fbpx

Gewicht verliezen in je slaap?


Als je online zoekt naar motiverende citaten over diëten, kom je waarschijnlijk het populaire gezegde tegen: “Abs worden gemaakt in de keuken.”

Hoewel diëten belangrijker is voor uw gezondheid dan lichaamsbeweging, is er nog een andere plek die veel mensen over het hoofd zien die essentieel is voor uw buikspieren en voor alle aspecten van uw gezondheid: uw bed.

Zonder ten minste zeven uur slaap van goede kwaliteit per nacht, zullen uw dieet en lichaamsbeweging niet zo effectief zijn, en zullen uw lichaam en geest eronder lijden.

slaapschuld is slecht voor je dieet

Geen enkele hoeveelheid wilskracht ter wereld zal u helpen uw eetlust te overwinnen als u niet genoeg slaap krijgt. De verlangens die gepaard gaan met slaapgebrek zijn chemisch en hormonaal, en niet alleen effecten van gewoonte.

Slapen beïnvloedt je stofwisseling

Als u niet genoeg slaap krijgt, wordt er meer ghreline geproduceerd, ook wel bekend als het hongerhormoon. Niet te verwarren met gremlins, ghreline werd voor het eerst ontdekt en met succes gekloond in 1996.

In wezen maakt ghreline je hongerig en zorgt het ervoor dat je minder calorieën verbrandt, wat je metabolisme beïnvloedt.

Slaapschuld = volheidsschuld

Slaapschuld vermindert ook de productie van leptine, een hormoon dat in de vetcellen wordt aangemaakt en dat u helpt een vol gevoel te krijgen. Hoe minder leptine je hebt, hoe hongeriger je bent. Als je te weinig leptine in je systeem hebt, worden de beloningscentra van je hersenen geactiveerd, waardoor je meer gaat eten.

Simpel gezegd, als je geen leptine maakt, zul je hangry krijgen, en de recente toevoeging van het woord ‘hangry’ aan de Oxford Dictionary zou geen excuus moeten zijn.

Dus nu, ondanks je beste bedoelingen, heb je twee hormonen die tegen je werken, en dat allemaal omdat je niet genoeg slaap hebt gekregen. Dit maakt het afvallen veel moeilijker.

Waarom slaapgebrek je dieet beïnvloedt

Uitputting beïnvloedt de besluitvorming

Slaaptekort beïnvloedt de frontale hersenkwab, die verantwoordelijk is voor complexe besluitvorming. Dit is de reden waarom niemand goede beslissingen neemt als ze uitgeput zijn; onderzoek toont zelfs aan dat slaperig rijden net zo gevaarlijk kan zijn als rijden onder invloed.

Niet genoeg slaap? Niet genoeg eten

Als je moe bent, eet je waarschijnlijk ook grotere porties van alle soorten voedsel. Dit is misschien niet zo erg als je broccoli en spruitjes at, maar onthoud dat uitputting je al dingen doet eten waarvan je probeert weg te blijven. En nu eet je er meer van.

Insomnia en eten

Krijg elke nacht ten minste zeven uur slaap

De waarheid is dat de hoeveelheid slaap die u nodig heeft, anders kan zijn dan die van uw beste vriend, of uw baas, of uw partner. Sommige volwassenen hebben maar zes uur nodig, terwijl andere volwassenen negen uur nodig hebben.

Gewoonlijk is het echter een goede vuistregel om elke nacht minstens zeven uur slaap te krijgen, zodat u de beste eetbeslissingen neemt, minder eet en uw lichaam de hormonen laat produceren die het nodig heeft terwijl u rust.

Je kunt het slaaptekort niet goedmaken

Onthoud dat zeven uur slaap per nacht niet hetzelfde is als 49 uur slaap per week. Wanneer u doordeweeks slaapt, wordt dit een slaapschuld genoemd, wat betekent dat u de benodigde uren slaap verliest.

U kunt een slaapschuld niet terugbetalen. Je kunt van maandag tot en met vrijdag geen vier uur slaap krijgen, en je denkt dat je in het weekend wel 12-15 uur slaap per dag kunt krijgen om dat in te halen. Uw lichaam moet elke nacht regenereren, meestal zeven uur.

Maak er een prioriteit van om elke nacht de slaap te krijgen die u nodig heeft voor succes en gezondheid om af te vallen.

Krijg voldoende slaap om genoeg af te vallen

Kortom, zorg voor voldoende slaap elke nacht (meestal minimaal zeven uur) zodat uw dieet de kans krijgt om succesvol te zijn. Door een goede, goede nachtrust te krijgen, wordt het metabolisme verhoogd, het hongergevoel verminderd en kunt u betere eetbeslissingen nemen.

0 Points