fbpx

Wat is een boxspring?

Een van de meest populaire bedden soort is de boxspring. Ze duiken tegenwoordig bijna overal op en je hebt er hoogstwaarschijnlijk vast een keer in geslapen. Maar wat is een boxspring nou precies? De naam boxspring is slechts een verkorte naam voor boxspringcombinatie. Dit betekend dat het bestaat uit meerdere onderdelen en dit zijn in de meeste gevallen: een onderstel, pootjes, een matras en in sommige gevallen een hoofdbord en topmatras. Het boxspring onderstel is vaak een metalen bedframe met bonellveren of een onderstel met een lattenbodem. Maar waarom zijn deze bedden zo populair? Eigenlijk is het antwoord hierop vrij simpel. De bedden zijn gewoon onwijs comfortabel en de reden daarvoor is omdat zij uit meerdere lagen bestaan. Daarnaast hebben zij een unieke en minimalistische uitstraling die bij veel mensen goed valt.

 1. Soorten bedbodems van een boxspring
 2. De elektrische boxspring
 3. De opbouw van een boxspring
 4. Hoe kies je de perfecte boxspring?
 5. Voordelen van een boxspring
 6. Nadelen van een boxspring
 7. Onderhoud van een boxspring

Soorten bedbodems van een boxspring?

In de inleiding noemden wij al enkele opties voor de bedbodem van een boxspring. Namelijk, de lattenbodem, bonellvering en daarnaast is het ook mogelijk om een pocketvering boxspring aan te schaffen. De bonellvering matrassen zijn gevuld met spiraalveren. Deze zijn gemaakt van staaldraad en zijn door het hele matras aan elkaar verbonden. De pocketveren optie bestaat uit kleine pockets gevuld met veren. Klinkt logische natuurlijk. Deze verschillende pockets worden verdeeld over het matras en geven een uitstekend ligcomfort. Zet je de boxspring op pootjes of kies je voor een variant met een hoge instaphoogte, dan heb je een boxspring met opbergruimte eronder. 

Kiezen voor een bonellvering of een pocketvering?

Er is geen goede of slechte keuze als het aankomt op de verschillende vullingen van de boxspring. Het is in dit geval een kwestie van wat je lekker vindt liggen. Echter, de volgende informatie kan je helpen bij het maken van je keus. Een bonellvering bestaat namelijk uit een stuk staaldraad. Dit resulteert in een geleidelijke ondersteuning van je gewicht over het lichaam. Een pocketvering daarentegen beweegt met je lichaam mee of past zich aan. Dit komt omdat de pockets allemaal los van elkaar functioneren terwijl de bonellvering een geheel is.

De elektrische boxspring

Voor een beetje meer luxe kan je bij de meeste boxsprings kiezen voor een elektrische variant. Het is slechts een optie, maar wel een leuke natuurlijk. Bij een elektrische boxspring kan je het voeteneinde, het middenstuk en hoofdeinde afzonderlijk van elkaar bewegen. Elk matrassen en/of beddenmerk heeft hiervoor zijn eigen technologie en verschillen in functionaliteiten. Echter enkele algemene voordelen van een elektrische boxspring zijn:

 • gemakkelijk uit bed komen door je automatisch te laten liften
 • Ideaal voor recreatie doeleinden als lezen en tv kijken
 • Het verlichten van spanning op je benen, knieën en onderrug door het voeteneinde te verhogen

De opbouw van een boxspring

Aangezien “boxspring” een afkorting is voor “boxspringcombinatie” weten we dat het uit meerdere onderdelen bestaat. Sommige van deze onderdelen zijn optioneel en behoren niet automatisch bij de combinatie. Echter, we beschrijven alle mogelijk onderdelen kort hieronder.

De boxspring
Om het heel kort te houden is een boxspring slechts de bedbodem met de gekozen veren. Het bedframe zelf is dus een box gemaakt van hout of staal gevuld met veren. De opties voor de vulling van het bedframe zijn: Bonellveren of pocketveren. Het verschil zit hem voornamelijk in de drukverdeling over je lichaam. Zoals eerder benoemd verdeeld een bonellvering evenredig druk en past een pocketvering boxspring zich aan de vormen van je lichaam.

Een matras
Het belangrijkste onderdeel van de gehele combinatie is het matras. Het matras wordt geplaatst boven op de boxspring zelf. Een matras zorgt uiteindelijk voor een comfortabele lighouding, ook wel ligcomfort genoemd. De meest gekozen opties voor bij een boxspring is een pocketvering matras. De keuze opties stopt niet alleen bij de veren, maar ook het schuim van de afdeklaag moet gekozen worden. Er is hier een keuze uit koudschuim, traagschuim of latex. De ene afdeklaag is niet beter dan de aderen. Het is slechts welke afdeklaag je meer comfortabel vind en datzelfde geldt voor de hardheid van je matras. Welke hardheid je kiest hangt af van enkele factoren: Gewicht, lengte, geslacht en type slaper.

Een topmatras
Een topmatras heeft verschillende benamingen. Sommige mensen noemen het een topper terwijl andere gaan voor een topper matras. Om verwarring te voorkomen is het belangrijk om te weten dat het allemaal hetzelfde betekent. Een topmatras is een dunne laag, 5 tot 20 centimeter, dat je bovenop je matras legt. De voornaamste reden voor het aanschaffen van een topmatras is om het ligcomfort te verhogen. Voor een tweepersoons elektrische boxspring krijg je altijd twee aparte matras topper aangeleverd. Hierdoor kan je de linker en rechter kant van de boxspring afzonderlijk van elkaar bewegen. Andere grote voordelen van een topmatras zijn: verlengt de levensduur van je matras en is een stuk meer hygiënisch. Dit omdat een topper gemakkelijk te wassen is.

Een hoofdbord
Een hoofdbord zit niet automatisch bij elke boxspring en is dus een optie. Een hoofdbord is handig als je de boxspring niet tegen een muur kan plaatsen. Het zorgt simpelweg voor meer gemak. Je kussen vallen minder snel van bed en als je de boxspring wel tegen een muur zet is de kans op schade een stukje kleiner. De hoofdborden zijn vaak in dezelfde kleur en stof aan te leveren als de boxspring zelf.

De pootjes
Er zijn veel variaties mogelijk als het aankomt op de pootjes van een boxspring. Verschillende materialen en vormen om uit te kiezen. Wil je liever vierkante of ronde pootjes? Kies je voor metaal of hout? Voor een groot gedeelte hangt dit af van je slaapkamer inrichting, maar ook welke vloer er in je slaapkamer ligt. Denk dus goed na voor je een keuze maakt.

Een voetbord
Naast dat een voetbord meer stijl en uitstraling meegeeft aan je boxspring is er een belangrijke functionaliteit die vaak over het hoofd gezien wordt. Een voetbord is namelijk bedoeld om je matras op zijn plek te houden en je boxspring steviger te maken.

Ales over een boxspringcombinatie

Hoe kies je de perfecte boxspring?

Natuurlijk zijn alle hierboven genoemde aspecten van belang bij het kiezen van een boxspring. Echter, er zijn nog een aantal belangrijke punten om niet te vergeten. Het leek ons gemakkelijk om die op te delen in de voordelen en nadelen van een boxspring. Of lees onze jaarlijkse online boxspring test. Zo maak jij altijd de beste keuze!

De voordelen van een boxspring (combinatie)

De kenmerken, opties, functies en mogelijkheden van een boxspringcombinatie zijn erg divers. Enkele voordelen die mensen benoemen:

 • Een boxspring is in vele gevallen hoger dan een normaal bed
 • Een hogere boxspring betekent een boxspring met opbergruimte onder het bed
 • Hoge instaphoogte van het bed
 • Optimale ondersteuning van het lichaam
 • Bepaal je eigen ligcomfort aan de hand van een topper
 • Uitstekende ventilatie in combinatie met het juiste matras.
 • Optie op een vlakke of een elektrische boxspring
 • Het bed heeft een lange levensduur
 • De boxspring is niet groter dan je matras
 • Het matras en de boxspring zijn vaak gemaakt van hetzelfde materiaal.

De nadelen van een boxspring

Leuk al die voordelen en opties die mogelijk zijn bij een boxspring-combinatie. Maar om een weloverwogen beslissing te nemen zijn hier enkele nadelen:

 • Niet alle boxsprings hebben de mogelijkheid om iets onder het bed te bewaren
 • De meeste boxsprings hebben een stoffen bekleding en dat is moeilijk om stofvrij te houden.
 • Om de hierboven genoemde reden is het lastig voor mensen met een huisstofmijtallergie. (kies voor een ander materiaal)
 • Vlekken op de stoffen bekleding zijn lastig te verwijderen. Bekijk ons artikel over het verwijderen van vlekken.
 • Het kan een nadeel zijn om een boxspring met veren en een matras met veren te hebben. Je moet het type slaper zijn dat hiervan houdt. 
 • De gehele combinatie is een een specifieke stijl. Het kopen van een (nieuw) los onderdeel kan daardoor lastig zijn.  

Onderhoud van een boxspring

Je matras omdraaien
Wij schreven onlangs een artikel over hoe belangrijk het is om regelmatig je matras te draaien. Je verlengt de levensduur van je matras en daarnaast ga je kuilvorming tegen. 

Ventilatie
Een boxspring-combinatie ventileert normaliter erg goed. Vochtverlies in de nacht, ook wel nachtzweten genoemd, is een veel voorkomend probleem. Een goed geventileerde kamer kan ervoor zorgen dat je boxspring genoeg luchtdoorstroom heeft.

Een molton
Hiermee verleng je de levensduur van je matras. Het zorgt voor een flinke mate van vochtopname. Het vocht trekt via deze manier niet in je matras en gaat daarom langer mee.

Hopelijk heb je genoeg informatie kunnen verzamelen om een juiste beslissing te nemen. Een boxspringcombinatie is een uitstekende keuze om je nacht op door te brengen. Laat ons weten welke jullie hebben gekozen!

0 Points