echter, soms kopen mensen een topmatras om de verkeerde reden en verhelpt het je problemen niet. Daarom een kleine uitleg waarom je wel of niet een beste matrastopper moet aanschaffen.

Inhoudsopgave

Wat is een beste matrastopper?

Een topper is simpelweg een dun matras dat je over een gewoon matras heen legt. Er wordt vaak gesproken over een topmatras, topdekmatras, oplegmatras of matras topper. De diktes kunnen variëren van 4 tot 10 centimeter. Je hebt vast wel eens een foto gezien of bent op zoek naar een matrastopper, dus hoe het eruit ziet hoeven wij verder niet te bespreken.

Wel is er vaak verwarring over de functionaliteiten van topdekmatras. Er is namelijk een duidelijk onderscheid tussen een matrasbeschermer en een topper. Een matrasbeschermer is gaat namelijk in zijn volledigheid om je matras heen. De voornaamste functie is om het matras te beschermen tegen stof en zorgen voor een betere hygiëne. Terwijl een topmatras voornamelijk helpt het ligcomfort te verbeteren. 

Het nut van een topmatras

Enorm vaak komen wij de vraag tegen of een beste matrastopper wel nodig is bij je matras. Er zijn zeker voordelen voor het hebben van een topmatras, maar er zijn ook enkele fabeltjes. Bekijk de voor- en nadelen van een topdekmatras voordat je er onnodig een aanschaft. Het zijn immers net als matrassen niet de meest goedkope producten, maar voor de juiste reden altijd de moeite waard.

Voordelen topper

 • Zachter ondersteuning
 • aangenamer ligcomfort
 • Drukpunten van het matras ontlasten
 • Twee matrassen aan elkaar koppelen

Nadelen topper

 • Verhelpt geen kuilen
 • Werkt verwarmend

Voornamelijk is een topper dus voor het verhogen van het slaapcomfort. Je ligt immers op een nog zachtere ondergrond. Daarnaast kan je een matras bezitten dat jouw lichaam goed ondersteund, maar de drukpunten van het matras kunnen ook pijn verzorgen. Een beste matrastopper kan die drukpunten helpen verzachten. Dit betekent verder niet dat het ondersteuning geeft. Een ander groot voordeel is als je twee matrassen aan elkaar wilt verbinden. Vele huishoudens hebben twee andere matrassen vanwege wisselende slaapwensen. Een topper kan je bed weer een geheel maken met een flip topper. 

Fabels over de matrastopper

Een fabel is dat een topper kuilen in het matras verhelpt. Koop dus geen topper als je een kuil wilt verhelpen. Dat probleem komt echt door je matras. Een topmatras ligt immers gewoon over je matras heen en neemt de vorm aan van het matras. Als daar een kuil in zit, zal de topper zich daar gewoon in vormen. Het zal simpelweg de ondersteuning niet verbeteren. Tenzij de rugklachten zijn ontstaan door te harde ondersteuning via de drukpunten. Dan is er een kans dat een beste matrastopper je wel degelijk kan helpen.

Emma Flip topper

Emma is uiteraard bekend om de matrassen. De matrassen zijn door Consumentenbond verschillende jaren als beste uit de test gekomen. Het bedrijf heeft hun assortiment uitgebreid en daar verscheen ook de topper van Emma. Zelf noemt het bedrijf hun topper “superluxe”. De tijk van de topper is gemaakt van 98% polyester en 2% elastaan en diverse schuimen, niet de beste materialen als je het ons vraagt.

De eerste laag is Airgocell schuim. Dit is een type schuim met een open celstructuur dat gemakkelijk ademt. De tweede laag is HRX super foam. Dit is een schuim dat zelf is ontwikkeld door Emma. Het heeft een sterke puntelasticiteit en net als het Airgocell heeft het materiaal een open celstructuur. De beste matrastopper heeft een gemiddelde dikte van 5 centimeter.

De topper is redelijk geprijsd en wellicht voor de meeste mensen nog toegankelijk. Echter, de “superluxe” hoef je niet te verwachten. De topper is helemaal wit, heeft geen patronen en daarbij komt dat je hem niet kan vastmaken aan je matras. De super (schuim en topper) benamingen vallen dus niet helemaal op hun plek. Wel interessant is dat je de beste matrastopper kan flippen. De ene kant is zachter en de andere harder. Via deze weg kun je hem aanpassen aan je slaapwensen. Al met al een redelijk goede topper. 

emma-matrastopper

Matt Topper – Aanpasbare topper

Net als Emma is ook Matt Sleeps voornamelijk bekend om het matras. Het aanpasbare matras van Matt is een enorm succes en ook zij besloten destijds hun assortiment uit te breiden met een topper. Het Matt matras is zelfs als beste matras Consumentenbond 2023 gekozen. Het Matt Sleeps matras had eerder al de prijs “Groene Keuze” gewonnen en mag nu ook “de beste uit de test” toevoegen aan hun prijzenkast. Het Matt Sleeps matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Matt Sleeps matras gemiddeld een 7,6.

De beste matrastopper is gemaakt van dezelfde stoffen en materialen als het matras, dus de topper moet net zo een succes worden als het matras. De tijk van de topper bestaat ook voor een deel uit Tencel, zeer duurzaam materiaal.

Matt Sleeps - Het assortiment in 2023

Een bed is uiteraard ontzettend belangrijk voor de nachtrust, maar daarnaast is het vaak ook het pronkstuk van de slaapkamer. Het bed hoeft namelijk niet alleen lekker te liggen, het mag er ook goed uitzien!

Duurzaam & innovatief

Een natuurlijke grondstof die biologisch afbreekbaar is. Tencel is het enige vezel merk dat het Europese Eco-label heeft. Wie had gedacht dat de matrassen industrie nog duurzaam zou worden. Voor ons een groot pluspunt en erg innovatief van het bedrijf. Verder bestaat de beste matrastopper uit koudschuim en traagschuim en is de dikte wederom 5 centimeter.

Je kan de topper aanpassen aan je wensen door hem om te draaien. Zo houdt Matt net als bij hun matras de mogelijkheid om alles aan te passen. Daarbij komt dat zij gebruik maken van AIR, dit zorgt ervoor dat traagschuim minder warmte en vocht vasthoudt. Hiervoor hebben zij samengewerkt met een bekende fabriek in Italië. De beste matrastopper heeft zelfs aan elke hoek de mogelijkheid om hem vast te maken aan je matras. Hierdoor schuift de topper een stuk minder over het matras. Als laatste is deze topper ook te koop als split topper. Voor als je een elektrisch bed hebt en je de rechter en linkerkant afzonderlijk van elkaar kunt bewegen.

Over de topper van Matt zijn wij erg positief. Niet alleen zitten er biologische materialen in, de topper zit vol innovatie, maar het belangrijkste is dat hij ook nog een zorgt voor een prima nachtrust.   

Topper - Matt Sleeps

IKEA Tuddal topper

IKEA biedt meerdere topmatrassen aan. Enkele hiervan zijn voor mensen met een budget en andere zijn wat duurder. De Tuddal is een redelijk goed topmatras als je aan een budget gebonden bent. De beste matrastopper ziet er goed uit, maar wat gelijk opvalt is dat je hem niet kunt vastmaken aan je matras. Je plaats hem bovenop je matras en dan het laken eroverheen.

De tijk bestaat uit 64% polyester en 36% katoen. De vulling is volledig van HR-koudschuim. De dichtheid van het schuim is 30 kg/m³. Dit is wat aan de lage kant en dat merk je in het comfort. Bij de zoektocht naar een goede topper raden wij aan te beginnen met zoeken rond de 50 kg/m³. De dikte van de Tuddal is 5 centimeter en dat is de meest voorkomende dikte voor toppers.

Over het algemeen lag de beste matrastopper goed, heeft de topper een prima design en is hij goed geprijsd. Echter, net als matrassen zijn toppers vaak vrij duur. Aan de hand van de dikte en de daarbijbehorende dichtheid van het schuim bestaat de kans dat je snel een nieuwe moet kopen. Goedkoop is duurkoop. Voor een tijdelijke oplossing is de Tuddal een prima keuze. 

Tuddal - IKEA -topmatrassen

Auping Deluxe topper

Auping behoort tot een van de bekendste merken in de matrassen industrie. Niet gek dat zij ook een assortiment toppers aanbieden. Ons oog viel gelijk op de Deluxe en die hebben wij dan ook geprobeerd. Net als bij Matt maken zij gebruik van Tencel dat het Europese ecolabel draagt. Erg fijn dat ook Auping dit materiaal gebruikt voor hun toppers. Verder is deze beste matrastopper aan de binnenkant geheel van latex, een natuurlijke stof. Dit is anders dan de meeste toppers.

Het latex ligt verrassend lekker en is van goede kwaliteit. In combinatie met het tencel, een erg fijne ervaring. Het topdekmatras heeft een goede dikte van 8 centimeter en dat voel je meteen als je gaat liggen. Je kunt deze beste matrastopper tevens als split topper bestellen. Opvallend is dat deze topper een bevestigingssysteem heeft. Dat mag ook wel voor die prijs.

Alleen, werkt dit alleen als je een Auping matras hebt. Voor die prijs staan wij daar even van te kijken. De Auping topper is namelijk verre van de goedkoopste optie. Desalniettemin is dit wel een hele fijne topper. De vraag is alleen of de latex vulling genoeg is om meer dan het dubbele te betalen dan bij Matt en Emma.  

auping-topper-deluxe

Soorten beste matrastoppers

In de test hierboven zijn verschillende type toppers aanbod gekomen. We sommen de verschillende types nog even voor je op qua materialen:

 • Polyether
 • Koudschuim
 • Traagschuim
 • Gel
 • Latex
 • Talalay Latex

Beste topper voor rugklachten?

De beste matrastopper voor rugklachten bestaat niet. Zoals eerder aangegeven is het maar de vraag of een topper die klachten kan verhelpen. Daarnaast is het, net als bij een matras, afhankelijk van een aantal factoren. Materiaal, lichaamstype, gewicht en het onderliggende matras of een topper wel het gewenste effect kan leveren. Dit neemt niet weg dat een perfecte match tussen matras en topper rugklachten eventueel zou kunnen verlichten. Voornamelijk omdat het de drukpunten kan verzachten.  

Conclusie topper test 2023

De grote vraag is natuurlijk: wat is de beste topper van 2023? Wij kunnen natuurlijk de beste topper uitroepen, maar het hangt altijd af van persoonlijke voorkeuren. Echter, alle punten bij elkaar opgeteld is onze beste matrastopper van 2023 die van Matt. Hij is innovatief, duurzaam, ziet er goed uit en slaapt meer dan lekker. Daarbij komt dat hij goed geprijsd is en voor vele mensen een reële optie vormt. Heb jij een van de toppers in deze test geprobeerd? Laat ons weten wat je van de topper vond! 

Winnaar consumentenbond 2023
Aanpasbare matras Matt Sleeps (beste matras 2023)

Het Matt Sleeps matras is testwinnaar van de consumentenbond. Het matras staat op de 1e plek met een 7.7. Op de website van het consumentenbond staan ruim 60 reviews over het aanpasbare Matt Sleeps matras en daarop scoort Matt 4,5 van de 5 punten. Eerder kreeg Matt ook door de Consumentenbond het predicaat 'duurzame keuze' en scoorde een 9,2 op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk actie matt sleeps Koop direct!
0 Points

Beste Ikea matras zoeken
Previous Article

Gel matrassen
Next Article