fbpx

Slaapproblemen bij kinderen

We weten allemaal dat slaap belangrijk is, maar te vaak staat het leven in de weg. De meeste volwassenen krijgen niet genoeg slaap, en dit kan met name het geval zijn voor ouders die met meerdere taken en rolverwachtingen jongleren.

Weinig slaap onder kinderen

Helaas is te weinig slaap niet alleen een probleem voor volwassenen. Het is ook een toenemend probleem voor onze kinderen. Hoewel elk kind anders is, beveelt de American Academy of Pediatrics (AAP) 9 tot 12 uur slaap per nacht aan voor jongere kinderen en 8 tot 10 uur voor tieners. Maar volgens de meest recente gegevens van de Centers for Disease Control, geeft slechts 1 op de 4 middelbare scholieren aan dat ze elke nacht minstens 8 uur krijgen. Probeer uzelf eerlijk te antwoorden: voldoen de jonge mensen in uw leven consequent aan deze richtlijnen?

We hebben de neiging om tegenwoordig slaap als vanzelfsprekend te beschouwen. We zeggen tegen onszelf dat we het in het weekend goed zullen maken. We zeggen tegen onszelf dat we een extra grote kop koffie zullen drinken. Als het om onze kinderen gaat, zeggen we tegen onszelf dat we morgen harder zullen proberen om ervoor te zorgen dat ze op tijd naar bed gaan. We zullen in een routine terechtkomen wanneer het schooljaar voorbij is, of nadat het is begonnen, of … Nou, de lijst kan eindeloos zijn omdat er altijd iets is dat een goede nachtrust in de weg staat en tal van ogenschijnlijk goede excuses waarom.

Reden voor slechte slaap onder kinderen

Wat zijn enkele van die dingen? Zoals ik hierboven al zei, beschouwen we slaap als vanzelfsprekend omdat we niet begrijpen hoe belangrijk het is. We stellen ook meer eisen aan onze tijd. Sommige van deze eisen zijn stressvol, maar andere niet. Sommigen van ons onthouden onszelf van slaap zodat we vroeg naar de sportschool kunnen gaan of ervoor zorgen dat ons hockeyspelend kind extra tijd op het ijs krijgt door daar om 6 uur ’s ochtends te zijn.Een ander belangrijk onderzoek dat ons helpt te begrijpen, omvat het volgende:

 • Een op de vier kinderen drinkt minstens één cafeïnehoudende drank per dag (denk verder dan alleen koffie, frisdrank en chocolade). Het is aangetoond dat deze kinderen gemiddeld minder slapen dan kinderen die geen cafeïne hebben.
 • De helft van alle kinderen heeft een tv in hun kamer, waardoor ze minder slapen (om alle voor de hand liggende redenen).
 • We zorgen ervoor dat kinderen vanaf de geboorte slechte gewoonten hebben, door met ze te slapen tot ze in slaap vallen, niet vastberaden tegen ze te zijn tijdens het slapen gaan en niet vast te houden aan routines.
 • Naast tv in de kamers kijken adolescenten (en zelfs kinderen) naar hun telefoons en sms’en tot laat in de nacht. Studies hebben aangetoond dat mensen die een uur voordat ze naar bed gingen sms’en, minder snel rapporteren dat ze een goede nachtrust hadden.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

We kunnen slaap als vanzelfsprekend beschouwen omdat we niet beseffen hoe belangrijk het eigenlijk is:

Onze hersenen hebben slaap nodig.
Hersenen verwerken en consolideren onze herinneringen terwijl we slapen. Het helpt onze kinderen zich de belangrijke dingen in het leven te herinneren. Slaap helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit onze hersenen die zich opstapelen terwijl we wakker zijn. Zonder slaap kunnen we geen nieuwe paden in de hersenen vormen die ons helpen nieuwe dingen te leren.

Ons lichaam heeft slaap nodig.
Dit geldt vooral voor baby’s en jongere kinderen. Slaap is nodig voor spiergroei en herstel. Sommige groeihormonen worden tijdens de slaap uitgescheiden en aangemaakt. Slecht slapen wordt in verband gebracht met obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Het helpt ook ons ​​immuunsysteem en we zijn vatbaarder voor verkoudheid als we slaapgebrek hebben.

Slaap gaat niet alleen over kwantiteit. Kwaliteit is ook belangrijk.
Een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met slechtere schoolprestaties, zoals gemeten aan de hand van beoordelingen, cijfers en neurocognitief functioneren. Het kan kinderen en volwassenen humeuriger, bozer en angstiger maken.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
De meeste kinderen hebben 10 tot 11 uur per nacht nodig, maar krijgen veel minder dan dat (gemiddeld dichter bij 9 ½ uur). Er zijn grote individuele verschillen in termen van slaapbehoeften van een kind, maar de AAP beveelt de volgende richtlijnen aan:

 • Jonger dan 1 jaar: 12 tot 16 uur per dag
 • 1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur per dag
 • 3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur per dag
 • 6 tot 12 jaar: 9 tot 12 uur per dag
 • 13 tot 18 jaar: 8 tot 10 uur per dag
Kind slaapt met teddy beer

Er zijn aanzienlijke voordelen als we voldoende slaap krijgen. Slaap van goede kwaliteit wordt geassocieerd met een groter concentratievermogen. Kinderen zijn beter in staat om problemen op te lossen, zijn creatiever en doen het sociaal beter als ze goed uitgerust zijn. Als je dit leest en je ontmoedigd voelt, zou je dat niet moeten doen. Er zijn veel dingen die u kunt doen om de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap van uw kinderen (en die van uzelf!) Te verbeteren.

Strategieën om kinderen te laten slapen

Studies hebben aangetoond dat de volgende strategieën het meest effectief zijn:

Weet hoeveel slaap ze zouden moeten krijgen.
Bekijk de bovenstaande richtlijnen. Stel een doel in om ergens binnen die parameters een doel te bereiken. Er is een assortiment voor elke leeftijdsgroep, omdat kinderen verschillen in hun slaapbehoefte. Zoek uit waar uw kind binnen dat bereik moet vallen.

Beperk de schermtijd voordat u naar bed gaat.
Haal ook de tv de kamer uit. Kinderen mogen gedurende ten minste een uur voordat ze gaan slapen niet worden blootgesteld aan de gloed van elektrische schermen. Sommige onderzoekers zouden zeggen dat twee uur voor het slapengaan een nog beter idee is. (Dit geldt ook voor ouders!)

Blijf bij dezelfde bedtijden en wakkere tijden.
Ja, deze kunnen in het weekend of tijdens de feestdagen een beetje veranderen, maar ze zouden niet veel moeten veranderen. Zorg voor een bedtijdroutine die niet-stimulerende activiteiten omvat. Dit kunnen activiteiten zijn zoals een bad, verhalen, gebeden of dagelijkse reflecties, en knuffelen.

Zorg voor een goede omgeving om te slapen.
Donker, stil en koel zijn de drie magische woorden als het gaat om een ​​goede nachtrust. Sommige kinderen houden van een nachtlampje en dat is oké. Zorg er wel voor dat u er een krijgt die zo zwak mogelijk is. Hetzelfde geldt voor lawaai. Sommige kinderen houden niet van de stilte. In dat geval kan een lawaaimachine een goed idee zijn.

Tekenen van een slaapstoornis bij jongeren

Let ten slotte op de tekenen van een echte slaapstoornis. Dat kunnen symptomen zijn zoals:

 • Weigeren om naar bed te gaan
 • Moeilijkheden om in slaap te vallen
 • Moeite om in slaap te blijven
 • Slaapwandelen
 • Nachtmerries
 • Slaperigheid gedurende de dag

Als u de bovenstaande aanbevelingen heeft geprobeerd en uw kind nog steeds slaapproblemen heeft, neem dan contact op met de kinderarts van uw kind. Voel je niet ontmoedigd. Er zijn specialisten die uw kind kunnen helpen om beter te slapen.

0 Points