fbpx

Verzwaringsdeken

Verzwaarde dekens zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege de vele voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid die ze bieden. Dit type deken, ook wel zwaartekrachtdeken of toondeken genoemd, wordt al jaren gebruikt als onderdeel van ergotherapie tijdens sensorische integratietherapie. We hebben enkele van de belangrijkste voordelen geschetst die een verzwaarde deken kan bieden.

Van woelen en keren tot nare dromen en race-gedachten, er is veel dat de perfecte nachtrust in de weg kan staan, vooral als je stress- en angstniveaus altijd hoog zijn. Soms, hoe moe we ook zijn, kan ons lichaam en onze geest tegenwerken bij het in slaap vallen. We krijgen dan niet de verdiende nachtrust die we nodig hebben. Gelukkig zijn er trucs die je kunt gebruiken om je lichaam te helpen ontspannen, en een verzwaarde deken is misschien wel de beste slaapoplossing waarvan je nooit wist dat je die nodig had.

Inhoudsopgave

Wat is een verzwaringsdeken?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een verzwaarde deken is, dan ben je niet de enige. Gewogen dekens, ook wel zwaartekrachtdekens of angstdekens genoemd, zijn precies zoals ze klinken – dekens met gewichten die in de stof zijn gestikt. Nee, niet het soort gewichten dat je in de sportschool optilt. Gewogen dekens zijn gevuld met kleinere gewichten, zoals microkralen of andere soorten verzwaarde balletjes, om de deken een zwaarder gevoel en comfort te geven.

De voordelen van een verzwaarde deken

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een verzwaarde deken tijdens het slapen helpt om beweging in de nacht te verminderen, de hoeveelheid tijd die u doorbrengt in een diepe slaap verhoogd, verjongende slaapcycli kan vergroten in plaats van te woelen en te draaien. Voor degenen die een rustige nachtrust nodig hebben, zijn ze een geweldig hulpmiddel dat een beetje extra comfort en ondersteuning kan bieden, ongeacht je slaapbehoeften.

Voordelen van een verzwaarde deken:

 1. Vermindert stress
 2. Helpt de ouderen
 3. Vermindert angst
 4. Helpt de hersenchemie in evenwicht te brengen
 5. Verbetert de algehele slaapkwaliteit
 6. Verscherpt de focus voor ADHD
 7. Helpt bij symptomen van PTSS
 8. Bevordert rust met een autismespectrumstoornis
 9. Vermindert angst bij huisdieren
 10. Kan helpen bij het verlichten van pijn geassocieerd met fibromyalgie
 11. Verlicht symptomen van depressie
Voordelen van een verzwaringsdeken

Waarom een verzwaringsdeken?

Terwijl sommigen genieten van de zwaarte van een verzwaarde deken, zijn verzwaarde dekens ook door veel ergotherapeuten gebruikt voor kinderen of volwassenen met een slaapstoornis, autisme of een verwerkingsstoornis. Bijkomende voordelen zijn onder meer het verminderen van stress en angst. Er zijn onderzoeken die een positief effect van een verzwaarde deken aantonen.

Volwassenen die een verzwaarde deken gebruiken voor slaapstoornissen, angst, hebben ontdekt dat het een kalmerende manier is om gevoelens van onbehagen of onzekerheid te behandelen. Omdat verzwaarde dekens een diepe druk stimulatie bieden, krijgt de drager het gevoel dat hij wordt omhelsd of ingebakerd. Voor veel mensen kan dit gevoel geruststellend zijn en stress helpen verlichten.

Verzwaringsdeken voor kinderen

Voor kinderen kan een verzwaarde deken op diverse vlakken van toegevoegde waarde zijn. Bij het gebruik van een verzwaringsdeken voor kinderen moet je goed opletten. Kinderen moeten namelijk vrij kunnen bewegen tijdens hun slaap. Vandaar dat een deken vooral voor het inslaap vallen gebruikt wordt. Net als bij volwassenen helpt een verzwaarde deken om tot rust te komen en krijg je het gevoel dat iemand je een knuffel geeft. Het helpt voornamelijk bij kinderen met ADHD, slaapstoornissen, slapeloosheid, autisme en hevige angstaanvallen.

Gebruik verzwaringsdeken voor kinderen

 1. Leg de deken over je kind.
 2. Houdt je kind goed in de gaten tot die slaapt.
 3. verwijder de deken als je kind in slaap is gevallen
 4. Je kind geniet van een heerlijke nachtrust

Hoe zwaar moet de verzwaringsdeken zijn?

Er zijn enkele simpele regels om het juiste gewicht van de deken te bepalen. Dit betekend niet dat dit altijd goed is, want elk onderzoek geeft hiervoor een andere regel. Echter, een goede regel vinden wij die van de 10%. Het gewicht van een verzwaarde deken mag maximaal 10% van je lichaamsgewicht zijn. Hierdoor voel je genoeg druk op je lichaam, de omhelzing, en is de deken niet te zwaar om van je af te gooien. Leuk al die regels, maar uiteindelijk draait het erom welke gewicht het lekkerste aanvoelt op je lichaam.

Gewicht verzwaringsdeken voor volwassenen

 • 10 kilogram
 • 15 kilogram
 • 20 kilogram
 • 25 kilogram

Gewicht verzwaringsdeken voor kinderen

 • 4 kilogram
 • 5 kilogram
 • 6 kilogram
 • 7 kilogram
 • 8 kilogram

Wordt een verzwaarde deken vergoed door de zorgverzekering?

Er zijn vele studies over verwaringsdekens en hun effect op slaap, stoornissen en gedrag van mensen. Echter, de meeste studies zijn nog niet zo grondig onderbouwd dat de zorgverzekeraars zich genoodzaakt voelen om de dekens te vergoeden. Kortom, nee een zorgverzekering vergoed niet je verzwaarde deken.

De studies zijn nog niet geheel definitief over de werking van de verzwaarde deken, maar voor een meer beeldende uitleg kan je deze video hieronder bekijken!

Tags:
0 Points

Club 9 review - Het lease matras
Previous Article

Bedzzzy matras review - Het lease matras
Next Article