fbpx

Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

Eerst is het belangrijk om het begrip ‘boxspring’ even uit te leggen. Wat is een boxspring eigenlijk? Een boxspring is een soort matras bodem. Vaak worden matrassen en boxsprings ook door elkaar gehaald. Het is goed om deze twee dingen te onderscheiden.

Nieuwe boxspring met een nieuw matras

Heb je een boxspring nodig?

Boxsprings hebben een houten frame met veren die bedekt zijn met stof. Boxsprings werken eigenlijk net als schokdempers, waardoor het gemakkelijker wordt om in, maar ook uit bed te komen. Een boxspring wordt vaak op een metalen bedframe of een frame met houten latten geplaatst dat even groot is als de matras die erop wordt geplaatst.

Het matras plaats je dus OP een boxspring en staat er per definitie dus los van.

Decennia lang waren boxsprings de beste keuze bij de online aankoop van een nieuw matras. De tijden veranderen echter en daarom zie je nu ook andere type bedden en bedframes.

Wat voor nut hebben boxsprings nog meer?

Boxsprings zorgen voor een beetje extra vering bij met name wat stevigere/hardere matrassen. Daarnaast:

Geven ze een goede instaphoogte van je bed
Een van de meest onderscheidende kenmerken van een boxspring is de hoogte. De meeste mensen geven de voorkeur aan bedden die een beetje hoger van de vloer zijn, omdat het daardoor natuurlijk gemakkelijker is om in en uit bed te komen.

Het voorkomt eerder kuilvorming en inzakken van je matras
Boxsprings zijn ontworpen om matrassen te beschermen tegen doorzakken door het gewicht gelijkmatig te verdelen. Ze helpen matrassen te stabiliseren en beschermen tegen slijtage.

Een prachtig, aangenaam meubelstuk
Een boxspring in combinatie met een matras ziet er beter uit dan een matras die op de vloer ligt.

Voordelen van andere bedframes

Jarenlang werd een boxspring beschouwd als de standaard keuze om ondersteuning te bieden voor matrassen. Maar tegenwoordig zijn matrassen dermate dik en ondersteunend dat dit niet per se nodig is. Hierdoor zijn steeds meer andere bedbodems ook een optie. Bijvoorbeeld bedframes met een wat strakker design. 

De meeste bedframes zijn ook van hout met een lattenbodem. Dit bespaart ruimte in de slaapkamer. Een frame met lattenbodem biedt overigens ook voldoende ventilatie als een boxspring en voorkomt het vroegtijdig doorzakken van je matras.

Houten lattenbodem op een bedframe

Nog een paar punten om rekening mee te houden

  • De grootte van je slaapkamer
  • Wel of geen verstelbare bedbodem
  • Type matras: traagschuim matras, pocketvering matras, latex matras, waterbed, topmatras, koudschuim matras of een luchtbed.

Nog meer soorten bedbodems

Lattenbodem:
Een lattenbodem is de meest voorkomende bodem en heeft tegenwoordig de voorkeur boven andere soorten frames omdat ze vrij stevig zijn voor verschillende hoeveelheden gewicht die erop worden geplaatst. De latten laten ook lucht door de matras stromen. Het is essentieel dat je rekening houdt met de afstand tussen de latten, afhankelijk van het type matras dat je neemt.

Verstelbare bedbodem:
Verstelbare bodems kunnen worden gebruikt met traagschuim, latex of binnenvering matrassen. De meeste verstelbare bedbodems kun je tegenwoordig ook per kant met elkaar synchroniseren.

Platform bodem:
Als je echt een meer solide gevoel aan je matras wilt geven wanneer je slaapt, is een platform bed wellicht een betere keuze. Dit vlakke stevige oppervlak is geschikt voor bijna elk type matras.

Qua opslagruimte hebben platform bedden echter de neiging om veel ruimte in te nemen, kunnen extreem zwaar zijn en zijn daardoor niet gemakkelijk te verplaatsen bij bijv. verhuizingen.

Een boxspring blijft een persoonlijke voorkeur. Je moet rekening houden met de grootte van je kamer, het type matras dat je wilt en of je een verstelbare bodem zou willen.

Wel of geen boxspring?

Voor degenen die de voorkeur geven aan een strak en solide bodem, kan een platform bed de beste optie zijn. 

Wil je wat meer luxe en een hotelgevoel dan is een boxspring bed met verstelbare bodem wellicht de beste oplossing. Op zoek naar de beste boxspring van 2021? Wij deden onderzoek en hebben de beste boxspring voor jou getest in onze online boxspring test.

0 Points

Naakt slapen met je partner
Previous Article