fbpx

Platform bed tegen de boxspring: welke is beter?

Als je een nieuw matras gaat kopen, moet je ook goed opletten welk ondergrond daar het beste bij past. Je hebt de boxspring in allerlei soorten en maten. Echter,  platform bedden en andere bedframes worden steeds meer populair.

Mensen halen een boxspring en platform bed vaak door elkaar. Meer informatie over verschillende typen bedden en bedframes vind je hier.

Platform bed

Platform bedden worden de laatste tijd veel aangeschaft. Hiervoor zijn verschillende redenen. Er zijn een heleboel stijlen om uit te kiezen, ze bieden goede ventilatie voor je matras en ze hebben meer opbergmogelijkheden dan een boxspring bed.

Voor- en nadelen van een platform bed

Voordelen

 • Er zijn veel stijlen beschikbaar
 • Ideaal voor traagschuim matrassen
 • Opbergruimten
 • Goede ventilatie om het matras koel te houden

Nadelen

 • Zit laag bij de grond en vereisen mogelijk extra moeite om op te staan
 • Moeilijk om het bed te verplaatsen. Het is namelijk een groot geheel

Opslagruimte
Als je een minimalist bent en je kamer niet echt met allerlei opbergkasten wilt vullen, is het platform bed met opbergmogelijkheden een goed idee. Deze bedden zijn voorzien van een of meer laden die uit het bed kunnen worden getrokken. Dit bespaart een hoop ruimte als je niet op zoek bent naar een hoop meubels in je slaapkamer. Er zijn ook opties met ingebouwde boekenkasten en allerlei andere handigheidjes. Boxsprings hebben weer weinig tot geen ruimte voor iets onder het bed.

Matras bescherming en comfort
het belangrijkste onderdeel van je bed is het matras. Je kunt honderden, zo niet duizenden euro’s uitgeven aan een nieuwe. Als je het op een frame plaatst dat niet geschikt is voor het specifieke matras, kan dit leiden tot schimmelproblemen of zelfs problemen met je lichaamstemperatuur.

Platform bedden zijn perfect voor traagschuim matrassen omdat ze goed ventileren. Het laat lucht door het matras circuleren, waardoor er weinig tot geen vocht achterblijft om op te zuigen. Afhankelijk van het matras moet er een bepaalde lattenbodem en een onderlinge afstand tussen de latten zijn om stabiliteit en ondersteuning te behouden.

Esthetische aantrekkingskracht
Iedereen houdt van een goed uitziend bed. Platform bedden geven je slaapkamer een zeer hoge esthetische waarde. De meeste mensen zijn dol op de lage look en hoe modern en strak ze zijn. Ze zijn wel vrij stabiel vanwege de lage grond hoogte. Helaas is het enige nadeel van dit ontwerp dat mensen met bepaalde handicaps een probleem kunnen hebben om uit bed te komen.

Boxspring het beste slaapkamer idee

Boxspring

De boxspring. Dit bed is in veel huishoudens het meest populaire bed. De reden erachter? Waarschijnlijk het feit dat ze hoger van de grond staan en ze een traditionele aantrekkingskracht hebben. Wij testen de beste boxsprings elk jaar in onze grote online boxspring test. Maar nu eerst een kleine opsomming van alle voor- en nadelen van een boxspring.

Voor- en nadelen van een boxspring

Voordelen

 • Het bed heeft extra hoogte
 • Ondersteunt uw lichaamsgewicht beter dan een platform bed
 • Moderne uitstraling

Nadelen

 • Weinig tot geen opslagruimte onder het bed
 • Na verloop van tijd verminderd de ondersteuning

Boxspring met opslagruimte

Er is al genoeg gezegd over dat de boxspring niet veel opslagruimte biedt. Ze komen ook niet met de opties van de opslaglade en als ze dat doen, zijn ze waarschijnlijk echt prijzig. Als je echter een van deze bedden hebt die hoog boven de vloer staat, kan het je genoeg ruimte laten om bepaalde dingen eronder op te bergen. Echter, de kritiek op een boxspring is vaak groot over de opslagruimte. Dit valt in onze ogen erg mee als je een boxspring hebt die wat hoger boven de grond staat.

Matras bescherming en comfort
Boxsprings zijn het beste voor het toevoegen van ondersteuning aan je lichaam en je matras. Ze absorberen uw lichaamsgewicht gelijkmatig over de basis, wat kan helpen de levensduur van uw matras te verlengen. Om nog maar te zwijgen, het kan wat rugpijn verlichten omdat het plat is en nergens inzakt. Helaas kan de boxspring er ook voor zorgen dat warmte vast komt te zitten in het matras, omdat het nergens anders heen kan. De meeste matrassen van tegenwoordig hebben functies waarmee je je de hele nacht koel kunt houden, maar zonder luchtcirculatie werkt het misschien niet zoals het hoort, wat ongemak veroorzaakt.

Esthetische aantrekkingskracht
Er zijn nogal wat mensen die houden van het simpele uiterlijk van de boxspring. Dit soort standaard bedden zijn erg warm en de ontwerpstijl heeft de voorkeur van degenen die van een meer traditionele inrichting houden. De boxsprings bedden zijn over het algemeen iets duurder, maar veel mensen houden van de manier waarop de boxspring eruit ziet als ze hoog van de grond zijn. Het is absoluut een trend onder modernisten!

Conclusie

Het lijkt erop dat er zeker een aantal voordelen en nadelen voor beiden bedden zijn. Platform bedden kunnen wat lager in kosten zijn, tenzij je besluit enkele extra functies toe te voegen. Verder heb je esthetisch gezien meer keuze. Boxsprings zijn daarentegen meer traditioneel en erg goed voor het matras.

Het is en blijft uiteindelijk een kwestie van smaak!

0 Points

Zweten tijdens je slaap en in bed
Previous Article

Is een powernap goed voor je?
Next Article