fbpx

Wiegmatras

Matrassen zijn super belangrijk voor de kwaliteit van de slaap bij jong en oud. Vooral als je nagaat dat je een derde van je leven slapend doorbrengt, en dus op je eigen matras. Als we dan kijken naar de slaapuren van baby’s is zo’n wiegmatras al helemaal belangrijk. Baby’s slapen namelijk in hun eerste drie jaar evenveel uren als jij in 8 jaar! Je kunt dus wel begrijpen dat zo’n wiegmatrasje ontzettend belangrijk is voor de slaap en ontwikkeling van een kind. 

Hoe dik moet een wiegmatras zijn?

Er wordt vaak gezegd dat een wiegmatras minimaal 5 cm dik dient te zien, echter wordt er tegenwoordig vaak gezegd dat dit niet perse hoeft. Een wiegmatras mag dus gerust wat dunner dan 5 cm zijn, als het maar genoeg steun biedt aan het baby ruggetje. Om voor goede steun te zorgen zou je bijvoorbeeld denken aan een pocketvering wiegmatras of een koudschuim wiegmatras. Dit soort matrassen geven namelijk door hun moderne technieken uitstekende steun. Eigenlijk hoeft het matras pas echt dikker te worden wanneer het kind gaat slapen in een ledikant/kinderbed. Als het kindje ouder en groter is heeft het vanwege zijn/haar zwaardere gewicht een dikker matras nodig om toch voor goede steun te zorgen. Dus, een wiegmatras mag gerust dunner dan 5 cm zijn, mits het van goede kwaliteit is zoals koudschuim. Een dikte van 5 of meer cm is uiteraard ook helemaal goed. 

Wat zijn de afmetingen van een wiegmatras?

We hebben het net al even gehad over de dikte van het matras, maar de andere afmetingen van het wiegmatras zijn uiteraard ook van groot belang. Om te beginnen is het heel belangrijk dat er rondom het wiegmatras niet te veel ruimte overblijft. Als dit wel het geval is loop je namelijk het risico dat het kindje klem komt te zitten met een van de ledematen, en dit willen we natuurlijk niet. Probeer ervoor te zorgen dat er sowieso niet meer dan 2 cm ruimte is tussen het wiegmatrasje en de baby ledikant. Het beste wiegmatras scheelt dus minder dan 2 cm met de rand van het baby ledikant. Verder zijn de afmetingen van een wiegmatrasje over het algemeen 40×80 cm. Let dus even op wat de afmetingen van het wiegje/baby ledikant zijn en baseer daarop de afmetingen van je wiegmatras om zo te veel ruimte te voorkomen. 

Het materiaal van een wiegmatras

Er zijn verschillende soorten materialen voor wiegmatrasjes, dus hebben we er een aantal op een rijtje gezet en bespreken we kort de voor-en nadelen van elk soort materiaal. 

Latex en koudschuim

Beide materialen zijn tegenwoordig erg populair, ook vooral onder volwassenen. Latex en koudschuim bieden allebei goede ondersteuning aan het lichaam en hebben goede veerkracht. Beide zijn heel belangrijk voor de rug van een baby of jong kindje. Vooral met een wiegmatras dat dunner dan 5 cm is zou een latex of koudschuim wiegmatras erg goed uitkomen. Het enige nadeel is dat beide materialen snel warm aan kunnen voelen. Om dit tegen te gaan zou er een extra ventilerende laag op het wiegmatras aangebracht kunnen worden. 

Polyether

Polyether matrassen en wiegmatrassen worden veel geproduceerd. Eigenlijk is het enige voordeel van polyether dat het makkelijk en goedkoop de produceren is en dus ook goedkoop is voor de consument. Echter biedt het relatief weinig ondersteuning en ventileert het ook niet goed. Omdat bij een babymatras juist dit zo belangrijk is raden wij polyether wiegmatrassen af. 

Binnenvering en pocketvering

Voordelen van binnen-en pocketvering wiegmatrassen is dat ze goed ventileren en betaalbaar zijn. Helaas is de ondersteuning niet zo goed omdat de veren te ver uit elkaar liggen in het matras. Dit zorgt ervoor dat er geen evenredige ondersteuning kan worden geboden wat weer voor drukpunten kan zorgen. 

Tip voor het kopen van een wiegmatras

Eigenlijk gelden ongeveer dezelfde tips als voor het aanschaffen van je eigen matras. Misschien dat je toch iets voorzichtiger gaat kijken als je zoekt naar een wiegmatras voor je kindje, dus bij deze nog een aantal punten waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de wasbaarheid van het wiegmatras. Kijk ook of het wiegmatras anti-allergeen is en of het goed ventileert. 

Het is wiegen en wegen

Wat dus vooral belangrijk is bij het zoeken naar een nieuw wiegmatras zijn de afmetingen. Zorg ervoor dat er weinig tot geen ruimte is tussen het wiegmatras en het ledikant. Verder is de dikte belangrijk dus erg belangrijk, maar iets minder wanneer het materiaal goed is, dus bijvoorbeeld koudschuim. Kijk dan nog even kort naar tips van de vorige alinea en dan kun je met een gerust hart een wiegmatras bestellen! 

0 Points

Twijfelaar matras - Bedtwijfelaars
Previous Article

hypersomnia
Next Article