fbpx

Hypersomnia

Waarschijnlijk ben je wel bekend met verhalen van mensen die ‘s nachts niet in slaap komen. Sterker nog, waarschijnlijk heb je het zelf ook wel een flink aantal keer meegemaakt. Echter zijn er ook mensen die dit bijna elke avond hebben, deze mensen lijden aan een ziekte genaamd insomnia. Maar, er bestaat ook een ziekte waar mensen eigenlijk last hebben van precies het tegenovergestelde. Deze mensen worden na een lange nachtrust van minimaal 9 uur nog steeds moe wakker en vaak zo erg dat ze gedurende de dag nog een keer in slaap vallen. De ziekte waar deze mensen aan lijden heet hypersomnia. Je ziet het in beide woorden terugkerende woord ‘somnia’. Dit betekent dromen, oftewel slaap. ‘Hyper’ betekent veel en ‘in’ betekent juist niet of geen. 

Inhoudsopgave

Wat is hypersomnia?

Als iemand lijdt aan hypersomnia heeft diegene een slaap-waakstoornis. Dit betekent dat iemand ondanks ‘s nachts veel slapen, ontzettend slaperig is gedurende de dag en dit zorgt voor problemen. Hypersomnia kan leiden tot vervelende ongemakken tijdens dagelijkse activiteiten. Zo kan men in slaap vallen tijdens het werk/school. Dit kan ertoe leiden dat andere denken dat diegene lui is en geen zin heeft om daar te zijn terwijl het tegenovergestelde misschien waar is. Echter kan deze persoon hier vanwege zijn/haar hypersomnia niks aan doen. Daarnaast hebben mensen met hypersomnia vaak dutjes overdag nodig, maar niet powernaps van een half uurtje, maar dutten van een uur. Hypersomnia is trouwens wel heel iets anders dan wanneer iemand veel wil slapen. Mensen met bijvoorbeeld een depressie willen vaak lang in bed liggen en veel slapen omdat zij zich niet goed voelen, dit is echter heel wat anders dan hypersomnia. Iemand met hypersomnia wil niet slapen, maar kan simpelweg niet anders. In sommige gevallen gaan mensen met hypersomnia op een soort automatische-piloot door het leven. Zij doen de dagelijkse routine zonder er veel bij na te denken en kunnen eventueel zelfs dingen tijdens zo’n “automatische-piloot periode” vergeten. 

Wat zijn de symptomen van hypersomnia?

Om te beginnen moet de persoon in kwestie overdag lijden aan de extreme slaperigheid, zelfs in zulke mate, dat deze persoon wordt beperkt in zijn dagelijkse functioneren. Verder is het geen gevolg of symptoom van een psychische aandoening zoals een depressie. Zoals voorheen al kort genoemd slapen deze mensen namelijk ook veel, alleen meestal omdat zij het willen en niet omdat het niet anders kan. Ten slotte is het ook geen gevolg van eventuele middelen als drugs of medicijnen. Voor de onderstaande symptomen geldt wel dat er alleen sprake is van hypersomnia wanneer iemand minimaal drie keer per week gedurende minimaal drie maanden last heeft van deze symptomen. De symptomen van hypersomnia zijn als volgt:

  • Zelfs na lange nachtrust bij wakker worden nog steeds moe
  • Veel moeite om wakker te worden
  • Een aantal keer slapen of in slaap vallen gedurende 1 dag

Is er een behandeling tegen hypersomnia?

Gelukkig zijn er wel degelijk wat manieren en behandelingen om hypersomnia tegen te gaan en misschien wel geheel te verhelpen. Een behandeling die in sommige gevallen kan werken is het gebruik van voorgeschreven medicijnen. Echter is er met het gebruik van medicijnen slechts een tijdelijke verbetering is. Ook zou de persoon afhankelijk kunnen worden van het medicijn, dit is uiteraard ook geen gewenst gevolg. Een andere manier van hypersomnia behandelen is praten met een psycholoog. Deze psycholoog zou advies kunnen geven over de manier van leven. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het slaappatroon en de dagelijkse hoeveelheid beweging en voeding. Dit is een minder makkelijke oplossing dan bijvoorbeeld gebruik maken van medicijnen, maar op de langere termijn is het wel beter. De persoon met hypersomnia wordt bijvoorbeeld niet afhankelijk van bepaalde medicijnen om de dag door te komen, maar zorgt er helemaal zelf voor door beter te eten, sporten en een algemeen betere levensstijl. 

Somnia

Het uiteindelijk gewenste resultaat is ‘somnia’, oftewel normale slaap. Hypersomnia is ontzettend vervelend en kan, door gebrek aan kennis, voor onbegrip bij andere mensen zorgen. Misschien zijn we als diersoort te ver afgedreven van onze natuurlijke staat, zo ver dat slaap-waakstoornissen een heus probleem onder de mens zijn. Probeer een goede routine te vinden waarin je genoeg beweging krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je goed eet, de schijf van vijf bestaat voor een reden. Eet groente, fruit, noten en drink veel water. Praat met een psycholoog en probeer er samen uit te komen. Het zal geen makkelijke weg zijn, maar het kan! We hopen dat je wat geleerd hebt van onze informatie en je verder kan nu je deze informatie hebt. Heel veel succes!

0 Points

Wiegmatras
Previous Article