fbpx

Waarom slaapmeditatie?

Sommige mensen vinden mediteren maar niks. Erg logisch als je niet zo van het spirituele bent, maar na dit artikel ga je daar toch anders over denken. Bijvoorbeeld mediteren voor het slapengaan, oftewel slaap meditatie kan erg veel positieve gevolgen hebben. Zelf ben ik enorm meditatie fan. Ik geloof dat meditatie goed voor je is, puur omdat je je hersenen als het ware afleidt van je constante gedachtes. Dit geeft je hersenen rust en werkt als een soort reset.

Meditatie voor het slapen is daarom enorm fijn. Je komt helemaal tot rust en kan daardoor beter slapen. Aan het eind van dit artikel delen wij wat favoriete meditatie apps en tips met jullie. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is meditatie nou eigenlijk?

Meditatie kan je zien als een techniek om je hersenen tot rust te laten komen. Je wordt je heel erg bewust van jezelf en je eigen lichaam, omdat je in feite door verschillende lagen van jezelf heen gaat. Dit bewustzijn kan je vergelijken met het gevoel van complete ontspanning, rust en ook gelukzaligheid. Er is niet één juiste manier van mediteren. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen.

Het is ook niet erg als je gedachte afdwalen tijdens de meditatie, dit hoort erbij. Vaak leer je tijdens mediteren ook dat je je gedachtes niet moet veroordelen, ze horen er nou eenmaal bij en niks is goed of slecht tijdens de meditatie. Je leert voornamelijk alles objectief te observeren en accepteren.

Mediteren voor het slapen gaan

Wanneer je mediteert voor het slapen gaan, zorg je dat de hormonen die je slaaprust eventueel zouden kunnen verstoren, in bedwang blijven. Denk hierbij aan adrenaline, het stresshormoon cortisol, dopamine en het angstopwekkende hormoon noradrenaline. Ook helpt slaapmeditatie met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine en verlaagt het de bloeddruk.

Mensen die mediteren voor het slapen, brengen over het algemeen ook langer in hun diepe slaap door. Dit is goed, want in je diepe slaap herstelt je lichaam het meest. Meer hierover lees je in het artikel: ‘Hoeveel slaap hebben we nodig?’. Meditatie voor het slapen is ook goed, omdat je je focust op iets anders, zoals je ademhaling bijvoorbeeld. Hierdoor heb je minder last van die vervelende gedachte zoals: Ik kan niet slapen, of als ik nu niet slaap ben ik morgen supermoe. Meditatie voor het slapen helpt dus om rustiger te worden en die vervelende stress gedachten los te laten waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.

Soorten slaapmeditatie

De populairste vorm van meditatie is de ‘mindfulness’ meditatie. Deze meditatie focust zich op het brengen van aandacht naar je lichaam (en niks anders). Door deze vorm van meditatie word je je bewuster van je ademhaling, en de ruimte om je heen. Wanneer je gedachten beginnen op te komen, is het enige wat je doet, deze gedachte observeren en niet beoordelen. Vervolgens probeer je jezelf weer terug te brengen naar het bewuste gevoel.

Bij concentratie meditatie focus je je op de bewustwording op één specifiek ding. Bijvoorbeeld een kaarsvlam of het tikken van de klok. Persoonlijk vond ik dit een goede meditatie om mee te beginnen, omdat je minder snel wordt afgeleid.

Bij begeleide meditatie luister je naar een persoon die je leidt door de gehele meditatie. Zie het als een soort meditatie instructeur. Deze persoon zou je eventueel kunnen vertellen dat je je moet focussen op je lichaam, of vraagt je om jezelf iets voor te stellen zoals een mooi wit strand bijvoorbeeld. Deze meditatie instructeur kan je ook vragen om je in te beelden dat je een super goede presentatie geeft, of natuurlijk dat je in een heel lekker bed ligt en heerlijk slaapt.

Verschillende meditatietechnieken

Ademhalingsmeditatie

Door je bewust te focussen op je ademhaling, laat je spanningen en emoties los, waardoor je heerlijk in slaap kan vallen.

Vipassana- meditatie

Een ander woord voor vipassana- meditatie is inzicht meditatie. Deze werkt kalmerend en daardoor een erg goeie optie om als slaapmeditatie te gebruiken. Deze vorm van meditatie richt zich op het zuiveren van je lichaam, door middel van het accepteren van innerlijke verstoringen.

Mantra – meditatie

Bij deze meditatie gaat het om de herhalingen. Je herhaalt bepaalde klanken of zinnen totdat je tot rust komt. Hierdoor komen je lichaam en geest in een rustige staat, ultiem voor als je wilt slapen dus.

Yin Yoga

Yin Yoga is een goeie optie als je moeite hebt met stilte meditatie. De yogahoudingen helpen je om met je geest en lichaam in een prettige flow te komen, waardoor je heel ontspannen in bed gaat liggen en dus snel in slaap valt.

Meditatie voor het slapen

Positieve gevolgen van slaapmeditatie

  • Je gaat bepaalde zaken of gebeurtenissen duidelijker zien en begrijpen.
  • Je wordt een liefdevoller persoon.
  • Je kan stress en boosheid sneller loslaten.
  • Je concentratie wordt beter.
  • Je leert bepaalde gedachtepatronen herkennen en daardoor ook om ze beter los te laten.
  • Je leert om in het moment te leven en verdrinkt minder in de duizenden gedachtes die je per dag hebt.
  • Meditatie is gedurende de dag ook een goede manier om rust pakken als je ’s nachts niet goed geslapen hebt.

Goede slaapmeditatie apps

Ik had beloofd een aantal van mijn favoriete apps en meditatie tips met jullie te delen dus hier komt het:

Mijn voornaamste tip is dat je helemaal niet per se in kleermaker zit ergens in een lege kamer hoeft te gaan zitten. Lekker liggen in bed of zitten in een fijne stoel is ook al goed. Het is soms wel fijn om wat kaarsjes aan te doen, puur omdat je kamer waarin je zit dan wat sfeervoller wordt. Meditatie is ook niet gebonden aan thuis zijn of een bepaalde plek. Je kunt overal mediteren; buiten in het park, op het strand en zelfs in de bus.

Slaapmeditatie muziek en apps

  1. Sanny zoekt geluk is een platform op YouTube, waarin Sanny (presentatrice en vlogger) ook bepaalde hele goede meditatie filmpjes heeft. Ik vind persoonlijk haar stem erg prettig en kalmerend, val je zo bij in slaap!
  2. Als je even goed zoekt heeft Spotify ook een enorm aanbod aan slaap meditaties en gewone meditaties. De ‘Guided Meditation’ lijst op spotify is erg fijn. Weliswaar wel in het Engels, maar sommige mensen vinden dat juist prettiger. Nog een tip: de app Headspace heeft ook een aantal gratis meditaties op Spotify staan, waar je normaal gesproken voor zou moeten betalen!
  3. De app ‘Insight Timer’ heeft 12000 gratis meditaties, in verschillende talen. Dus ook heel veel slaapmeditaties. Wanneer je deze app uitprobeert zoek dan Sarah Blondin eens op. Zij schijnt heel goed te zijn!
  4. Wanneer je baat hebt bij Nederlandse begeleide meditaties vind ik zelf Barbara Kuiters een aanrader. Zij heeft veel meditatie podcasts op haar site staan en heeft een erg prettige stem.
  5. Wanneer je een Android telefoon hebt, heb je geluk! Dan heb je namelijk toegang tot de app ‘Let’s meditate’. Op deze app staan ook veel fijne meditaties. Zeker de slaap meditatie ‘Zen breath before sleep’ is erg aangenaam. En nog een pluspunt, je kunt ze offline luisteren, handig voor onderweg!

Kortom, meditatie is voor iedereen, en zeker slaapmeditatie is een erg behulpzame methode om makkelijker in slaap te komen. Zijn jullie al overtuigd? Probeer het zelf en kom erachter hoe fijn het eigenlijk is! Want makkelijk in slaap vallen door een simpele slaapmeditatie dat wil toch iedereen!

0 Points

Hästens bedden review
Previous Article

Svane matras beoordeling
Next Article