fbpx

Gel matras

Een gel matras kopen? De gel matrassen zijn al enige tijd in opkomst. Onder consumenten zijn er vele vragen over. Wat is een gel matras? Welke gel is het beste? Het materiaal wordt gebruikt als afdeklaag, toplaag of in sommige gevallen zelfs gemengd met diverse soorten schuim. 

Inhoudsopgave

Elk bedrijf heeft zijn eigen gel

Het is in de matrassenindustrie niet altijd makkelijk om onderscheidend te zijn. Tijdens de opkomst van de gel matrassen was er eindelijk weer eens innovatie in de industrie. Een manier om gemakkelijk onderscheidend te zijn van de concurrent. Elke producent van matrassen is toen begonnen met het maken en ontwikkelen van zijn eigen gellen. Dit heeft bij de consumenten slechts geleid tot verwarring, want welke gel is nou goed? En zijn ze niet allemaal hetzelfde. 

Soorten gel matrassen

Er zullen vast honderd verschillende namen zijn voor de vele varianten van gel in matrassen. Enkele daarvan zijn:

  • Visco gel
  • Gel foam
  • Sensa Coolgel
  • Gelparels
  • GelTex
  • GelPur
  • SomniGel

Wat doet de gel in een matras?

Zoals eerder aangegeven kan het dienen als toplaag of worden gemixed met het schuim in een matras. De gel in matrassen zouden, als we de producenten mogen geloven, op twee punten van toegevoegde waarden zijn aan een matras. De eerste functie is om het matras te verstevigen, versterken en te beschermen. Als de gel wordt gebruikt als toplaag beschermt dit vooral de schuimlagen daaronder. Voornamelijk omdat de gel al enkele drukpunten van het lichaam ondersteund waardoor het schuim langer mee kan gaan. Als het gemixed is met het koudschuim of traagschuim zou dit ervoor zorgen dat de schuimlagen langer meegaan. Bij ons is hier verder niks over bekend en hebben tot op heden niet gemerkt dat een gel matras langer meegaat dan welk ander matras. Verder dient de gel, volgens producenten, voor het verkoelen van het lichaam. Mensen die het snel warm hebben in bed kunnen hier ongelofelijk veel baat bij hebben. Echter, werkt dit wel echt?

Gel matras - wat zit erin

Verkoelt een gel matras je lichaam?

De functie van gel in een matras is voornamelijk om te verkoelen. Mensen die het snel warm hebben in bed moeten dus voor een gel matras kiezen. Alleen, is dat wel zo? De gel-laag in matrassen hebben inderdaad een verkoelende functie. Echter, gel kan dit slechts voor een beperkte tijd doen en laat staan dat het koud blijft. Ook gel heeft namelijk de eigenschap dat het redelijk snel je lichaamstemperatuur overneemt. Als dat gebeurd blijft er niks meer over van het verkoelend vermogen. Verder zijn er geen tot weinig onderzoeken die ondersteunen dat het gel in matrassen voor langere periode kan blijven verkoelen. Wellicht elke avond als je in bed stapt dat het helpt voor de eerste 10 minuten. 

Druk van een gel matras

Tot op heden zijn er nog niet veel positieve eigenschappen te ontdekken aan het gel in matrassen. Op het gebied van drukverlaging en ondersteuning hoef je ook niet op een gel matras te rekenen. Het blijkt zelfs dat een matras dat zijn gel heeft gemixed met het schuim minder goed ondersteunt. 

Voordelen gel matras

Zijn er dan helemaal geen pluspunten aan een gel matras? Jawel, we kunnen een kleine opsomming voor je maken. 

Voordelen van gel matrassen:

  • Duurzaam
  • Reukloos
  • Goed voor mensen met huisstofmijt allergie

Een gel matras kopen?

Gel in een matras is niet slecht. Dat is wel belangrijk om te zeggen. Alleen de meeste voordelen die worden beloofd zijn niet altijd waar. Het is goed om te realiseren dat het zeker niet de hoofdfocus moet hebben bij de aanschaffen van een matras. Verder zal het voornamelijk aankomen op je slaap voorkeuren. Wij zouden de focus eerder leggen op het type schuim en de dichtheid of soortelijk gewicht daarvan. Geeft toch een betere indicatie van kwaliteit. Vooral omdat elke producent zijn eigen gel heeft. Succes!

0 Points