fbpx

Bedzzzy matras review

Een matras rechtstreeks aan de consument leveren. Nieuwe jonge startups zijn bezig de matrassenindustrie te veranderen. Deze concepten worden ook wel de “one size fits all” matrassen genoemd of ‘bed in the box’. De nieuwe startups slaan de retail over. Via deze weg kunnen zij het matras ver onder de prijs van de retailers verkopen. Het marktaandeel van gevestigde matrassen bedrijven daalt hierdoor drastisch. Het antwoord hierop is om zelf te komen met een “startup” die de concurrentie aan kan gaan met deze nieuwe merken. Opvallend is dat kort achter elkaar zowel Auping met Bedzzzy als Swiss Sense met Club 9 beide met een onze size fits all matras zijn gekomen die beide werken met een matras lease model.

Prijs van het Bedzzzy matras

Auping heeft in juli 2019 Bedzzzy gelanceerd. Een 90×200 Bedzzzy matras kost €12.50 per maand en eenmalig €59.50. Een 1800×200 Bedzzzy matras kost €19,50 per maand en eenmalig €59,50. Na 5 jaar kost je het 90×200 Bedzzzy matras dus €809,50 en de 180×200 kost je €1.229.50.

Voor een offline kwaliteits matrassenmerk zijn dit geen rare prijzen. Retailers vragen vaak een marge van 300% waardoor deze prijzen vaak wat hoger liggen. Het voordeel is dan wel dat je het in de winkel kan uitproberen. Aangezien Bedzzzy de retail overslaat en rechtstreeks aan consumenten levert zou je er van uit kunnen gaan dat ze deze besparingen doorgeven aan de klant. Dit is helaas niet het geval, om te bepalen of Bedzzzy zich een kwaliteitsmatras mag noemen moeten we kijken naar de materialen die in het matras zit. 

Van een kwaliteitsmatras mag je verwachten dat je er 10 jaar of langer mee kan doen. In dit geval kost een 180×200 Bedzzzy matras na 10 jaar €2.459.

Materialen van Bedzzzy

De hoogte van het Bedzzzy matras is 22cm hoog, voor een kwalitatief matras is dat wat aan de lage kant, dit ligt gemiddeld op 25cm. Maar waar we met name van schrikken is dat het matras bestaat uit slechts 2 lagen en dat zowel de hoes als de comfortlaag 100% polyester is. De comfortlaag wordt ook wel wel 3d spacer/ of 3d structuur genoemd. Het is een laag van plastic draadjes en Auping gebruikt dit in hun huidige assortiment als drukverdeler in plaats van comfortlaag. Het voelt een beetje stug aan, het voordeel is dat het erg ventilerend is. De ondersteunende laag zijn pocketveren. Het valt ons op dat Bedzzzy niet ingaat op de kwaliteit van deze pocketveren. Hoeveel pocketveren zit er in het matras? Wat voor draaddikte wordt er gebruikt? Hebben de pocketveren ook comfortzones? Dit betekent dat ze bij je schouders en heupen een dunnere draaddikte gebruiken zodat deze gebieden goed kunnen inzakken. Op al deze vragen wordt geen antwoord op gegeven. Terwijl het matras wel voor 90% uit pocketveren bestaat. Ook bij navraag op de online chat kunnen ze ons hier niet meer over vertellen. 

Naar onze mening zou een tweelaags matras van 90×200 met deze hoogte en materialen, zonder tussenkomst van een retailer en zonder relevante services die je bij een leasecontract mag verwachten als verkoopprijs niet meer dan €300 mogen zijn. Als je kijkt naar de specificaties dan zou dit worden gekwalificeerd als een budget matras.

Een goed matras kan je 10 jaar mee doen. Maar je leasecontract loopt na 5 jaar af. Dit betekent dat je na 5 jaar het contract met nog eens 5 jaar kan verlengen of dat je het matras mag overkopen. Onze verwachting is dat je het matras mag over kopen voor 50% van de waarde. Bij een 180×200 matras zou dit €614,75 zijn, samen met de €1.229.50 die je al betaald hebt, kost je het Bedzzzy matras 1844,25. Laat je het matras voor nog eens 5 jaar verlengen dan kost het 180×200 Bedzzzy matras je €2.450 na 10 jaar gebruik. Voor de duidelijkheid ook na deze 10 jaar is dit matras dan nog steeds niet van jou.

2 enkele matrassen – De spleet

Koop je een tweepersoons matras bij Bedzzzy hou er dan rekening mee dat je 2 enkele matrassen krijgt die aan elkaar worden geritst. Afhankelijk hoe gevoelig je hier voor bent kan je wel voelen dat het geen tweepersoonsmatras is.

Proefperiode van Bedzzzy

Bedzzzy heet een proeftermijn van 90 dagen. Volgens de website is het mogelijk om zonder bijkomende kosten het matras weer te retourneren. Navraag bij de klantenservice geeft aan dat als je de bezorg en montagekosten van €59.50 niet terug krijgt en dat je ook betaald voor de periode dat je het matras in bezit hebt. Stuur je een 180×200 dus na 90 dagen terug dan kost dit je €118. Eerder hebben we een Emma matras review geschreven en benoemd dat het Emma matras een proefperiode van 100 dagen heeft en Matt zelfs 120 dagen hanteert. Hier betaal je geen  montagekosten of leasekosten en krijg je het volledige bedrag terug.

Kosten voor een matras leasen bij Bedzzzy - Matras huren
Matras abonnement kosten voor een matras leasen bij Bedzzzy - Matras huren

Elbuco – Eigenaar lease matras

Je zou er van uit gaan dat als je een matras bij Bedzzzy koopt je klant bent bij Bedzzzy. Maar de lease contracten sluit je af met een derde partij, Elbuco. Dit is dan ook het bedrijf waar de betalingen naar toe gaan en die je de service zal verlenen. We adviseren dan ook goed onderzoek te doen naar de ervaringen hierover. Zelf hebben wij geen ervaring met Elbuco maar als je kijkt bij de reviews dan scoren ze een 3 van de 5 sterren.

Het duurzame Bedzzzy matras

Bedzzzy geeft aan dat het een duurzaam matras is en dat alle materialen volledig gerecycled worden. Ze leggen alleen niet uit hoe dit in zijn werk gaat. Wordt er laagwaardig of hoogwaardig gerecycled? Is de eigenaar van de matrassen ,Elbuco, zelf wel een duurzaam bedrijf? Het lijkt er op dat ze nog geen gebruik maken van elektrisch vervoer. Zelf geeft Elbuco op hun website  aan dat uit hun onderzoek blijkt dat de klant snelheid belangrijker vindt dan duurzame bezorging.

Het Bedzzzy lease matras wel of niet huren?

We vinden het recyclen van matrassen een goed initiatief maar ook het recyclen zelf kost energie. Met een goed matras kan je zeker 10 jaar doen. Als Bedzzzy een kwaliteitsmatras is dan wordt de lifecycle onnodig verkort tot maar slechts 5 jaar. Vanuit hygenisch oogpunt hoef je dit niet te doen. De matrashoes is op 60 graden te wassen en het matras ventileerd uitstekend. Daarnaast vinden we dat het promoten dat je een matras na 5 jaar moet vervangen een slecht signaal naar de markt. Als meerdere merken dit over gaan nemen zoals nu al gebeurd bij Club9 die ook 5 jaar hanteren, dan wordt de afvaldump van matrassen twee keer zo groot dan het nu al is. Als Bedzzzy echt staat voor duurzaamheid zou staan dan zouden ze de termijn aanpassen naar 10 jaar en de matrassen in eigen beheer houden in plaats van te verkopen aan Elbuco. Wat we ook tegenstrijdig vinden is dat Bedzzzy aangeeft het matras te leasen zodat ze het in beheer houden en zo kunnen recyclen maar dat ze op de website wel de mogelijkheid geven om het matras te kopen. Hier zit wel €50 statiegeld op maar bij een 180×200 matras is dit slechts 5.5% van de aankoopwaarde. We vermoeden dat niet iedereen hier gebruik van zal maken.

Bedzzzy kortingscode

We hebben geen kortingscodes van het Bedzzzy matras kunnen vinden.

Ervaringen met Bedzzzy

Zelf hebben we het Bedzzzy matras niet kunnen testen. Ook de Consumentenbond heeft het matras nog niet getest. Het valt ons ook op dat Bedzzzy geen review website heeft. Het enige wat we kunnen vinden zijn de reviews op de Facebook van Bedzzzy. Hier scoren ze een 3 van de 5.

Conclusie Bedzzzy matras review

Wij denken dat de verhouding prijs/kwaliteit een flink stuk beter kan. Vooral als je uitrekent wat je na 10 jaar betaald voor een 180×200 matras. Je betaald simpel weg duizenden euro’s te veel. Ook zit er geen extra service bij wat je eigenlijk bij een leasemodel mag verwachten, en er is geen mogelijkheid om het matrassen abonnement binnen 5 jaar op te zeggen.  Aangezien het matras voor +-90% uit pocketveren bestaat zouden we graag zien dat ze hier meer informatie over geven. De samenstelling van het matras ventileert goed, dus voor warme slapers zal dit een uitkomst kunnen zijn. Ook is het fijn dat het matras kan uitproberen maar gratis is het niet. We juichen het toe dat matrasmerken nadenken over circulariteit en we geloven dat Bedzzzy daar een goede stap in de juiste richting heeft gezet maar het afdanken van een goed matras na 5 jaar vinden we een verkeerd signaal naar de markt toe.

0 Points

Verzwaringsdeken
Previous Article

Hoe vaak je matras omdraaien?
Next Article