fbpx

Zweten tijdens je slaap

Midden in de nacht wakker worden in een grote plas zweet. Het komt bij iedereen wel eens voor. Maar sommige mensen hebben er standaard last van. Bij nachtzweten zweet je overmatig in je slaap. Maar hoe komt het nou dat de ene persoon veel meer last heeft van nachtzweten dan de ander? Is nacht zweten ernstig? En nog belangrijker, hoe kom je van nachtzweten af?

Waarom zweten wij in onze slaap? En wat is nachtzweten?

Onze lichaamstemperatuur wordt geregeld door een klein onderdeel van onze hersenen de zogenaamde hypothalamus. De hormonen in ons lichaam helpen hierbij. Gemiddeld heeft een lichaam ongeveer 2 miljoen zweetklieren. Wanneer je lichaam te warm wordt, gaat je interne thermostaat de bloedvaatjes in je lichaam verwijden waardoor je gaat zweten. Zo raakt je lichaam de warmte kwijt en raak je lichaam niet oververhit. Iedereen zweet wel eens in zijn of haar slaap, maar bij nachtzweten zijn het ernstige aanvallen van heftig zweten. Grote kans dat je pyjama, dekens en bed helemaal doorweekt zijn. Dat wordt zweetvlekken verwijderen!

Een te hoge temperatuur in je slaapkamer, te dikke dekens, te veel kleren aan tijdens je slaap, maar ook nachtmerries kunnen ervoor zorgen dat je het te warm krijgt in je slaap. Dan is het natuurlijk niet heel gek dat je ‘s nachts gaat zweten. Wanneer je in een koele omgeving slaapt en alsnog zweet heb je last van nachtzweten.

Er zijn veel mensen die last hebben van overmatig zweten tijdens het slapen. Mannen en vrouwen worden regelmatig wakker met natte nachtkleding en doorweekte lakens van het zweet. Het is te definiëren als een echt slaapprobleem. Dit kan komen door bijvoorbeeld veel stress van werk of andere dingen die je bezighouden.

Ook kun je natuurlijk last hebben van een koorts door een virus en dan is het heel gewoon dat je lichaam gaat zweten zodat het virus geen kans meer heeft in je lichaam door de temperatuurstijging. Wanneer je echt last hebt van nachtzweten is het verstandig om een arts raad te plegen. Nachtzweten kan namelijk verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige ernstig.

Het slaapprobleem of slaapstoornis zweten in de nacht

Medische oorzaken voor nachtzweten

Menopauze

Vrouwen tijdens de overgang kunnen last krijgen van opvliegers. Dit komt vaak door schommelende hormonen. Oestrogeen en Progesteron verlagen wanneer vrouwen in de menopauze terecht komen. Opvliegers leiden vaak tot hevig zweten in de nacht. De gemiddelde vrouw bereikt de menopauze rond de leeftijd van 51 jaar.

Dus als vrouwen symptomen als nachtelijk zweten veel eerder ervaren, hoeft het natuurlijk niet de menopauze als oorzaak te hebben. Bij nachtzweten door de menopauze is geen behandeling nodig. Tenzij je er erg veel last van hebt, dan kun je eventueel hormoon therapieën volgen die zouden kunnen helpen.

Infecties

Alle infecties die koorts veroorzaken kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. Voorbeelden van bepaalde infectieziekten zijn: Reuma, Tuberculose, Hiv-virus, Endocarditis (dit is een ontsteking in de hardkleppen), Osteomyelitis (ontsteking in de botten) of Abcessen.

Idiopathische hyperhidrosis

Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Bij idiopathische hyperhidrosis zijn er twee mogelijkheden. Je kunt primaire hyperhidrosis hebben, dan is er geen onderliggende oorzaak voor het nachtzweten te diagnosticeren. Secundaire hyperhidrosis heb je wanneer het hevige nachtzweten wel voortkomt uit een gezondheid probleem of een bepaald medicijn wat je gebruikt.

Bij primaire en secundaire hyperhidrosis verschilt het op welke plekken je zweet. Bij primaire hyperhidrosis zweet je voornamelijk op je voorhoofd, onder je oksels, in je handpalmen en onder je voeten terwijl bij secundaire hyperhydrosis je meer zweet over je hele lichaam. Vaak wanneer je echt lastig hebt van hevig nachtzweten, moet je toch eerder denken aan secundaire hyperhidrosis, en een arts raadplegen.

Kanker

Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vormen van kanker die in verband worden gebracht met nachtelijk zweten zijn lymfoom en leukemie. Vaak hebben mensen met niet gediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts. Ook door chemotherapie kan je last krijgen van hevig nachtzweten.

Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen nachtzweten als bijwerking hebben. Ongeveer 8 tot 22 procent van de mensen die antidepressiva slikken hebben last van nachtzweten. Ook geneesmiddelen om koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.

Wanneer je sinds het slikken van bepaalde medicijnen last hebt van nachtzweten is het slim om een arts raad te plegen. Het kan zijn dat er mogelijk andere medicijnen zijn met dezelfde werking, die nachtzweten niet als bijwerking hebben. Wat je absoluut niet moet doen is abrupt stoppen met de medicijnen die je slikt. Dat is slecht voor je gezondheid en daardoor kan je juist ook heel erg last krijgen van nachtzweten.

Een te lage bloedsuikergehalte

Een te laag bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Hypoglykemie is een tijdelijk verschijnsel dat bijna niet voorkomt bij gezonde mensen en vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Andere symptomen die optreden bij hypoglykemie zijn: vermoeidheid, concentratiestoornissen, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en veel gapen.

Hormonale aandoeningen

Nachtzweten is onder andere een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen. Zoals diabetes, het gebruik van de pil, zwangerschap, pubertijd, en een laag testosteron gehalte bij mannen.

Slaapapneu

Een veel voorkomende oorzaak van nachtzweten is slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneu syndroom, afgekort OSAS. Deze aandoening kan ademstilstanden veroorzaken tijdens het slapen. Deze kunnen optreden doordat de keel spieren tijdens de slaap ontspannen terwijl dat natuurlijk niet moet. Hierdoor kunnen de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Ademen kost dan veel meer energie. Hierdoor kun je flink gaan zweten.

Symptomen van slaapapneu zijn dus nachtzweten, snurken, extreme moeheid gedurende de dag en heel abrupt wakker worden midden in de nacht, met het gevoel dat je stikt. Er zijn gelukkig wel behandelingen voor slaapapneu. Wanneer je denkt dat je last hebt van slaapapneu, raadpleeg je arts en bekijk welke behandeling het beste bij je past.

Angst of paniekstoornissen

Emoties van angst of depressie kunnen vaak ook leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Een van die klachten is nachtzweten. Andere klachten van Angst of paniekstoornissen kunnen zijn: vermoeidheid, spierspanning, snelle hartslag, moeite met ademhalen, maagklachten etc. Ook wanneer je last hebt van angst en paniekstoornissen is het goed om naar de dokter te gaan. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut. Kijk met je arts wat voor jou de beste behandeling zou zijn. Wanneer je de onderliggende oorzaak van de angst of paniekstoornis oplost zullen ook symptomen als nachtelijk zweten verdwijnen.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie, niet te verwarren met hyperhidrosis, is een aandoening aan de schildklier. De schildklier bepaald in feite hoe je lichaam je energie verbruikt. Wanneer een overactieve schildklier te veel van het hormoon Thyroxine in je systeem laat, kan dit zorgen voor nachtelijk zweten, onbedoeld gewichtsverlies, toenemende eetlust, hartkloppingen, angst etc. Er zijn veel behandelmethoden voor deze aandoening, raadpleeg een arts en bekijk samen welke behandeling het best werkt voor jou.

Genotsmiddelen

Middelen zoals cafeïne, alcohol, nicotine en drugsgebruik kunnen ook nachtzweten veroorzaken. Zelfs pittig eten kan een oorzaak zijn voor nachtzweten.

Zweten in de nacht is erg vervelend

Wat te doen tegen nachtzweten?

Zorg voor katoenen beddengoed en nachtkleding. Het allerbeste is natuurlijk naakt slapen (dit heeft heel veel voordelen). Een goed ventilerend matras heeft ook een positief effect net als een goed ventilatie in de slaapkamer. Let wel op dat het niet te koud wordt in je slaapkamer.

Even geen alcohol drinken (dat ene rode wijntje kan trouwens prima!) en probeer om zo stressvrij mogelijk naar bed te gaan. Ga anders even uit bed als je niet kan slapen of lees even een boek. Dingen die je eventueel kan vermijden om nachtzweten te voorkomen zijn: Roken, strakke kleding dragen, zware dekens gebruiken. Pittig eten kan je ook beter overslaan.

Bepaalde gewoontes kunnen ook helpen om nachtzweten te voorkomen.

  • Sporten helpt om je stress te verlagen, en daardoor heb je een lagere kans op nachtzweten.
  • Je kunt ook meerdere laagjes dragen. Je kan deze dan aan of uit doen wanneer je lichaamstemperatuur veranderd. Dit helpt ervoor te zorgen dat je het niet te warm krijgt tijdens je slaap.
  • Probeer je kussen vaak om te draaien. Dan ventileren ze beter en heb je dus een koeler hoofd tijdens je slaap, waardoor je lichaam minder warm wordt en dus de kans op nachtzweten kleiner is.
  • Probeer op een gezond gewicht te blijven. Dit brengt over het algemeen veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee dan alleen maar een kleinere kans op nachtzweten.
  • Verkoelende sprays kunnen ook een hulpmiddel zijn tegen nachtzweten.

Volgens een aantal studies, zou bepaalde gezonde voeding voedingssupplementen ook nachtelijk zweten kunnen verminderen. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, neem voor dat je deze voedingsmiddelen gebruikt wel even contact op met je dokter. Soja producten en lijnzaad zouden goed zijn tegen nachtzweten, ook het nemen van extra vitamine B en E zouden nachtzweten kunnen verminderen.

Je kunt ook voedingsmiddelen eten die tryptofaan bevatten zoals grapefruit, vijgen, dadels, banaan, yoghurt (deze producten versterken de melatonine productie). Of voeding met veel calcium. Voeding met calcium werkt rustgevend.

Ook zou je nog alternatieve opties kunnen overwegen, zoals acupunctuur bijvoorbeeld. Acupunctuur is een ander woord voor de therapie met naalden. Deze kleine naalden worden in bepaalde plaatsen in huid geprikt met als doel de energiebalans van je huid te herstellen.

Tot slot, iedereen zweet wel eens tijdens zijn slaap. Vaak hoeft het helemaal geen groot probleem te zijn en kan je het goed zelf oplossen met behulp van deze tips. Alleen als je hier vaker last van hebt dan normaal en er geen duidelijke verklaring voor je nachtzweet is. Dan wordt aangeraden om een afspraak te maken bij je huisarts. De huisarts zal proberen te achterhalen wat de oorzaak is en samen zullen jullie tot een passende oplossing komen.

1 Points