fbpx

7 tips voor het kiezen van een dekbed

Onze beste koopgids voor dekbedovertrekken behandelt de 7 belangrijkste dingen waar u aan moet denken bij het kopen van een dekbed: tog classificatie, dekbedvulling, vulkracht en gewicht, hoe het dekbed is gemaakt en de impact op het milieu. Plus dekbedmaten, anti-allergie beddengoed, accreditaties om naar te zoeken, verpakking en hoe u voor uw dekbedden moet zorgen. 

Het kiezen van een dekbed

 1. TOG (vulgewicht)
 2. Dekbedvulling
 3. Vul kracht en gewicht
 4. Anti-allergie beddengoed
 5. Milieu-impact
 6. Plastic verpakking
 7. Dekbed wassen

TOG (vulgewicht)

Dus, waar staat ‘tog‘ voor en welk tog-dekbed moet je kopen? De tog-classificatie geeft aan hoe warm het dekbed is en hoe isolerend het aanvoelt om onder te slapen, dus het is belangrijk om te weten welke tog-classificatie het beste is voor jou en voor het seizoen. Als je het te warm of te koud hebt in bed, slaap je niet goed en kun je de volgende dag een beetje chagrijnig zijn! Als u de juiste tog-waarde heeft, helpt dit om uw lichaamstemperatuur te reguleren en beter te slapen.

De Tog-beoordelingsschaal begint bij een koele 1,5 tog tot een zeer warme 15 tog. Het laat zien hoe goed een dekbed lucht vasthoudt en warmte afgeeft. In wezen geldt dat hoe hoger de tog-beoordeling, hoe warmer het dekbed. U zult dus waarschijnlijk niet het hele jaar door onder hetzelfde tog-dekbed willen slapen.

Soorten dekbedden

Over het algemeen slaapt u het beste als uw lichaam de hele nacht op een koele tot normale temperatuur blijft. 18C  is ongeveer de juiste temperatuur om je slaapkamer te houden. U slaapt ook beter als uw dekbed de juiste combinatie is voor dat seizoen:

Zomerdekbedden  – 2,5 tot 6 tog zijn ideaal voor de zomermaanden, bieden minder isolatie en houden je koeler. Als u een hete slaper bent of last heeft van nachtelijk zweten, dan kan deze tog-beoordeling het hele jaar door geschikt voor u zijn.

Lentedekbedden en herfstdekbedden  – 7 tot 10,5 tog houden je warmer als de nachten kouder zijn in het voor- en najaar. In moderne, goed geïsoleerde huizen is deze tog-classificatie voldoende om u ook de hele wintermaanden warm te houden.

Winterdekbedden – 12 tot 13,5 tog- dekbedden zijn erg warm en gezellig voor die kille winternachten. Ideaal als je in een koudere omgeving woont maar waarschijnlijk te warm in een goed geïsoleerd huis.

All season dekbedden : twee dekbedden in één, meestal een zomer 4,5 tog en een herfst 9 tog , die gemakkelijk kunnen worden samengevoegd tot een winter 13,5 tog indien nodig. Over het algemeen een meer kosteneffectieve optie omdat het goedkoper is om de twee dekbedden samen te kopen dan ze afzonderlijk te kopen. Zorg ervoor dat het all season dekbed wordt geleverd met een handig opbergtasje zodat je het extra dekbed gemakkelijk kunt opbergen als je het niet gebruikt.

Dekbedden voor kinderen: aangezien kinderen gemakkelijker oververhit raken dan volwassenen, raden we aan om een eenpersoonsdekbed van 4,5 tog te gebruiken . Maar alleen als ze oud genoeg zijn om een ​​groot bed te gebruiken.

Verzwaringsdeken: een verzwarde deken is in principe precies wat het zegt. Een zwaardere deken dan normaal. Het helpt je beter te slapen en minder te bewegen. Het verminderd stres en angst omdat het mensen een gevoel van een omhelzing kan geven. Meer informatie over verzwaringsdekens.

Dekbedvullingen

Welke dekbedvulling is het beste? De dekbedvulling zorgt ervoor dat een dekbed helemaal geweldig of helemaal vreselijk aanvoelt! Er zijn twee hoofdtypen dekbedvulling om uit te kiezen: natuurlijk of synthetisch. Ook de hoes van het dekbed is belangrijk. We raden altijd een katoenen omhulsel aan, omdat deze ademend, temperatuurregulerend en zweetafvoerend is.

 • Donzen dekbedden
 • Donzen dekbedden
 • Donzen en veren dekbedden
 • Zijden dekbedden
 • Wollen dekbedden
 • Dekbedden van microvezel
 • Dekbedden van holle vezels
 • Zacht als donzen dekbedden
 • Geregenereerde of gerecyclede dekbedden van holle vezels
Vulling dekbed

Natuurlijke dekbedvulling

Natuurlijke vullingen zijn zacht, warm en beter ademend dan synthetische materialen. Vullingen van dons en veren zijn de meest populaire natuurlijke dekbedvullingen, zowel gans als eend. De meeste natuurlijke vullingen zijn wasbaar in de machine, duurzaam en biologisch afbreekbaar.

Natuurlijk gevulde dekbedden met ganzen- of eendendons of veren hebben een betere thermische isolatie dan synthetische dekbedden. Dit betekent dat je niet zoveel vulling nodig hebt om dezelfde tog-waarde te bereiken, waardoor ze vaak lichter worden.

Donzen dekbedden : Dons is de beste natuurlijke isolator die ongeveer drie keer meer warmte biedt dan synthetische materialen. Zacht en luchtig, dons is zeer duurzaam en biedt de hoogste mate van warmte in een dekbed.

Als u een huisstofmijtallergie heeft, let dan op de NOMITE®-certificering bij het kopen van donzen dekbedden.Veren dekbedden: zwaarder, groter en waarschijnlijk goedkoper dan dons, veren kunnen een beetje stekelig zijn als de bekledingsstof niet robuust genoeg is.

Donzen en veren dekbedden: De meeste dekbedden gebruiken een mix van dons en veren om zowel gewicht als warmte te bieden. Een hogere verhouding dons / veren geeft je een lichter en warmer dekbed.

Zijden dekbedden: Niet overal verkrijgbaar, maar een zeer duurzame en lichtgewicht dekbedvulling. Het is hypoallergeen, zorgt voor een goede temperatuurregeling en kan zowel gewassen als gedroogd worden. (Het verliest zijn natuurlijke eigenschappen als het te veel wordt gewassen.)

Wollen dekbedden: van nature hypoallergeen, duurzaam en recyclebaar. De dikke structuur van wol zorgt ervoor dat het goed lucht vasthoudt en zorgt voor een goede temperatuurregeling. Wollen vullingen voeren vocht van de huid af en houden droge lucht en warmte vast.

Synthetische dekbedvullingen

Vaak hypoallergeen omdat ze regelmatig op hogere temperaturen kunnen worden gewassen, kunnen ze een goede optie zijn als u allergisch bent voor veren of wol. Hoewel synthetische dekbedden zweetafvoerend kunnen zijn, zijn ze minder ademend dan natuurlijke vezels, dus we raden een dekbed niet aan als je een hete slaper bent of nachtelijk zweet.

Synthetische vezels kunnen worden vervaardigd in verschillende breedtes van dikte en kwaliteit, dus zorg ervoor dat het dekbed goed gevuld aanvoelt.

Omdat synthetische dekbedvullingen zijn gemaakt van een vorm van plastic, zijn ze helaas niet recyclebaar en worden ze niet biologisch afgebroken, zodat ze op de vuilnisbelt belanden wanneer u ze weggooit. Bij het wassen kunnen ze ook microplastics in het milieu afgeven.

Microvezeldekbedden: fijne synthetische vezel gemaakt van polyester. De draden zijn fijner dan een mensenhaar. Microvezel is bedoeld als het synthetische, kunstmatige equivalent van natuurlijk dons. Het is goedkoop om in grote hoeveelheden in massa te produceren. De fijne vezels zijn zacht en zijdeachtig. Microvezel van echt goede kwaliteit kan het gevoel geven van een donzen dekbed met een hoge verhouding, maar het kan de luchtigheid van dons niet evenaren.

Holle-vezeldekbedden: een polyester vergelijkbaar met microvezel, maar elke vezeldraad heeft een enkel gat in het midden dat lucht vasthoudt . Net als bij microvezel is het goedkoop om in massa te produceren. De holle vezels zijn lichtgewicht, taai en stevig. Bijzonder duurzaam en vaak niet duur. Houdt de warmte redelijk goed vast en biedt meer dan microvezel.

Zacht als donzen dekbedden: een  andere naam voor microvezel.

Geregenereerde of gerecyclede holle-vezeldekbedden: soms rPET genoemd. Afvalflessen worden gesmolten tot plastic chips en vervolgens gesponnen tot polyestervezels. Dit vereist minder energie in vergelijking met nieuw polyester en vermindert de winning van petrochemische stoffen uit het milieu. Er zijn ongeveer 120 plastic flessen nodig om de vulling voor een tweepersoonsdekbed te produceren. Recycling vermindert het storten van afval, dus ze zijn een betere keuze als u een microvezeldekbed wilt, maar ze kunnen nog steeds vervuiling door microvezelplastic veroorzaken.

Vul kracht en vulgewicht

Vulkracht en vulgewicht zijn twee verschillende metingen. Beide maten kunnen u een goed idee geven van de kwaliteit van het dekbed dat u overweegt te kopen. Fill power meet het volume dat wordt opgenomen door de dons- of verenvulling van een dekbed. Vulgewicht meet het gewicht van een dekbedvulling.

Vulkracht: dit vertelt u over het isolerend vermogen van de donsvulling, in wezen de  ‘luchtigheid’ van het dons. Een hoog vulvermogen betekent dat het dons licht, luchtig en ademend is dankzij een groter aantal luchtkamers. Vulkracht is dus een goede indicator voor de kwaliteit en effectiviteit van het te isoleren dons of veren. Hoe hoger het vulvermogen, hoe beter het dekbed u warm houdt.

Een dekbed met een hoger vulvermogen zal ook lichter zijn, gemakkelijker zijn volheid terugkrijgen als het ’s ochtends wordt geschud en duurzamer zijn, zodat het langer meegaat.

Het vulvermogen kan variëren van 450 tot 900 met een goed vulvermogen van 600 CUIN en meer (kubieke inch per ounce).

Vulgewicht: Het gewicht van de dekbedvulling wordt vaak gemeten in ‘g / m2’, dat wil zeggen het gewicht van de vulling binnen een vierkante meter. Hoe hoger het vulgewicht, hoe zwaarder het dekbed.

Het vulgewicht bepaalt ook hoe zacht of stevig een dekbed is. Een zwaar dekbed is niet hetzelfde als een warmer dekbed. Fill power not fill weight meet de effectiviteit en kwaliteit van een dons- of veren dekbedvulling. Een dekbed met een hoog vulgewicht maar een laag vulvermogen zal dus zwaar zijn en slecht isoleren.

Anti-allergie beddengoed

Anti-allergie beddengoed heeft u alleen nodig als u allergisch bent voor de betreffende vulling. Dus als u allergisch bent voor wol, koop dan geen wollen dekbed! Als u allergisch bent voor veren, koop dan geen dons- of donsdekbed. Een anti-allergie matras daarentegen is handig voor meerdere allergieën.

Milieu-impact

Wellicht wilt u ook de milieu-impact van uw dekbedkeuze in overweging nemen. “Koop goed, koop 1 keer!” Een dekbed en kussen van goede kwaliteit gaat lang mee met een goedkoop exemplaar en kan daarom een ​​betere investering zijn.

Natuurlijke vullingen zoals dons, veren en wol zijn, in tegenstelling tot synthetische vullingen, biologisch afbreekbaar, kosten minder energie om te produceren en bevatten geen plastic microvezels. Synthetisch beddengoed zal hoogstwaarschijnlijk op de vuilnisbelt terechtkomen nadat het is weggegooid.

Dekbedden en kussens zijn niet recyclebaar, maar u kunt natuurlijk beddengoed op een andere manier gebruiken. U kunt dons, veren en wol van oude natuurlijke dekbedden neerleggen voor nestelende vogels. U kunt uw oude gewassen beddengoed ook aan een huisdier geven of misschien aan een dierenasiel.

De microvezels in microvezel, holle vezel, zacht als dons en gerecyclede microvezeldekbedden zijn allemaal microplastic vervuilende stoffen. Omdat ze zo klein zijn, kunnen zuiveringsinstallaties na het wassen niet alle microvezels effectief uitfilteren. Net als andere microplastics zoals microbeads, kunnen deze kleine microvezels de rivieren, meren, oceanen en voedselketens op het land binnendringen en aanwezig zijn in de lucht die we inademen.

Plastic verpakkingen 

Veel dekbedden en kussens worden verpakt in plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, maar dit komt bijna altijd in onze zeeën of op de vuilnisbelt terecht.

“We moeten nu actie ondernemen om te proberen een deel van de verschrikkelijke schade die we hebben aangericht op te lossen … en daarvoor is positieve actie vereist”, aldus Sir David Attenborough.

Dekbed wassen

Verschillende dekbedvullingen en materialen kunnen verschillende wasinstructies hebben, dus volg altijd de instructies op het waslabel. Je kunt natuurlijk ook altijd ons artikel over dekbed wassen lezen.

Probeer het aantal keren dat u een microvezeldekbed wast te verminderen, aangezien de vezels microplastics zijn, die waterzuiveringsinstallaties moeilijk kunnen filteren en in de voedselketen terecht kunnen komen.

0 Points