fbpx

Soorten dekbed

Je soorten dekbed bepaalt niet zozeer de houding van je lichaam tijdens je slaap, maar bepaalt wel degelijk hoe je slaapt! Verschillende soorten dekbedden zorgen voor verschillende soorten warmte, verschillende soorten zwaarte en een verschillend soort algemeen gevoel in bed. Je dekbed is dus zeer belangrijk voor je slaap, maar welke past nou het beste bij jou?

Inhoudsopgave

Welke soorten dekbedvulling zijn er?

Donzen dekbed

Dons is super isolerend en ook ontzettend goed in vochtregulatie. Deze eigenschappen maken dergelijke soorten dekbed uitstekend voor zowel in de zomer als in de winter. In de zomer voelt het namelijk heerlijk fris en licht aan, terwijl het dons je in de winter juist lekker warm houdt. Hoe meer dons er in het dekbed zit hoe lichter het zal aanvoelen. Als je niet van een zwaar dekbed op je houdt, maar liever iets lekker lichts hebt, raden we je aan om te kijken naar donzen dekbedden met veel dons erin!

Katoen dekbed

Dit soort type dekbed is wederom uitstekend wat betreft isolatie en vochtregulatie. Katoen is een fijn natuurproduct en voelt lekker zacht aan. Vanwege al deze eigenschappen is ook een dit soort dekbed geschikt voor zowel de warme als de koudere dagen van het jaar. Nog een groot pluspunt van katoen dekbedden is dat ze anti-allergeen zijn en ook nog eens goed wasbaar!

Wol dekbed

Ook dit soort dekbed is isolerend en vochtabsorberend, dus ook een wol dekbed is geschikt voor zowel de zomer als de winter. Een andere bijkomstigheid van dit type dekbed is dat wol lanoline bevat. De lanoline in het wol maakt het dekbed zelfreinigend, wat natuurlijk super fijn is! Een groot verschil tussen een wol dekbed en bijvoorbeeld een donzen dekbed is dat wol een stuk zwaarder is dan dons. Dit kan je als heel positief ervaren, of iets minder, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur!

Synthetisch dekbed

Dit type dekbed is een stuk minder isolerend dat de voorheen genoemde soorten dekbed. Een van de grootste voordelen van een synthetisch dekbed is dat het zeer geschikt is voor mensen met allergieën en kinderen. Daarnaast is het soort dekbed ook heel gemakkelijk te wassen, uiteraard wel op minimaal 60 graden! Synthetische dekbedden kun je in principe in verschillende soorten kopen, de handigste zijn natuurlijk de all season dekbedden.

Bamboe dekbed

Dit soort dekbedden zijn zeer duurzaam en voelen heel licht en koel aan. Precies daarom zijn ze ontzettend fijn voor in de zomer. Een ander groot voordeel van een bamboe dekbed is dat het bamboe ontzettend goed vocht absorbeert. Dit is super handig, en hygiënisch, als je ‘s nachts last hebt van veel transpiratie. Ten slotte heeft het natuurlijke bamboe een bacterie en schimmel afstotende eigenschap. Dit maakt dit type dekbed nog hygiënischer en ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Tencel dekbed

Dit type dekbed bestaat uit een natuurlijk vezel afkomstig van de eucaliptusboom en is daarom een duurzaam product. Het is superzacht en heerlijk koel. Dit soort dekbed is net wat zwaarder dan een dons dekbed, maar net lichter dan een wol dekbed. Een tencel dekbed zou dus precies de goede middenweg voor je kunnen zijn! De tencel dekbedden kun je vinden in all season dekbedden of lente/herfst dekbedden.

Soorten dekbedvulling

Andere type dekbedden

Zomerdekbedden

Desondanks je andere dekbedden ook fijn kunt gebruiken in de zomer vinden we het bamboe dekbed toch het allerbeste. Dit type dekbed is zo héérlijk licht en koel, perfect tijdens de warme zomerdagen die we zelfs hier in Nederland kennen. Daarnaast absorbeert het ook heel gemakkelijk vocht, en laten we eerlijk zijn, we zweten allemaal ‘s nachts in de zomer!

Lente dekbedden en herfst dekbedden

Hier hebben we gekozen voor een tencel dekbed. Dit soort dekbed zit qua gewicht ook tussen de zware en lichte dekens, en is daarom perfect voor de middelwarme/koude dagen van het jaar.

Winterdekbedden

Het allerlekkerste voor de koudste dagen van het jaar is naar onze mening een heerlijk zware warme deken. Als we dan gaan kijken naar welke het allerwarmste en zwaarste is komen we uit bij een wol dekbed, en daarom kiezen we daarvoor!

All season dekbedden

Een dons, katoen of synthetisch dekbed zijn perfecte all season dekbedden, die voor zowel warmer als kouder weer zeer geschikt zijn! Dons en katoen zijn goed isolerend waardoor ze bij alle temperaturen aangenaam aanvoelen. Een synthetisch dekbed is minder isolerend, maar deze kun je aanpassen naar verschillende temperaturen.

Verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken is, logisch, een stuk zwaarder dan een normale deken. Door het extra gewicht van de deken slaapt men dieper en beweegt men minder in de slaap. Dit type dekbed wordt voornamelijk gebruikt bij een therapie voor kinderen en volwassen om het lichaam beter te laten ontspannen.

Elektrische deken

De elektrische deken is erg fijn tijdens koude dagen. Je kan de elektrische deken op verschillende manier gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld je deken mee voorverwarmen, maar je kan er ook tijdens het slapen gebruik van maken. Uiteraard altijd oppassen met vloeistof om eventuele storingen te voorkomen.

Dekbed pret

Dus, er zijn veel verschillende soorten dekbedden die allemaal hun eigen voor-en nadelen hebben. Ook zijn sommige meer geschikt voor de zomer, andere voor de winter, en weer andere geschikt voor elk seizoen van het jaar. Kijk goed naar wat jij wilt; warm of koel, zwaar of licht, anti-allergeen of duurzaam. We hopen dat we je hebben kunnen helpen en wensen je succes met je zoektocht naar jouw perfecte dekbed!

0 Points

Slaap app
Previous Article

Twijfelaar matras - Bedtwijfelaars
Next Article