fbpx

Matras certificaten

Zoals veel producten hebben ook matrassen bepaalde certificaten en keurmerken. Het verschil tussen certificaten en keurmerken is dat een certificaat een document is met een schriftelijke verklaring. In deze schriftelijke verklaring wordt gekeken of het product, in dit geval een matras, aan bepaalde eisen voldoet. Een keurmerk is een beeldmerk dat liet zien of het product aan de eisen die bij dat keurmerk horen voldoet. Maar waarom zijn matras certificaten nou zo belangrijk?

Waarom zijn keurmerken belangrijk?

Er zijn steeds meer meldingen van mensen die klachten krijgen na het aanschaffen van een nieuw matras. Deze klachten kunnen verschillen van huidirritatie tot hoofdpijn. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend als je een nieuw matras aanschaft, en sowieso in het algemeen. Om dit soort dingen te voorkomen zijn bestaan er matras certificaten en keurmerken. Keurmerken en certificaten zijn namelijk belangrijk omdat ze de kwaliteit van het matras aangeven. Vooral in deze tijd waarin veel matrassen vanuit andere landen worden geïmporteerd zijn de keurmerken van groot belang. In de containers waarin matrassen verscheept worden wordt namelijk vaak gif gespoten tegen insecten. Deze giffen kunnen in het matras gaan zitten, en dat wil je natuurlijk niet in je slaapkamer hebben. Matras certificaten laten zien dat dergelijke giffen, en ander soort giffen, niet in het matras zitten. Echter zijn er ook bepaalde giffen die wel in matrassen mogen zitten, zoals brandvertragers. Toch blijft het een gif en raden we je aan om goed te kijken naar het matras certificaat om ook dit soort te vermijden. Vooral als je kijkt voor kindermatrassen wil je zo min mogelijk giftige stoffen in het matras hebben. Wees dus alert op matras certificaten en keurmerken! 

Ontstaan van keurmerk

Het ontstaan van keurmerken en certificaten is eigenlijk vrij logisch. Zoals voorheen al genoemd ervaren mensen klachten na het aanschaffen van matrassen. De oorzaak van deze klachten zijn schadelijke giffen, chemicaliën en ander spul dat er niet in hoort. Vaak worden deze stoffen gebruikt om de reis van je matras zo goed mogelijk te laten verlopen zonder dat het aangetast wordt.  Helaas blijven deze stoffen vaak nog in het matras, zelfs wanneer jij het al gebruikt om op te slapen. Om ervoor te zorgen dat je niet slaapt op een matras met chemicaliën worden matrassen getest. Als je matras deze test doorstaat en voldoet aan bepaalde eisen krijgt het een keurmerk en een certificaat. Als jouw matras een matras certificaat heeft weet je zeker dat het een goede kwaliteit heeft en vrij is van schadelijke stoffen. 

Wat houdt het … keurmerk in?

Er zijn heel veel verschillende matras certificaten en keurmerken, maar wat betekenen ze nou precies? Om te beginnen heb je CertiPur. Dit is een certificatie die alles te maken heeft met schuim producten. Als jouw matras de certificatie van CertiPur heeft betekent het dat jouw matras voldoet aan de Europese eisen wat betreft milieu, gezondheid en veiligheid. Verder heb je medisch getest. Dit spreekt eigenlijk redelijk voor zich en betekent letterlijk dat het medisch is getest. Dit is niet zozeer belangrijk voor ons als consument, maar eerder voor ziekenhuizen. Het LGA certificaat betekent dat het matras is getest op schadelijke stoffen. Het betekent dat het schuim en het matras gifvrij en van goede kwaliteit zijn. Ook het Oeko-Tex certificaat betekent dat het matras volledig vrij is van schadelijke chemicaliën en dat mensen er veilig gebruik van kunnen maken. CE label betekent dat het Europees getest is en voldoet aan de eisen die worden gesteld. 

Oeko-Tex - matras certificaat

Voordelen keurmerk

De voordelen van keurmerken en certificaten liggen eigenlijk best voor de hand. Het is gewoon een stuk fijner om te weten dat het matras dat je aanschaft van goede kwaliteit is. Ook betekent een keurmerk dat je matra veilig is voor mensen, en dus voor jou! Echt nadelen hebben matras certificaten dan ook niet. Misschien dat je een goedkoper matras zou kunnen bestellen in China, maar wetende dat de kans op schadelijke chemicaliën in je matras dan een stuk groter is, is het dat dan echt waard? Verder zijn matras certificaten en keurmerken de norm in Europa en zal de prijs dus niet verschillen. 

CertiPur

Slapen met certificaten

We kunnen dus concluderen dat het zeer belangrijk is om altijd even te kijken naar je matras certificaten en keurmerken. Op deze manier voorkom je eventuele gezondheidsklachten en weet je dus zeker dat je een veilig matras aanschaft! Omdat sommige certificaten alleen gelden in Europa raden we je aan om eigenlijk altijd je matras te kopen binnen Europa. Dan weet je echt wat je koopt!

0 Points

Gel matrassen
Previous Article