loader-logo

Verzwaringsdeken

Verzwaarde dekens zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege de vele voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid die ze bieden. Dit type deken, ook wel zwaartekrachtdeken of toondeken genoemd, wordt al jaren gebruikt als onderdeel van ergotherapie tijdens sensorische integratietherapie. We hebben enkele van de belangrijkste voordelen geschetst die een verzwaarde deken kan bieden.

Van woelen en keren tot nare dromen en race-gedachten, er is veel dat de perfecte nachtrust in de weg kan staan, vooral als je stress- en angstniveaus altijd hoog zijn. Soms, hoe moe we ook zijn, kan ons lichaam en onze geest tegenwerken bij het in slaap vallen. We krijgen dan niet de verdiende nachtrust die we nodig hebben. Gelukkig zijn er trucs die je kunt gebruiken om je lichaam te helpen ontspannen, en een verzwaarde deken is misschien wel de beste slaapoplossing waarvan je nooit wist dat je die nodig had.

Wat is een verzwaringsdeken?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een verzwaarde deken is, dan ben je niet de enige. Gewogen dekens, ook wel zwaartekrachtdekens of angstdekens genoemd, zijn precies zoals ze klinken – dekens met gewichten die in de stof zijn gestikt. Nee, niet het soort gewichten dat je in de sportschool optilt. Gewogen dekens zijn gevuld met kleinere gewichten, zoals microkralen of andere soorten verzwaarde balletjes, om de deken een zwaarder gevoel en comfort te geven.

De voordelen van een verzwaarde deken

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een verzwaarde deken tijdens het slapen helpt om beweging in de nacht te verminderen, wat de hoeveelheid tijd die u doorbrengt in een diepe, verjongende slaapcycli kan vergroten in plaats van te woelen en te draaien. Voor degenen die een rustige nachtrust nodig hebben, zijn ze een geweldig hulpmiddel dat een beetje extra comfort en ondersteuning kan bieden, ongeacht je slaapbehoeften.

Opsomming van enkele voordelen van een verzwaarde deken:

 1. Vermindert stress Helpt de ouderen
 2. Helpt de ouderen
 3. Vermindert angst
 4. Helpt de hersenchemie in evenwicht te brengen
 5. Verbetert de algehele slaapkwaliteit
 6. Verscherpt de focus voor ADHD
 7. Helpt bij symptomen van PTSS
 8. Bevordert rust met een autismespectrumstoornis
 9. Vermindert angst bij huisdieren
 10. Kan helpen bij het verlichten van pijn geassocieerd met fibromyalgie
 11. Verlicht symptomen van depressie
Voordelen van een verzwaringsdeken

Waarom een verzwaringsdeken?

Terwijl sommigen genieten van de zwaarte van een verzwaarde deken, zijn verzwaarde dekens ook door veel ergotherapeuten gebruikt voor kinderen of volwassenen met autisme of een verwerkingsstoornis. Bijkomende voordelen zijn onder meer het verminderen van stress en angst.

Volwassenen die een verzwaarde deken gebruiken voor angst, hebben ontdekt dat het een kalmerende manier is om gevoelens van onbehagen of onzekerheid te behandelen. Omdat verzwaarde dekens een diepe druk stimulatie bieden, krijgt de drager het gevoel dat hij wordt omhelsd of ingebakerd. Voor veel mensen kan dit gevoel geruststellend zijn en stress helpen verlichten.

De studies zijn nog niet geheel definitief over de werking van de verzwaarde deken, maar voor een meer beeldende uitleg kan je deze video hieronder bekijken!

Tags:
0 Points

Simba matras review
Previous Article


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *