fbpx

Slaapwandelen

Je wordt midden in de nacht wakker door een geluid in je kamer. Terwijl je je ogen opent, word je geconfronteerd met je kind, dat roerloos naast je bed staat en naar je staart als een zombie. Hoewel het nogal beangstigend klinkt, is dit scenario heel gebruikelijk, vooral voor ouders van jonge kinderen die slaapwandelen ervaren. Waarom lopen mensen te slaapwandelen? Laten we proberen dit mysterie ontrafelen en manieren te bespreken om het te voorkomen.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen (ook wel somnambulisme genoemd) is een veel voorkomende slaapstoornis die voorkomt bij ongeveer 15% van de kinderen onder de zes jaar en neemt af naarmate kinderen ouder worden. De hersenen doen iets heel ongewoons tijdens slaapwandelen. Lange tijd geloofden mensen dat de hersenen maar in één staat tegelijk konden zijn, wakker of slapend. Tijdens een slaapwandeling worden de hersenen echter in wezen in beide staten samen gevangen. Een deel van de hersenen slaapt terwijl andere delen wakker zijn. Dit leidt tot een vreemde combinatie van lopen en bewegen alsof de persoon wakker is, met heel weinig begrip en interactie met de omgeving. Meestal, wanneer een persoon slaapwandeld, herinneren ze zich de gebeurtenis de volgende ochtend niet.

Wat veroorzaakt slaapwandelen?

In veel gevallen kan slaapwandelen genetisch zijn. Als een ouder als kind slaapwandelen heeft ervaren, heeft het kind twee keer zoveel kans op de slaapstoornis. We weten ook dat hoe jonger je bent, hoe groter de kans is dat je gaat slaapwandelen. Dus waarom lopen kinderen tijdens hun slaap te slaapwandelen? Dit komt omdat slaapwandelen meestal optreedt tijdens een gedeeltelijke ontwaking uit de diepe slaapfase. Deze gedeeltelijke ontwaking kan plots optreden, maar kan ook worden veroorzaakt door een externe verstoring zoals geluid of onderliggende medische problemen.

Tips tegen slaapwandelen

Als het gaat om slaapwandelen, is het belangrijkste onderdeel van de behandeling ervoor te zorgen dat het kind of de volwassene veilig is. Als je samenwoont met iemand die slaapwandelt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de persoon het huis niet kan verlaten en dat er geen voorwerpen zijn die hem tijdens slaapwandelen schade kunnen doen. Ten tweede is het belangrijk om te begrijpen dat slaapwandelen in de meeste gevallen niet gevaarlijk is voor het welzijn van de persoon op de lange termijn, en dat het doorgaans ontgroeid. Als slaapwandelen echter plotseling optreedt tijdens de volwassenheid of aanhoudt tot in de puberteit, is het raadzaam om met uw arts te praten voor evaluatie van onderliggende slaapstoornissen zoals  slaapapneu.

Slaapwandelaar wakker maken?

Een vraag die de meeste mensen hebben is: moet je iemand wakker maken tijdens het slaapwandelen? Hoewel er verhalen zijn die zeggen dat je een slaapwandelaar niet wakker moet maken omdat die hierdoor een hartaanval kunnen krijgen, is gewoon niet waar. De beste manier om met een slaapwandelaar om te gaan, is om de persoon voorzichtig terug naar bed te leiden, omdat het volledig wakker worden kan leiden tot verwarring of zelfs agressie.

Over het algemeen is het van vitaal belang om een ​​goede kwaliteit en hoeveelheid slaap te krijgen. Als je een verstoorde slaap hebt, zul je waarschijnlijk elke nacht meer tijd in de diepere slaapstadia doorbrengen om te herstellen van het slaapgebrek, dus dit zou de kans op een slaapwandeling kunnen vergroten. En hoewel slaapwandelen een dramatische presentatie heeft, houdt het in de meeste gevallen na verloop van tijd op, vooral als de juiste aandacht wordt besteed aan het nemen van goede een goede nachtrust. Als jij of je kind regelmatig slaapwandelen, dat verstorend is of tot letsel kan leiden, neem dan contact op met een arts.

Animatie video over slaapwandelen

0 Points

Svane matras beoordeling
Previous Article